Mănăstirea Cornu din judeţul Prahova este una dintre mănăstirile recent construite la noi în ţară. A fost ridicată în punctul denumit Topșeni – Podişor, pe un teren care oferă, pe de o parte, o privelişte extrem de frumoasă asupra oraşului Câmpina, iar pe de altă parte, o privelişte încântătoare asupra văii râului Prahova.

Mănăstirea a fost construită la iniţiativa Aurorei Cornu-Cornea, o scriitoare născută în România, dar care s-a stabilit în capitala Franţei. Iniţiativa a apărut din pură întâmplare, în anul 2002. Ideea s-a născut şi ca urmare a faptului că scriitoarea a rămas impresionată de Sfintele Locuri din Ierusalim, care i-au adus aminte de locurile natale din judeţul Prahova.

Drept urmare, şi-a pus în plan ca satul natal să beneficieze de o aşezare religioasă care să semene cu ceea ce a văzut în Țara Sfântă. Pe lângă aceste lucruri, a vrut ca lăcaşul sfânt să fie ridicat pentru a cinsti memoria părinţilor ei, Eufrosina şi Gheorghe Chitu-Burchiu, precum şi a soţului ei, Aurel Cornea.

Construcţia Mănăstirii Cornu a început în anul 2003, când Consiliul Local Cornu a dăruit Arhiepiscopiei Bucureştiului terenul pe care astăzi stă aşezarea religioasă. Chiar dacă au întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte construirea drumului de acces şi amenajarea terenului, cei care s-au ocupat de ridicarea mănăstirii au reuşit să treacă peste ele.

Între anii 2006 şi 2008, au fost ridicate o biserică provizorie şi câteva chilii. Tot în 2008, viaţa monahală a început să îşi urmeze cursul, având în componenţa zece vieţuitori. Patriarhul Daniel a fost cel care a sfinţit locul, tot el închinând mănăstirea Sfântului Ioan Evanghelistul. Mănăstirea Cornu poartă şi hramul Sfintei Cuvioase Eufrosina, sărbătorit pe 25 septembrie.

Având în vedere că terenul pe care a fost construită Mănăstirea Cornu este cam instabil, în anul 2012 s-a luat hotărârea ca o altă biserică, mai mare, să fie construită într-una dintre poienile din jur.

Ridicarea bisericii noi va da posibilitatea credincioşilor să vină într-un număr mult mai mare aici, să participle la slujbe sau pur şi simplu să caute un loc liniştit. În luna mai a anului 2012, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit locul în care se va afla biserica. Totodată, a dăruit mănăstirii o cruce de binecuvântare, un Liturghier, o Evanghelie şi alte cărţi liturgice necesare.

Această mănăstire nu doar că adaugă la diversitatea spirituală a Prahovei, dar servește și ca un centru vital pentru comunitatea locală. Aici se organizează diverse activități religioase și culturale care contribuie la păstrarea și îmbogățirea tradițiilor ortodoxe românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.