In padurile virgine din Asia, India de Nord-Est, Nepal, China de Sud, Cambodgia si Laos traieste un animal carnivor cunoscut cu numele de linsangul oriental. Poate fi observat la altitudini de pana la 2700 m. Acest viverid este un pradator foarte agil, zvelt cu miscari sinuoase, care isi vaneaza prada in timpul noptii. Ochii sai mari si expresivi, cu irisul de culoare neagra, sunt perfect adaptati pentru vederea nocturna.

Are corpul mic si zvelt si se misca printre crengile copacilor cu usurinta, isi mentine echilibrul cu ajutorul cozii lungi si groase. Traieste solitar si se hraneste cu soareci, sobolani, broaste, pasari, oua de pasari, serpi si alte animale de dimensiuni mici. Uneori mananca fructe si starvuri.

Aspectul sau se aseamana cu cel al civetelor sau nevastuicilor, prin faptul ca are coada lunga si corpul subtire si alungit. Are blana moale si deasa, de culoare gri-deschisa sau usor maronie-galbuie cu numeroase pete de culoare inchisa pe partea dorsala, cenusie-galbuie pe partea ventrala, partile laterale si zonele exterioare ale membrelor sunt punctate, iar coada are numerose benzi cenusii si negre.

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 37-43 cm, lungimea cozii de 30-36 cm si greutatea de 0,6-1,2 kg. Masculul este mai mare decat femela si cantareste de doua ori mai mult. Capul este mic, gatul de lungimea medie, iar botul lung prevazut pe partea superioara cu multe perechi de vibrize lungi si albe.

Citește și:  Elefantul de mare sudic (Mirounga leonina), află totul despre această focă

Membrele aterioare si posterioare sunt scurte, acoperite cu blana, terminate cu cinci degete prevazute cu gheare ascutite retractabile. Comparativ cu alte specii inrudite linsangul oriental nu prezinta in regiunea anala glande odorifere cu miros caracteristic.

Linsangul oriental
Linsangul oriental

Acest animal isi petrece timpul mai mult in copaci (se catara cu usurinta pe ramurile acestora), dar coboara si pe sol pentru a-si cauta hrana, este activ noaptea, iar ziua se refugiaza in vizuini parasite de alte animale, in scorburi sau pesteri.

Dupa perioada de imperechere care are loc din luna februarie si pana in august femela are o perioada de gestatie de cateva saptamani, apoi naste 2-3 pui. Puii sunt alaptati de femela si tinuti in vizuina pana sunt intarcati si pot invata sa vaneze pentru a se hrani singuri. Speranta de viata este de aproximativ 10 ani.

Linsangul oriental are denumirea stiintifica de Prionodon pardicolor, face parte din ordinul Carnivora, familia Prionodontidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.