La Lonja de la Seda din Valencia, Spania, este un exemplu magnific al unei cladiri vechi, construita in stilul gotic, care infatiseaza in mod dramatic bogatia si puterea unuia din marile orase comerciale mediteraneene. Din punct de vedere estetic, aceasta cladire este unica datorita stilului sau arhitectural gotic si al decoratiunilor in stil renascentist din secolul al 15-lea. La Lonja de la Seda din Valencia este o reprezentare tipica a trecutului financiar si comercial al orasului, care a fost folosita in acelasi scop timp de 5 secole. In traducere “la Lonja de la Seda” inseamna “Targul de matase”.

In aceasta perioada, comertul devenise baza economiei valenciene, iar orasul Valencia reprezenta punctul principal de schimb, in ceea ce privea zona mediteraneana. Acest oras era portul Castiliei si avea relatii comerciale cu Franta, Africa de Nord si Italia. Moneda regatului Valencia era puternica, iar orasul a devenit bogat si puternic, crescand din punct de vedere cultural, economic si artistic. Astazi inca mai pot fi vazute multe din cladirile magnifice militare, civile si religioase, care dateaza din acea perioada, precum si niste opera de arta exceptionale care sunt pastrate in muzeele din oras.

In anul 1469, a fost luata decizia de a se construi o noua Lonja (piata sau targ) in orasul Valencia. Insa abia in anul 1482, autoritatile orasului au cumparat cele 25 de cladiri necesare infiintarii acestui targ, iar lucrarile au inceput la sfarsitul aceluiasi an sub indrumarea arhitectilor Juan Iborra, Pedro Compte si Johan Corbera. Constructia intregului complex, care include si gradina si Consulatul, a fost terminata in anul 1533, sub supravegherea lui Domingo de Urteaga. Functia originala indeplinita de La Lonja de la Seda din Valencia era drept piata de schimb pentru ulei. Mai tarziu aceasta s-a dezvoltat in centrul maritim principal si piata de schimb pentru matase, si gazduia institutia comerciala numita Consulatul Marii si o institutie bancara numita Taula de Convis i Deposits. In prezent, aceasta cladire este inca o piata comerciala importanta, care acum se ocupa in special de produse de agricultura.

Terenul ocupat de La Lonja de la Seda din Valencia are forma dreptunghiulara. Aproximativ jumatate din intregul spatiu este ocupat de Sala de Contratacion, restul complexului fiind ocupat de Consulat, gradina si un turn. In Sala de Contratacion erau incheiate tranzactiile comerciale, aceasta fiind cea mai importanta camera din complex, iar alaturi de turnul in care se afla si capela, si de vechea inchisoare de la etajul intai al Consulatului, reprezinta cea mai veche zona a intregii cladiri. Intreaga cladire este construita din calcar din Masarrochos. Sala de Contratacion (sala unde se fac targuielile) este o sala magnifica, construita in stilul gotic, la fel ca restul cladirii. Interiorul salii este impartit in 3 culoare principale, de catre 5 randuri de piloni spiralati din care rasar si boltile tavanului. Podeaua este realizata din placi de marmura de diferite culori din Alcublas. Pe peretii cladirii se pot vedea inscriptii in limba latina, prin care sunt proclamate principiile pe care se bazeaza comertul in aceasta cladire, si anume: cinstea negustorilor si corectitudinea consilierilor juridici. Ramele exterioare ale ferestrelor sunt bogat decorate, la fel ca si usile dealtfel, iar decoratiunile constau in principal in gargui grotesti. Usa pe care se intra in La Lonja de la Seda din Valencia, se afla in centrul fatadei principale a cladirii. Aceasta usa este incoronata cu imaginea Fecioarei Rozariului, iar deasupra acestei imagini se afla imaginea armelor regale ale Aragonului.

Accesul in capela dedicata Imaculatei Conceptii a Fecioarei, care se afla la parterul Turnului, se face prin intermediul Salii de Contratacion. Forma capelei este patrata, iar in colturi se afla niste grupuri de coloane din care rasar boltile tavanului. Accesul la etajele superioare ale Turnului se face prin intermediul unei scari spiralate din piatra. Camera de la primul etaj fusese odinioara folosita drept inchisoare pentru negustorii corupti. Cladirea Consulatului are 3 etaje, iar astazi aici este gazduita Academia Culturala din Valencia, si de asemenea serveste drept expozitie pentru numeroase colectii de arta si alte activitati culturale. Decoratiunile fatadelor sale sunt realizate tot in stilul gotic, iar la ultimul etaj, ferestrele au pervazele si pragurile de sus decorate cu portrete medalion. Interiorul cladirii Consulatului este faimos pentru decoratiunea sculptata, poleita cu aur si pictata, care se poate vedea in camera de la primul etaj. Aceasta decoratiune este cunoscuta sub numele de Cambra Dourada. Imprejurimile complexului La Lonja de la Seda din Valencia, pastreaza legaturi stranse cu istoria sa si ii conserva rolul.

La Lonja de la Seda din Valencia a fost conceputa ca un altar inchinat comertului, iar fiecare detaliu al acestei structuri este considerat simbolic. Astfel, interiorul sau a fost descris drept paradisul, coloanele sale fiind arbori, iar tavanul cu bolti reprezentand acoperisul raiului. In arhitectura si in sculpturile sale se pot observa reprezentari ale multor teme, insa predominante sunt simbolurile heraldice. In aceasta cladire, arhitectura si decoratiunile se impletesc perfect pentru a produce ceva unic, in timp ce continua sa-si indeplineasca rolul comercial, ceea ce i-a permis sa devina membru cu drepturi depline al listei Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ