Liberia este cea mai veche republică de pe continentul african, bazele sale fiind puse de negrii care au obținut independența, la mijlocul secolului al XIX – lea, aduși din Statele Unite ale Americii în perioada conducerii președintelui James Monroe. Liberia încearcă să își câștige stabilitățile politică și economică în urma războiului civil ce a marcat-o timp de două decenii mizând pe resursele sale variate de minerale. Țara își revine după un război civil de 14 ani, care a dus la moartea a 250.000 de persoane. În 2006 , Ellen Johnson-Sirleaf a fost aleasă președinte, fiind primul conducător femeie din Africa.

steag Liberia

Poziționată pe coasta de vest a Africii, ea își extinde granițele până în Republica Guineea, Coast de Fildeș și Sierra Leone având deschidere spre Oceanul Atlantic.

Monrovia
Monrovia

Cel mai important oraș al țării este capitala sa Monravia ce are o viață activă cu numeroase cluburi, restaurante și baruri, fiind și prima stațiune turistică a țării cu plaje de dimensiuni reduse ce o înconjoară. Denumită astfel în memoria președintelui american Monroe, profilul cultural al Liberiei se manifestă prin universitățile, bibliotecile și muzeele – bogate în colecții de cultură africană – pe care le găzduiește. Elemente de cultură tribală se pot găsi și în Centrul Cultural Kendeja care este situat de-a lungul coastei Oceanului.

Există multe atracții memorabile în afara capitalei. Orașul Buchanan deține plaje superbe, o gamă de restaurante și unități de cazare confortabile. Istoria Liberiei zace condensată în orașul Robertsport, la aproximativ 10 mile de Sierra Leone. O călătorie de o zi spre Robertsport însă este imposibil de ratat.

Citește și:  Cum mi-am înfruntat teama de înălţime în Praga
Robertsport
Robertsport

Plajele ale cărui gazdă este orașul sunt dintre cele mai curate și mai frumoase plaje ale țării. Iubitorii cerului liber nocturn au posibilitatea să îsi petreacă noapți pe plajă, acest tip de camping fiind amenajat de un grup de sud-africani. Pe lângă posibilitatea de a sta în camping mai pot fi alese câteva unități de cazare puse la dispoziție de ONU.

Cu toate construcțiile realizate de priceperea umană, principala atracție turistică a țării ramane Parcul Național Sapo, cea mai vasta pădure tropicală, neexplorată a părții de vest a Africii, care integrează Munții Nimba. Este o zonă abundentă în faună, adăpostind elefanți, leoparzi, bizoni, hipopotami pitici și maimuțe.

Peisajele sunt într-adevăr paradisiace și pot oricând să „decupleze” vizitatorul de la rutina sa, însă aceștia nu trebuie să uite că excursiile individuale nu sunt indicate din pricina bandelor de infractori formate din combatanți ai războiului civil. Aceștia colindă zonele mai retrase și mai sărace ale Monraviei. De asemenea, femeile sunt sfătuite să ignore privirile mai insistente din partea bărbaților.

Facilitatile medicale sunt puține, iar cazurile de boli, precum febra tifoidă și malaria, sunt greu de izolat. Turiștii sunt sfătuiți să aibă grijă de igiena personală, pentru a nu se expune riscurilor de îmbolnăvire. Frământările civile ale Liberiei împiedică explorarea profundă a acesteia, însă sursele și resursele sale ce o fac unică vor avea întotdeauna aerul prietenos de a invita fiecare vizitator din nou și din nou să „guste” și aprecieze cultura africană și ritualurile acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.