Chiar dacă Mali nu este promisiunea unui standard de viață decent, oferă una dintre cele mai fascinante culturi ale Africii și un peisaj de poveste. La fel ca Egiptul, Mali are o legătura foarte strânsă cu marele râu care o traversează, și anume Niger. Acest râu se afla în centrul industriei și comerțului, fiind vital pentru supraviețuirea unui popor sărac, constituit din fermieri și pescari.

Istoria acestei ţări este fascinantă, și ilustrează în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea domnia unui Imperiu malian care se întindea între Sahara şi pădurile ecuatoriale, între Oceanul Atlantic şi fluviul Niger şi cuprindea o suprafaţă enormă. Ţări precum Senegal, Burkina Fasso, Gambia, Guineea, Mauritania sau Coasta de Fildeş făceau parte la acea oră din Imperiul malian. Economia imperiului se baza pe agricultură şi artizanat, dar şi pe extracţia de aur. Chiar şi astăzi, statul Mali, aşa sărac cum este descris în toate rapoartele, se află totuşi pe locul al treilea în Africa în privinţa rezervelor de aur.

steag Mali
steag Mali

Mali ocupă un loc important pe harta turistică, dispunând de locuri și experiențe, de la drumeții pe cămile prin deșert până la drumeții de-a lungul Povarnisului Bandiagara, unde populatia Dogon locuiește în „interiorul” culturii caracterizate de mitologia și arta sa unică.

Timbuktu
Timbuktu

Cel mai cunoscut oraș al acestei țări este Timbuktu, un centru puternic și bogat al imperiului Mandinka din vremuri stravechi. În prezent a fost trecut pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Însă, frica pericolului ca orașul să fie înghițit de nisipurile deșertului este în continuare însămânțată. Aici sosesc în fiecare an caravanele de cămile de la minele de sare pentru a-și distribui produsele. Timbuktu a fost un centru productiv pentru comerșul cu sare și aur, precum și un centru de educație pentru islamism. Din acea vreme au rămas multe moschee frumoase și morminte, unele datand din secolul al XIV – lea.

Citește și:  Piaţa Domului din Milano. Spectacolul porumbeilor
Djenne
Djenne

Un alt centru vechi de comerț al țării este orașul Djenne, cu cea mai mare cladire din chirpici din lume – Marea Moschee. Acesta este unul dintre cele mai vechi orașe de comerț de-a lungul rutelor de caravane prin Sahara.

Bamako
Bamako

Alt oraș antic prin este Gao, ce a înflorit în secolul al XV – lea. Aici pot fi găsite moscheea Kankan Moussa si mormintele dinastiei Askia.
Capitala Bamako este un oraș modern și centrul educațional și cultural al țării. Principalele locuri de interes sunt grădina botanică, piețele, Muzeul Național, grădina zoologică și centrul de meșteșug de la Maison des Artisans.

Orașul Mopti, aflat la confluența râurilor Bani și Niger, construit pe trei insule unite prin stăvilare, este o altă locație turistică ce merită vizitată. Piața Marchee de Souvenirs din centru și zona ce înconjoară portul trebuie să fie bifate în calendarul propriu de vizite. Satele antice săpate în piatră la Bandiagara, locuite de populația Dogon, ce a pastrat credințele străvechi, neatinse de islamism reprezintă o bucată din istoria locală ce poate fi admirată de vizitatori. Satele au fost listate de UNESCO pe lista de patrimoniu mondial.

Viața sălbatică în Parcul Național La Boucle de Baoule ce conține  o gamă de specii sud-saheliene, inclusiv girafe, leoparzi, lei, elefanti, antilope și hipopotami este deschisă către iubitorii naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.