În contradicție cu titlul, am ales ca imagine reprezentativă pentru articolul despre Keukenhof această fotografie cu lăcrămioare mov, nu cu lalele. Dar e numai pentru că mi-a plăcut mult aranjamentul și numele grădinii arăta frumos acolo… altfel, lalelele dețin, fără nici o urmă de îndoială, supremația în marele rai olandez al florilor.

Îmi aduc aminte că, în copilărie, asociam Olanda, ca mai toată lumea, cu morile de vânt și cu lalelele. Știam că Țările de Jos, pentru că-s sub nivelul mării, au pământ extrem de potrivit cultivării florilor și că de-acolo se exportă în întreaga lume cele mai multe soiuri de flori, în mod special lalele. Cumva, imaginația mea de copil își făurise un tablou despre o țară cu straturi de flori de-a lungul drumului, cu mori de vânt la tot pasul, ce mai, un fel de lume de poveste. Desigur că realitatea nu e chiar așa, însă, cu siguranță, florile-și au locul lor aparte în Olanda.

02

Keukenhof e cea mai mare grădină de flori din lume, după cum zice wikipedia. E situată în Olanda de Nord, la marginea micului orășel Lisse și se întinde pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare.  Una dintre cele mai populare atracții turistice ale Olandei, Keukenhof a fost, în trecut, un teren care aparținea castelului Teylingen (cunoscut acum drept Castelul Keukenhof) căruia-i servea ca și grădină de legume, de acolo venindu-i și numele – Keukenhof – grădină de bucătărie.

La mijlocul anilor ’90, primarul din Lisse a dorit să deschidă această grădină de flori pentru a facilita întâlnirea dintre marii producători de flori din lume, pentru a fi un loc de expoziție și experimente a diferitelor soiuri și hibrizi de lalele și pentru a ajuta la dezvoltarea laturii economice a zonei, Olanda fiind cel mai mare exportator de flori din lume. Astfel, frecvent, la Keukenhof au loc evenimente comerciale pentru cultivatori, fiind un important punct bussines pentru zona de floricultură.

19

13

Pe un teren de 32 de hectare, 50 de angajați, permanent, de-a lungul întregului an, și 750 de angajați, pe perioada sezonului când Keukenhof este deschisă pentru vizitare, lucrează conștiincios și perseverent ca parcul să arate așa cum e prezentat lumii. În fiecare an, el este decorat și amenajat, în funcție de o anumită temă aleasă în prealabil. În 2014, tema parcului este Olanda, astfel, se regăsesc acolo aranjamente care să amintească de canalele din Amsterdam, de peisajele caracteristice Olandei, de culorile reprezentative – în acest caz, portocaliul.

Parcul este amenajat în stilul relaxat englezesc, foarte verde, cu alei largi străjuite de copaci, cu aranjamentele florare bine definite, încadrate într-un stil studiat cu atenție, cu multe locuri de repaos și băncuțe presărate la tot pasul, cu pavilioane care adăpostesc expoziții diverse, de la muzee ale lalelelor, la prezentări de orhidee sau elemente de peisagistică de interior sau exterior și până la pavilioane cu artiști plastici care-și prezintă și execută lucrările inspirate din cultura olandeză, din istoria florilor.

O vizită la Keukenhof ar trebui să dureze cel puțin o zi întreagă pentru a avea timp să vă bucurați și să descoperiți tot ceea ce parcul are să vă ofere. Să vă rezervați timp destul pentru a vă plimba pe aleile frumoase, pentru a admira miile de forme și culori, un adevărat spectacol de măiestrie, culoare și parfum, pentru a vă bucura de soare pe-o bancă, pentru a vizita pavilioanele, pentru a vedea moara de vânt care aparține grădinii, pentru a învăța câte ceva despre trecutul floral al Olandei. N-o faceți în fugă, două, trei ore, nu-s de-ajuns pentru a simți autentic spiritul floral suprem pe care-l transmite Keukenhof. Aveți posibilitatea să serviți și masa în interiorul grădinii, există un restaurant tip autoservire, există mici magazine de unde vă puteți cumpăra suvenire, așadar, dedicați-i o zi întreagă, nu-i timp nici de oboseală, nici de plictiseală acolo.

Citește și:  Tanzania : Țări de vizitat

16

Keukenhof e deschis pentru public, în fiecare an, de la mijlocul lunii martie și până la mijlocul lunii mai. În 2014, ultima zi de vizită a grădinii este pe data de 18 mai, data după care parcul își va închide porțile și va începe pregătirile pentru sezonul turistic de anul viitor. Progamul de vizitare este de la ora 8 dimineața și până la ora 19:30, prețul simplu al unui bilet de intrare fiind de 15 euro pentru o persoană. Există posibilitatea de achiziționare a biletelor de intrare la Keukenhof combinate cu diverse alte servicii, cum ar fi închirierea unei biciclete, achiziționarea biletelor de transport în comun de la Amsterdam sau alte locuri din Olanda, sau chiar a unui zbor cu avionul, de scurtă durată și joasă altitudine peste câmpurile de lalele și peste grădina Keukenhof. Detalii tehnice despre prețuri, planificare a unei vizite, informații practice și foarte utile, dacă doriți să vizitați Keukenhof, găsiți pe situl oficial al parcului.

La Keukenhof puteți ajunge facil din orice parte a Olandei, nu este o țară mare și distanțele dintre orașe sunt relativ mici. La distanță de aproximativ 35 km de Amsterdam, distanță aproape egală cu cea spre Haga, puteți ajunge ușor cu mașina, cu transportul în comun, bus sau tren… sau, desigur, cea mai pitorească și potrivită cale, cu bicicleta. Biciclete de închiriat se găsesc la tot pasul, iar pentru o zi, costul e cam de 10 euro. În Keukenhof, accesul bicicletelor este interzis, acestea trebuie lăsate în colțul lor de parcare din spațiul destinat automobilelor, parcarea bicicletelor nu se plătește, în schimb, pentru automobile, costul de parcare pentru o zi este de 6 euro.

Dacă alegeți bicicleta pentru o vizită la Keukenhof, vă va fi cel mai ușor să vă bucurați de câmpurile pline de flori, în special lalele, desigur, care se găsesc în apropierea parcului. Câmpurile sunt proprietăți private, nu aparțin de Keukenhof, însă vizitarea lor e accesibilă și merită să vă lăsați impresionați de ceea ce pentru micii producători de lalele înseamnă viața de zi cu zi, obiectul muncii lor, întinderi imense, cât vezi cu ochii, plantate cu flori de toate culorile. Perioada cea mai potrivită pentru o vizită la Keukenhof e mijlocul lunii aprilie, atunci sunt bulbii în forma lor cea mai frumoasă și câmpurile înflorite de lalele, o adevărată încântare.

Pentru toți iubitorii de flori, de frumos, de natură, pentru fiecare dintre noi, de altfel, măcar o vizită o dată în viață, la Keukenhof, e un must. Ca să vă conving, v-arăt poze frumoase făcute acolo în primele zile ale lunii mai, anul acesta.

17

15

14

12

10

11

09

08

07

06

05

04

03

01

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.