John Forbes Nash Jr. este un matematician american căruia i-a fost acordat în 1994 Premiul Nobel pentru Economie și care și-a început, în timpul anilor 1950, matematica teoriei jocului.

John Nash s-a născut în 1928 în orășelul Bluefield din West Virginia, fiind fiul lui John Nash Senior și al lui Margaret Virginia Martin. Tatăl său a predat o perioadă la Universitatea din Texas iar apoi s-a alăturat Companiei Electrice Appalachian din orașul natal.

John F. Nash1

Nash Jr. a fost mult mai apropiat de mama sa decât de tatăl său, ea fiind cea care l-a motivat și l-a încurajat în timpul școlii. În copilărie, acesta era recunoscut ca fiind foarte inteligent, dar nu sociabil, motiv pentru care sora sa era încurajată să-l implice în activitățile ei și ale prietenilor.

John a început să manifeste un interes deosebit pentru matematică la vârsta de 14 ani. Chiar dacă mama sa a realizat cât de inteligent era fiul ei și a încercat să-l facă să intre la colegiu mai repede, oficialii guvernamentali i-au împiedicat. Nash însuși a afirmat că dacă i s-ar fi dat posibilitatea, ar fi absolvit colegiul la 15 sau 16 ani.

În 1941, intră la Colegiul Bluefield pentru a studia obiectele sale preferate: matematica și chimia; a continuat să rămână antisocial, colegii săi considerându-l un ciudat. După terminarea colegiului în 1945, intră la Institutul de Tehnologie Carnegie prin intermediul unei burse și sperând să studieze ingineria chimică. La scurt timp după începerea studiilor, talentul său matematic a fost recunoscut, fiind încurajat să devină specialist în matematică. În 1948, termină cu o diplomă de licență și de masterat în matematică.

În septembrie 1948 intră la Universitatea Princeton prin cel mai prestigios program de burse oferit de universitate. În acest timp el și-a arătat interesul pentru Teoria jocurilor iar în 1949 a scris o lucrare despre această teorie pe baza căreia avea să câștige Premiul Nobel mulți ani mai târziu.

În 1950 primește doctoratul de la Princeton pentru teza de doctorat „Jocuri non-cooperative”, contribuția academică pentru care este cel mai faimos. Lucrarea conține definiția a ceea ce este acum cunoscut drept „Echilibrul Nash”, un concept integral în teoria jocurilor. „Echilibrul Nash” este soluția unui joc non-cooperativ. Într-un echilibru Nash, fiecare jucător joacă strategia care reprezintă cel mai bun răspuns pentru strategiile jucate de către ceilalți jucători. Adică nici un jucător nu poate beneficia de schimbarea strategiei personale atâta timp cât toți ceilalți jucători își păstrează strategiile la fel. Ca urmare, nici un jucător nu are un stimulent de a devia de la strategia pe care o joacă atunci.

Citește și:  Gertrude Ederle – prima femeie ce a traversat înot Canalul Mânecii

John F. Nash11

Teoria „Echilibrul Nash” a fost utilizată la scară largă pentru a analiza potențialul rezultat în urma interacțiunii diferitelor entități de luare a deciziilor care sunt interdependente. Aplicații specifice includ războiul, strategiile din timpul loviturilor de penalizare în fotbal sau degradarea mediului datorată naturii intereselor proprii ale părților implicate.

El devine un specialist pe tema conflictului Războiului Rece folosind munca sa în jocurile non-cooperative. Cu toate acestea, unii profesori de la Princeton erau reticenți la ideea de a-i permite să se alăture cadrelor didactice, din cauza naturii sale antisociale.

Începând cu 1953, Nash începe să predea la MIT, folosind metode de predare neobișnuite și nepopulare. Tot în aceeași perioadă au început și unele probleme personale. Se pare că ar fi avut unele relații cu studenți de sex masculin și o relație cu Eleonor Stier, cu care a și avut un fiu, John David Stier, în iunie 1953.

În vara anului 1954, John Nash a fost arestat pe baza unor acuzații de homosexualitate ce au dus la demiterea lui din RAND, organizația pentru care lucra la momentul respectiv.

John F. Nash111

Până în vara lui 1955, se întâlnea cu Alicia de Larde și Jack Bricker, amândoi studenți ai săi de la MIT. În primăvara anului următor, Eleonor află de existența lui Alicia și Alicia află de existența unei iubite și a unui copil. În această perioadă, tatăl lui John moare, iar acesta a considerat că moartea s-a datorat șocului descoperirii aventurilor și a copilului.

În 1957, John se căsătorește cu Alicia. În timp ce era însărcinată, în 1958, John manifestă primele semne de boală. Cum starea lui s-a agravat repede, Alicia s-a văzut nevoită să-l interneze într-un spital de boli mintale. Când a fost eliberat, acesta și-a dat demisia de la MIT și a plecat în Europa. După întoarcerea în Statele Unite, boala se agravează iar în 1961 este internat din nou și supus unui tratament agresiv ce a avut un succes parțial. Anul următor Alicia divorțează, dar cei doi s-au împăcat și recăsătorit în 2001.

După o recuperare grea, și-a reînceput munca în domeniul matematicii. În anii 1990 a anunțat că s-a vindecat de schizofrenie iar în 1994 a primit Premiul Nobel pentru Economie pentru lucrarea „Teoria jocurilor”. De atunci, el și-a continuat munca în domeniul economiei și matematicii. În 2010 i-a fost acordată Medalia Dublu Helix pentru contribuțiile sale academice și a fost numit model pentru persoanele cu boli mintale. A decedat în mai 2015 în urma unui accident rutier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.