Libraria City Lights – Luminile Orasului –, ce se afla in San Francisco din Statele Unite ale Americii, s-a nascut, in anii 1950, din initiativa poetului Lawrence Ferlinghetti si a sociologului Peter D. Martin, in prezent aceasta fiind una dintre putinele librarii care si-au pastrat independenta din Statele Unite. Dar aceasta librarie este cunoscuta in intreaga lume nu neaparat datorita celor trei niveluri pline cu carti ale unor autori cunoscuti sau, de ce nu, ale unor nume obscure, ci mai degraba datorita faptului ca acest loc a fost, de-a lungul existentei sale, un simbol al gandirii libere, o expresie de seama a literaturii de buna calitate. Mai mult, aici s-au perindat unii dintre cei mai cunoscuti literati din intreaga lume, libraria City Lights, fiind, de asemenea, locul unde cuvantul scris capata forma libertatii in gandire.

Libraria City Lights1

Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca libraria din suburbia North Beach a orasului San Francisco a fost cunoscuta, timp de multi ani, drept „Casa literara a beatnicilor”, mai cu seama a celor care faceau parte din Generatia Beat. Gandirea rebela impotriva politicilor, antitotalitarismul erau doar cateva dintre cuvintele de ordine ale acestei librarii. Iarasi, important de mentionat este ca unul dintre cei doi fondatori, poetul Lawrence Ferlinghetti, avea sa da vocea modernismului in anii 1950 prin poemele sale. „The Coney Island of the Mind” este una dintre cele mai populare carti de poeme din Statele Unite, la fel cum era si acum mai bine de cinci decenii.

Tot in aceasta perioada, mai cu seama in anul 1955, Ferlinghetti avea sa infiinteze si o editura, numita City Lights Publishers, care edita carti de poezii de buzunar, editura care, de altfel, functioneaza chiar si in zilele noastre. La acea perioada, City Lights Publishers a publicat cea de a patra carte din aceasta serie, si anume „Bufnita si alte poeme”, scrisa de celebrul poet Allen Ginsberg, cel care, poate pentru prima oara, avea sa puna literatura americana si, in special, poezia americana sub semnul revolutiei. Pentru publicarea unei asemenea carti, Ferlinghetti si directorul de atunci al librariei City Lights, Shigeyoshi Murao, au fost arestati pentru obscenitate, iar procesul lor a adus generatia Beat sub atentia Statelor Unite.

Citește și:  Situl Marele Zimbabwe: Obiective turistice Zimbabwe - Provincia Masvingo

Libraria City Lights11

Din fericire, cei doi au fost achitati cu ajutorul atat al Asociatiei Americane pentru Libertatile Civile, cat si cu ajutorul unor personalitati literare care au considerat ca acuzatia de obscenitate nu se explica, in conditiile in care situatia se referea la actul artistic, si nicidecum la un alt cadru. Mai mult decat atat, prin acest proces, s-a stabilit si un precedent legal cu privire la dreptul de a publica opere literare controversate, primul amendament al Constitutiei americane fiind, daca vreti, interpretat pentru prima oara in spiritul si legea sa.

E drept insa ca poemul lui Allen Ginsberg, pe langa vocea care incita la o revolutie cel putin artistica, era obscen, iar pentru societatea americana, guvernata de ipocrizie si mai ales de scriitori asemenea, dar mult mai neindoielnici din punct de vedere moral, acest poem nu a fost decat o „jignire uriasa”.

Libraria City Lights111

In sfarsit, ceea ce este mai important de atat este faptul ca editura si libraria City Lights continua sa contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea gandirii libere si indeosebi la libertate, indiferent de forma pe care aceasta ar putea-o lua. City Lights ramane, fara doar si poate, un reper important si, nu in ultimul rand, un simbol al rebelilor intelectuali din Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.