In Marea Caraibelor, in partea de sud a Cubei, se afla frumoasa Insula Jamaica, care aduce in ochii privitorilor atat farmecul valurilor cat si frumusetea pamantului. Rasarita din apele Caraibelor, Jamaica pare ratacita, izolata. In istoria medievala, aparea ca ,,un vestit cuib de pirati” – despre care se povestesc frumoase legende.

Kingston
Kingston

Numele de ,,Insula Neagra” vine de la populatia africana (care traieste in acest tinut), si nu de la peisajul subtropical (care i-a creat faima turistica). Celebrul grup ,,Boney M” este un grup jamaican, renumit in lume, care prin melodiile sale (Malaica) transmite mesajul folclorului jamaican. Si Harry Belafonte a iubit si a prezentat Jamaica in cantecele sale.

Jamaica este numita si ,,Insula Insorita”, ,,patria muzicii raggae si a romului”. Pe acest teritoriu, se imbina toate formele de relief, dar muntii predomina. Muntii din est sunt albastri (reflexie creata de cer si de mare), astfel ei au fost numiti Azules (de spanioli), apoi Blue Peak (de englezi). Spre nord, masivele se termina abrupt, chiar in mare, iar spre sud, descresc treptat spre o campie.

Jamaica1

In partea de vest, Jamaica este acoperita de un podis – segmentat de natura in vai inguste, defilee, cu pesteri, si strabatuta de rauri ce dispar in adanc si reapar la suprafata, lacuri limpezi si cascade zgomotoase. Tinutul este imbracat intr-o vegetatie bogata, tropicala. Padurile sunt aglomerate cu liane, printre copaci apare un desis arborescent alcatuit din tufe cu flori mari, in culori si nuante variate. Orhidee de toate formele si nuantele, sunt presarate pretutindeni, parfumul lor se amesteca cu cel al ierburilor, frunzelor si fructelor, si creeaza un parfum in aer, specific acestei zone.

Pe langa rauri, creste o vegetatie luxurianta, cei care trec cu barci, strabat zone asemanatoare unor tuneluri cu verdeata. Acest tinut minunat a fost numit de arawaki ,,Xaymaica” – ,,tara padurilor si apelor”, de unde si actualul nume de Jamaica. Aici traiesc multe reptile, iguane, soparle, insecte, pasari numeroase (Jacana, pasarea soarelui), iar in ape diversi pesti (pestele penseta, pestele leu rosu, etc). Porcul salbatic coati, furnicarul gigant – sunt putinele mamifere autohtone.

Jamaica11

Palmierii sunt specia cea mai raspandita. Mai sus de 1000 m, insula tropicala are paduri de foioase si conifere. De-a lungul zonelor de coasta, cresc cactusi si plante asemanatoare zonelor uscate. In 1494, in a doua calatorie, Cristofor Columb a descoperit Jamaica, despre care spunea in jurnalul sau de bord: ,,Nu s-a gasit nici aur, nici alte metale, desi in toate celelalte privinte insula pare un paradis”. In 1509, fratele lui, Diego Columb, acosteza in Jamaica si intemeiaza prima asezare pe tarmul de sus al insulei.

Anglia a pus stapanire pe insula in 1655, realizand plantatii de trestie-de-zahar, cacao, cafea. In 1834, are loc abolirea sclaviei. Treptat, tara a obtinut independenta de Marea Britanie, iar in 1958 s-a unit cu alte colonii britanice din Caraibe, formand Federatia Idiilor de Vest, care isi aveau sediul in insula. In 1962, Jamaica s-a retras din Federatie si a devenit independenta. Tarmurile insulei formeaza golfuri ideale pentru acostare, cu numeroase porturi: Montego Bay, Morant Bay, Saint Ann’s Bay, Arnotto Bay, Buff Bay, etc. Partea estica a insulei (cea cu munti inalti) este cel mai putin populata. Se intalnesc grupuri etnice de negri (majoritari), albi, indieni estici, chinezi, s.a. Religia preominanta este cea a protestantilor si a altor culte (romano-catolici sunt mai putini).

Citește și:  Muzeul Phansi: Obiective turistice Africa de Sud - Berea
Port Royal
Port Royal

Cea mai veche asezare este Port Royal, situata intr-un frumos cadru natural in sud-vestul insulei, o asezare modesta, cunoscuta ca port si statiune turistica. Langa ea se afla capitala tarii – Kingston. Diviziunea insulei este in 14 parohii: Clarendon, Saint Ann, Saint Catherine, Portland s.a. Pitorescul oras Kingston este cel mai important nod rutier si feroviar al insulei. Aeroportul lui este cel mai mare din Insulele Antile. Muzee, institutii culturale, localuri si hoteluri elegante fac din capitala un frumos centru turistic. Peisajele, portul cu puzderia de ambarcatiuni de agrement, excursiile in munti si plimbarile la pescuit au un farmec deosebit, concureaza cu sarbatorile folclorice si spectacole din serile si noptile magice de sub tropice.

In partea de nord-vest a insulei, pe malul unui mare golf, se intinde Montego Bay – al doilea oras important din insula. Plajele si peisajele minunate, clima placuta, frumusetea portului, au crescut importanta acestui oras in special in ochii turistilor bogati, carora le sunt oferite aici conditii de extra lux. In apropiere, se afla conacul Rose Hall, unde exista o plantatie condusa de Annie Palmer, o femeie cruda si nemiloasa care era numita ,,Vrajitoarea Alba”.

Jamaica111

Pornind de la Montego Bay, spre Negril, se ajunge intr-o zona cu frumoase cascade naturale Myfield Falls, unde impresioneaza atat vegetatia cat si localnicii care isi primesc vizitatorii cu bucurie, ii invata dansuri populare din zona si cum sa prepare diferite mancaruri traditionale cu ierburi si condimente diferite. In Negril, se viziteaza Farul, plaja Long Bay, Pestera Xtabi si Pestera Pirates. Porto Antonio este un mic paradis, care impresioneaza prin peisaj, ambarcatiuni, dar si prin plajele sale: Long Beach, Frechman’s Beach si Blue Hole Beach (Laguna Albastra din celebrul film).

In directia Ocho Rios, pe plaja se afla o cascada cu apa in cadere de la 180 m, se poate vizita pesteriile Green Grotto (din calcar, cu un lac interior) si plaja James Bond Beach (scriitorul Ian Flaming care l-a creat pe James Bond 007, a cumparat o casa aici). Alte orase frumoase sunt Ewarton (oras turistic si port), iar in partea nordica a insulei, intr-o zona inconjurata de munti se afla asezarea Alexandria.

Jamaica1111

Aproape jumatate din suprafata insulei este ocupata de terenurile agricole. Restul sunt munti, paduri, dealuri cu pamanturi sterpe si mlastini. Primii colonisti cresteau vite, si cultivau trestie-de-zahar, utilizau esente lemnoase colorate, din care lucrau obiecte diferite. Cu timpul, au aparut bananele, portocalele, mandarinele, cafeaua, apoi s-au cultivat manioc, porumb, cartofi. Restul alimentelor – legume, fructe, cereale – sunt importate. In lumea insulelor Antile – Jamaica ramane un tinut daruit cu peisaje minunate, pitoresti – o lume plina de culoare care atrage turistii spre o experienta inedita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.