Fie că alegem să elaboram cu tact și înțelepciune planuri de cuceriri teritoriale la masa rotundă a lui Arthur sau suntem părtași la poveștile Seherezadei, localurile bucureștene ne spun zi de zi povestea preferată prin decoruri, meniuri și atmosferă. Pregătiți pocalul, azi stăm la masă cu aristocrați și regi, hoți, vasali și cadâne…
Restaurantul ”Ramayana”
Localul eponim, Ramayana, ne duce cu gândul la epopeea lui Valmiki, cartea hinduismului care îl ocrotește în filele ei pe Rama, în căutarea soției sale, Sita, răpită de demonul Rakshasa. Însa, nicio grijă, Rama, reîncarnarea zeității Vishnu, apărătorul și susținătorul vieții, nu va mai permite înca o răpire, astfel că toți vom fi în siguranță în momentul pășirii pragului Ramayana. Să ne unduim bratele grațios și să primim cu sufletul deschis ”meniul divin”. Locația se află pe strada Baldovin Părcălabul nr.11, sector 1.
Restaurantul „Taverna Medievală – Fortăreața”
Elementele unui decor cavaleresc care se regăsesc în Taverna Medievală ne duc, departe, cu gândul la Parsifal, cavalerul arthurian în căutarea Sfântului Graal, personajul poveștii încondeiate de Richard Wagner și imortalizate într-o pictura murală țintuită pe pereții castelului Neuschwanstein din sud-vestul Bavariei, Germania.
Printre armuri, stindarde şi blazoane, au loc spectacole de muzică medievală, petreceri şi banchete la care bucatele puse pe mese sunt gătite şi acum după reţete vechi de sute de ani. Tot aici au loc şi manifestări culturale, cum ar fi serile consacrate dansului irlandez sau Cinemateca Historica, unde pot fi vizionate filme istorice, urmate de prezentări ale contextului istoric şi personajelor din filmele proiectate, realizate de un istoric pasionat.
Locul se află pe strada Jean Louis Calderon nr.33, sector 2, în spatele Bisericii Batistei.
Restaurantul ”Divan”
Aflat la confluența dintre Turcia tradițională și cea modernă, denumit și bazar al simțurilor, Divan reprezintă lounge-ul (restaurant și cafenea) bucureștean cu imbolduri orientale. Izolat de cotidian, poveștile ce li se alătura cafelelor aduc aminte de prima poveste cu aromă de cafea turcească. Ion Tăutu, galigraf și gramatic, unul dintre sfetnicii cei mai apropiați ai lui Ștefan cel Mare, a fost distins în misiunile diplomatice încredințate de Ștefan la curțile apusene.
Trimis cu solie la turci, Ion Tăutu a degustat pentru prima oară cafeaua. Povestea lui este pe cât de amuzantă, pe atât de dureroasă. Solului moldovean i s-ar fi oferit o cafea fierbinte. Neștiind ce băutură este și cum să o bea și nevrând să se facă de râs, logofătul a dat cana peste cap și și-a opărit limba și gura. Logofătul Tăutu este considerat a fi primul băutor de cafea din Moldova. Restaurantul are două adrese, cea de pe Calea Floreasca nr.111-113, sector 1 și este deschis de luni până duminică de la 10.00 p.m la 2.00 a.m și cea de pe Strada Franceză nr.46-48, în zone centrului istoric din București.
Taverna Excalibur
În zona Universității, avem întalnire de război cu regele Arthur și cavalerii mesei rotunde. ”La luptă!” pentru un meniu cu predilecție carnivor și o noapte încununată de muzică și voie bună. Cu un motto stimulativ : ”Mănâncă regește”, mâinile goale devin cele mai apropiate și utile instrumente pentru înfruptare.
Și totul, deopotrivă, smulge privitorul din secolul nostru și îl aruncă în ceaunul plin cu blazoane, halebarde, steaguri, lănci, arbalete făcându-l supus al propriei imaginații. Cum aminteam mai sus, Taverna Excalibur este amplasată în zona Universității, pe adresa Strada Academiei nr.39-41 și este deschisă zilnic până la ora 12.00 p.m..
Krishna Caffe
”Mahabharata”, poemul ilustrării celei de-a opta reîncarnare a lui Vishnu – Krishna, este ”cântat” prin decorurile primitoare ale cafenelei Krishna, situate pe B-dul Mihail Kogalniceanu. Ilustrațiile localului, etichete ale unui ”glob” spiritual, reprezintă un Krishna, filosof al dreptății, un model de sacrificiu și credință. Lumea spirituală și lumea materiala fuzionează aici. Mirosurile îmbietoare de cafea, ceai și narghilea înlocuiesc ritualul șamanului.
Situat pe B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 17, cafeneaua are program de luni până joi, de la 12.00 la 24.00 și vineri până duminică, de la 12.00 la 2.00.
Restaurantul „Ali Baba”
Restaurantul cu specific oriental – Ali Baba – este situat în zona Pieței Muncii, pe Șoseaua Mihai Bravu, în apropiere de intersecția cu Calea Călărașilor, Bulevardul Basarabia și Bulevardul Decebal. Cu un decor care introduce maiestuos povestea lui Ali Baba, restaurantul reușește cu succes să transmită fragmente din lumea orientală. Pereții sunt sculptați și pictați de mână, obiectele de artizanat oriental sunt prezente și ele, iar meniul este demn de un sultan. Restaurantul pune la dispoziție specialități libaneze, persane, turcești, siriene și irakiene.
Nume precum Sesam, Cassim, Ali, Morgiana prind contur în momentul în care pășim în localul ce poartă pecetea orientalului. Și intrăm cu toții într-un basm, cel al lui Ali Baba și cei 40 de hoți.
Restaurantul „Balcic”
Restaurantul bulgăresc numit Balcic, situat în zona Perla se mândrește cu decorul cu adevarat inedit, aducându-ne lângă zidurile palatului al cărui nume îl poartă. Castelul din Balcic, din regiunea Dobrici, nord-estul Bulgariei, în prezent, este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei la Marea Neagră.
Similar castelului, restaurantul are, în salonul numit Sala Regina Maria, elemente specifice castelului: lustre, dulapul din dormitorul reginei, șemineul, iar în cel de-al doilea salon este reprodusă partea veche a orașului, cu casele specifice locului. Meniul restaurantului propune preparate tradiționale bulgărești, specialitatea localului fiind mielul care se regăsește în cele mai multe preparate.
Restaurantul este amplasat pe strada Ștefan cel Mare nr.1, București.
Poveștile nu se încheie aici, de fapt, ele sunt nemărginite, iar puterea lor constă în transmiterea unor mituri care oferă o cunoaștere mai profundă a înțelesurilor adânci ale vieții. Miturile vorbesc despre necunoscut, despre lucruri față de care, la început, nu existau cuvinte. Ele privesc în inima unei mari tăceri căreia noi îi dăm glas. Suntem unici în păstrarea deschiderii față de joc, iar crearea unor lumi imaginare ne este tipică.
Bucureștiul este plin cu file de basme, istorii si alte povești care așteaptă să fie permanent descoperite. Putem merge în întâmpinarea lor, au multe de ilustrat și de apreciat!