Ariciul de desert cu urechi lungi se aseamana cu ariciul-european, dar este mai mare decat acesta, are lungimea corpului de 15-27 cm si greutatea de 250-275 g. Traieste in regiunile desertice si semi-desertice, in zonele de stepa, dar si muntoase (la altitudini de pana la 2500 m) din centrul si sud-estul Europei, centrul Asiei si nordul Africii.

Numele sau vine de la urechile sale lungi de 3,1-3,9 cm, mobile folosite in reglarea temperaturii corpului. Blana ariciului este scurta si aspra, de culoare deschisa gri-albicioasa, acopera partea ventrala a corpului si fata. La majoritatea exemplarelor parul de pe fata are o nuanta mai inchisa gri-maronie spre negru. Pe restul corpului are numerosi tepi subtiri si scurti, care au pe lungimea lor benzi in nuante de culori negre, galbene, maronii si albe. Coada este lunga de 1-5 cm, pe frunte are o fasie golasa, de piele fara par, ochii sunt ca doua margelute negre, rotunde, botul ascutit, iar picioarele imblanite si neobisnuit de lungi pentru un arici.

Hemiechinus auritus, Foto: pinme.ru
Hemiechinus auritus, Foto: pinme.ru

Hrana acestui arici este foarte diversa, specifica animalelor omnivore, consuma paianjeni, viermi, furnici, gandaci, miriapode, insecte si larve de insecte, serpi, soparle, rozatoare, broaste, oua si pui de pasari. De asemenea, hrana sa este completata cu fructe, seminte, flori, legume, muschi si plante. Consuma si termite, scorpioni. Dieta ariciului variaza in functie de anotimp si in anumite conditii vitrege cand hrana si apa sunt insuficiente are capacitatea de a rezista fara sa bea si sa manance pana la 10 saptamani, devine inactiv si sta ascuns in vizuini, in tufisuri dese, pe sub pietre si alte adaposturi naturale. De asemenea, este rezistent la temperaturi ridicate in zilele toride de vara si la toxine – la veninul de sarpe si de vipera. Este activ mai mult noaptea, poate parcurge distante foarte mari chiar si de cativa kilometri in cautarea hranei. In caz de pericol se face ghem si incearca sa se apere impotriva inamicului cu acele sale ascutite. Are simturile olfactiv si auditiv foarte bine dezvoltate, insa vederea mai putin buna.

In perioada de imperechere masculii se lupta intre ei pentru cucerirea femelelor. De regula se inteapa intre ei in partile neprotejate ale corpului, in urechile mari si in zona fetei. Femela naste pui o singura data pe an dupa o perioada de gestatie de 35-42 de zile. Perioada de reproducere in regiunile cu clima calda este in lunile iulie-septembrie, iar in cele din Asia Centrala in aprilie. Fiecare femela naste 2-3 pui care la inceput au acele foarte moi. Dupa prima zi de viata acele cresc de 4 ori, iar dupa 14 zile sunt destul de tari, pot intepa destul de tare. Puii deschid ochii cand au abia 10 zile si sunt alaptati de femela pana la 4 saptamani. Dupa o luna si trei saptamani sunt deja capabili sa-si caute hrana singuri si devin independenti.

Speranta de viata la ariciul de desert cu urechi lungi este de 3-6 ani in conditii de captivitate si mai putin in mediul sau natural. Principalii sai dusmani sunt lupii, vulpile, cainii, ursii, viperele, bufnitele, vulturii si alte pasari de prada. Nu este o specie in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Erinaceomorpha, familia Erinaceidae.

Video – Ariciul de desert cu urechi lungi (Hemiechinus auritus):

loading...

LEAVE A REPLY