Lacul Bolboci este un lac artificial care a fost cosntruit din piatra de la cariera Podului cu Florile, din Munţii Bucegi. De asemenea, în apropiere, se află şi cabana cu acelaşi nume. Până în deceniul al şaptelea al secolului trecut, ea putea fi utilizată doar în anotimpurile calde, întrucât nu existau mijloace de încălzire. În prezent, Lacul Bolboci are un volum de peste 12 milioane de metri cubi.
Acest lac este un loc foarte pitoresc, marcat de priveliştile pe care le oferă Valea Tătarului şi Valea Nucetului. Deşi nu vă puteţi scălda în apele sale, întrucât acestea sunt reci şi în anotimpurile calde, nu încape nicio îndoială că aveţi ce să vizitaţi, dacă vă gândiţi să treceţi prin aceste zone.
În primul rând, trebuie să ştiţi că barajul se află la o altitudine mai mare de 1400 de metri, cea mai înaltă la care se află o astfel de construcţie pe teritoriul ţării noastre. Pădurile de conifere din împrejurimi, întotdeauna verzi, dar şi amenajările hidrotehnice situate la peste 50 de metri înălţime şi multiplele obiective turistice din apropiere fac locaţia una demnă de văzut.
Cheile Zănoagei, Parcul Naţional Bucegi, Lacul Scropoasa, Peştera Padina sau Cabana Babele şi Cabana Mioriţa se află şi ele în vecinătate, astfel că le puteţi vizita pe toate într-o singură zi de drumeţie.
Zona Lacului Bolboci este cunoscută drept Izvorul sfânt al dacilor. Recent s-a descoperit faptul că izvorul de aici are un debit de peste o sută de litri pe secundă. De asemenea, se pare că el nu ar fi secat vreodată şi are una dintre cele mai curate ape de pe continentul nostru.
Ca locuri de cazare, cel mai potrivit este să optaţi pentru Cabana Bolboci, care se află la aproape 1500 de metri altitudine. Perioada în care ea a fost construită a fost la mijlocul deceniului al doilea din secolul trecut. Cu toate acestea, pe timpul iernii, condiţiile sunt vitrege, datorită temperaturilor extrem de scăzute. Totuşi, priveliştile sunt de o frumuseţe rară.
În cazul în care vă gândiţi cum să ajungeţi aici, trebuie să ştiţi că cel mai bine este să alegeţi unul dintre traseele turistice, pentru a nu scăpa vreun obiectiv de vizitat. În acest sens, puteţi alege traseul de la Sinaia sau de la Vârful Furnica. În aceste cazuri, veţi trece pe la Vârful cu
Dor şi pe lângă Cabana Mioriţa, de unde puteţi admira staţiunile de pe Valea Prahovei în adevărata lor splendoare. Cu totul, nu ar trebui să faceţi mai mult de şase ore până la acest lac, însă durata călătoriei s-ar putea prelungi în cazul în care veţi dori să faceţi mai multe popasuri.
În plus, aveţi oportunitatea să parcurgeţi o parte din drum şi cu ajutorul telecabinei. Nu uitaţi însă că nu trebuie să vă abateţi de la banda roşie care marchează drumul, pentru că altfel riscaţi să vă pierdeţi.
După cum spuneam la început, Lacul Bolboci are un debit mai mare de 12 milioane de metri cubi de apă. Aceştia provin de la râul Ialomiţa, al cărui baraj se află la puţin peste trei kilometri în aval faţă de Bolboci. Deşi vara este cel mai indicat să vizitezi locurile, iarna acestea sunt de-a dreptul feerice. Pădurile pline de zăpadă, munţii învăluiţi în alb imaculat, lacul îngheţat, toate aceste imagini te vor marca profund şi te vor face să te simţi cu adevărat într-un loc de poveste.
De asemenea, este mai mult decât indicat să ai un aparat foto performant şi bateria încărcată, deoarece există toate şansele să faci fotografii până când nu vei mai avea spaţiu de stocare pentru acestea. Nu uita de cabana Bolboci, care este locul ideal pentru un scurt popas pentru masă şi puţină căldură înainte de îmbarcarea într-o călătorie epică pe meleagurile fascinante ale Bucegilor.
Înainte de a te aventura în călătoria ta, mai ales iarna, asigură-te că drumurile sunt în stare bună. Poţi face acest lucru întrebându-i pe salvamontişti sau pe cei de la telecabină. De asemenea, vei avea nevoie de haine foarte groase şi de echipament specializat, dacă plănuieşti să te aventurezi departe.
Nu puţine au fost cazurile în care turiştii au avut parte de tragedii din cauza ignorării avertismentelor primite, astfel că nu trebuie să faci şi tu aceeaşi greşeală. Dacă doreşti, este mai mult decât indicat să încerci să obţii un ghid care să meargă alături de tine, astfel fiind mult mai în siguranţă.
În concluzie, dacă doreşti să ai parte de o călătorie şi o experienţă de neuitat, nu trebuie sub nicio formă să nu iei în calcul efectuarea unei drumeţii până la acest lac minunat. Multitudinea de trasee turistice care te aşteaptă să le descoperi, dar şi priveliştile fascinante care ţi se vor dezvălui fac din zona Lacului Bolboci una dintre destinaţiile de excepţie ale ţării noastre.
În jurul lacului Bolboci, flora și fauna sunt bogate și variate, oferind habitat pentru multe specii de plante și animale specifice zonei montane. Zona este un loc excelent pentru birdwatching și pentru explorarea biodiversității locale.
Lacul este un punct de plecare pentru numeroase trasee de drumeție în Munții Bucegi și oferă condiții ideale pentru picnic, plimbări cu barca și fotografie. Proximitatea sa față de alte atracții montane îl face un loc favorit pentru turiștii care caută o experiență autentică în natură.