Mănăstirea Cârlomăneşti se află în apropierea localităţii cu acelaşi nume din judeţul Galaţi, la 40 de kilometri de Tecuci, fiind situată într-o zonă cu vechi tradiţii monahale.

Prima atestare documentară a unei aşezări sihăstreşti în regiunea Cârlomăneşti – Cerţeşti – Căuieşti datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1445, de pe vremea domnitorului Ştefan, fiul lui Alexandru cel Bun.

La finalul secolului al XVII-lea, este menţionată o sihăstrie avându-l ca stareţ pe „popa Jora”, iar în anul 1809 mănăstirea de aici era metoc al Episcopiei Romanului. În 1821, biserica şi mănăstirea au fost distruse de eterişti şi turci, iar majoritatea călugărilor au plecat. Cei câţiva monahi rămaşi au mutat locul mănăstirii cu 1 kilometru, construind o biserică de cărămidă care mai există şi astăzi. După anul 1864, acest lăcaş de cult a deservit credincioşii din localităţile Cârlomăneşti şi Cerţeşti.

manastirea-carlomanesti.jpg

În 1957, biserica a fost avariată în urma unui trăsnet, fiind ulterior părăsită. Patruzeci de ani mai târziu, se decide reînfiinţarea mănăstirii.

Citește și:  Sinagoga Ortodoxă Hevra Sas din Oradea: Obiective turistice Bihor

Vechea biserică are o arhitectură simplă, în stil moldovenesc. În vecinătatea ei, a fost ridicat şi un corp de chilii, ce se termină spre răsărit cu un paraclis, având aspectul exterior al unei biserici moldoveneşti, cu planul treflat, turla pe naos şi ferestrele semicirculare.

Mănăstirea Cârlomăneşti are hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfântul Ierarh Nicolae”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.