Lacul Oteloaia se află în satul Solduba, comuna Homoroade din judeţul Satu Mare. Se află la circa 30 de kilometri de reşedinţa de judeţ, fiind accesibil oricui.

Lacul Oteloaia este un lac artificial şi este amplasat în pădurea care poartă acelaşi nume. În luna august a fiecărui an, lacul devine un obiectiv turistic foarte căutat, deoarece aici are loc Festivalul Folclorului Codrenesc. În anul 2012, a avut loc cea de-a 56-a ediţie, iar pădurea se umple de oameni în fiecare an.

Festivalul Portului, Cântecului şi Jocului Codrenesc (aşa cum mai este cunoscut), desfăşurat în jurul Lacului Oteloaia, este cel mai vechi eveniment folcloric din judeţul Satu Mare, reuşind să surpraviețuiască în timpul regimului comunist, regim care a pus capăt multor festivaluri. În ultimii ani, festivalul a putut fi organizat cu ajutorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

lacul-oteloaia.jpg

De obicei, Festivalul Folcloric Codrenesc începe la amiază, după ce pe Lacul Oteloaia este amplasată o scenă. Pe această scenă urcă, de-a lungul zilei, mai mulţi dansatori populari, organizați de obicei în grupuri, câteva ansambluri folclorice şi cântăreţi populari, toţi proveniţi din Maramureş şi din Satu Mare.

Citește și:  Statuia lui Vlad Țepeș din Giurgiu: simbol și istorie

Astfel, Lacul Oteloaia este văzut ca unul dintre cele mai importante locuri, pentru că aici se întâlnesc cântecele şi dansurile populare, obiceiurile moştenite de la strămoşi şi îndeletnicirile oamenilor din zonă, concretizate în special în arta lemnului. Toate sunt considerate comori ale folclorului codrenesc, iar faptul că anual se adună mii de oameni să participe la festival înseamnă că folclorul şi datinile rămân în continuare importante, într-o lume atât de modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.