Într-un loc nu foarte departe de România există o zonă unde zeci de baloane cu aer cald zboară nestingherite pe cer, deasupra crestelor munților ascuțiți ai Anatoliei. Cappadocia este o regiune din Turcia care nu are nici mai mult nici mai puțin de 800 km de vârfuri ascuțite cu munți înalți de culoare galbenă.

cappadocia 2

Cele mai importante orașe din această regiune sunt Avanos, Nevsehir, Urgup. Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1.000 metri altitudine, care este străpuns de vârfuri vulcanice, Muntele Erciyes, în apropiere de Kayseri cu 3.916 de metri , fiind cel mai înalt. Delimitările regiunii istorice a Cappadociei sunt vagi, mai ales spre vest. Spre sud, Munții Taurus formează granița cu Cilicia și separă Cappadocia de Marea Mediterană.

Spre vest, Cappadocia este delimitată de regiunile istorice ale Licaoniei la sud-vest, și Galatiei la nord-vest. Coasta Mării Negre cuprinde regiunea care s-a separat din Cappadocia devenind regiunea Pontus, în timp ce granița de est a Cappadociei este realizată de cursul superior al fluviului Eufrat, înainte ca acesta să-și devieze cursul spre Mesopotamia. Aceaste limite cuprind o suprafață ce se întinde pe aproximativ 400 km de la est la vest și pe 250 km de la nord la sud.

Datorită poziției sale interioare și a altitudinii mari, Cappadocia are un climat continental marcat, cu veri calde și uscate și ierni reci cu zăpadă. Precipitațiile sunt rare, Cappadocia fiind în mare măsură o regiune semi-aridă.

Plimbarea cu balonul, experiența unică a Cappadociei

balon cu aer cald

În Cappadocia, puteți trăi o experiență unică în lume: o plimbare cu balonul cu aer cald deasupra vârfurilor vulcanice. Acesta este locul unde zeci de baloane cu aer cald zboară la peste 1.000 de metri altitudine, fără să fie deranjate. Zborul cu balonul pe deasupra acestui peisaj excepțional poate costa între 135 de euro un zbor standard sau în jur de 250 de euro cât costă un zbor deluxe. Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani pot zbura cu părinții lor și vor primi reducere de 50% la biletul de zbor. De obicei, pachetele includ transportul de la hotel până la balon, un mic dejun de tip bufet cu fructe, produse de patiserie, carne și salate.

Înainte de pornire, puteți asista la umflarea balonului cu care veți călători. Dacă acesta este pregătit de pilotul profesionist, aveți șansa să vedeți cum decolează și alte baloane cu aer care pornesc în drumul lor deasupra munților ascuțiți. O călătorie cu balonul poate fi extrem de distractivă.

Uneori, în mijlocul sezonului de vară, turiștii pot culege chiar și caise din pomii pe sub care trec cu balonul. Odată urcați în balonul cu aer cald, veți simți o mișcare ușoară și cum acesta se ridică lent peste peisajul mirific al Cappadociei, străpuns de turle vulcanice înalte și subțiri. În timp ce zburați pe aceste văi ale Cappadociei puteți studia formațiunile de rocă sub ghidajul pilotului care, de obicei, face o serie de comentarii despre istoria Cappadociei, dar și despre formațiunile geologie care împânzesc zona.

Un zbor încheiat cu un toast cu șampanie

plimbare cu balonul cu aer cald

Balonul cu aer cald urcă până la aproape 300 de metri înălțime, iar de aici, se pot vedea biserici și case sculptate în roca galbenă. Un zbor poate dura până la 3 ore și la el pot participa maximum 20 de persoane. Pentru o experiență mult mai intimă există zboruri puțin mai scumpe unde se garantează un maximum de 12 persoane. După un zbor, fiecare participant poate ciocni un pahar de șampanie și este premiat cu medalii pentru curaj.

Citește și:  Bisericile medievale românești, comori ancestrale

Obiceiul șampaniei vine de la frații Mongolfier care au celebrat aterizarea primului lor zbor cu un toast cu șampanie. Unele agenții acordă chiar certificate de zbor călătorilor, semnate de pilotul balonului cu aer cald. Există și posibilitatea unor zboruri private cu două, trei sau patru persoane. Costul acestora este mai ridicat și poate ajunge până la 1.000 de euro sau chiar poate depăși această sumă. Aceste călătorii private sunt alese, în general, de turiștii care vor să sărbătorească cereri în căsătorie sau cei care vor să își dea o întâlnire romantică la înălțime, într-o atmosferă cât mai intimă.

Ce trebuie să știți pentru un zbor cu un balon cu aer cald este că acesta este extrem de sigur, dar chiar și așa există o asigurare de viață cu o sumă considerabilă. Baloanele cu aer cald zboară în mod normal sub înălțimea de 2.500 de metri, în conformitate cu Regulamentele Aviației Federale.

De la o astfel de altitudine, puteți observa de sus oamenii și animalele din satele de munte peste care veți trece. Vremea cea mai potrivită pentru zbor este din aprilie până în octombrie, când cerul este senin și vântul nu foarte puternic. Nu se zboară cu balonul atunci când condițiile meteo nu permit decolarea, atunci când plouă, e ceață sau vântul este mult prea puternic.

cappadocia 3

În Cappadocia, se poate zbura foarte bine și iarna, atât timp cât pasagerii sunt îmbrăcați corespunzător. Un zbor pe timp de iarnă poate fi incredibil de frumos pentru că vizibilitatea e mult mai clară, copacii nu au frunze și, astfel, se vede mai ușor fauna sălbatică din păduri. Singura preocupare pe timp de iarnă ar putea fi faptul că accesul la locurile de aterizare poate fi mult mai dificil, dacă există prea multă zăpadă.

Rezervarea pentru un zbor cu balonul cu aer cald se poate face cu câteva zile înainte pentru a putea fi siguri că veți avea un loc. Zborurile cu balonul sunt cele mai căutate de turiștii care ajung aici deci trebuie să vă asigurați dinainte că sunteți printre cei care au șansa să zboare. Agențiile de turism oferă reduceri de 10-50 de procente pentru grupuri mai mari de patru persoane. Sunt peste 21 de companii care oferă aceste zboruri deasupra munților vulcanici ai Cappadociei.

Pe site-ul captivatingcappadocia.com există o listă cu fiecare dintre aceste companii ce conține detalii despre numărul de baloane de zbor de care dispun, costurile, durata călătoriei sau alte servicii oferite. Un zbor cu balonul cu aer cald în Cappadocia poate fi o experiență de neuitat pentru turiștii aventurieri, iubitori de senzații unice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.