Mănăstirea Cornu din judeţul Prahova este una dintre mănăstirile recent construite la noi în ţară. A fost ridicată în punctul denumit Topșeni – Podişor, pe un teren care oferă, pe de o parte, o privelişte extrem de frumoasă asupra oraşului Câmpina, iar pe de altă parte, o privelişte încântătoare asupra văii râului Prahova.

Mănăstirea a fost construită la iniţiativa Aurorei Cornu-Cornea, o scriitoare născută în România, dar care s-a stabilit în capitala Franţei. Iniţiativa a apărut din pură întâmplare, în anul 2002. Ideea s-a născut şi ca urmare a faptului că scriitoarea a rămas impresionată de Sfintele Locuri din Ierusalim, care i-au adus aminte de locurile natale din judeţul Prahova. Drept urmare, şi-a pus în plan ca satul natal să beneficieze de o aşezare religioasă care să semene cu ceea ce a văzut în Țara Sfântă. Pe lângă aceste lucruri, a vrut ca lăcaşul sfânt să fie ridicat pentru a cinsti memoria părinţilor ei, Eufrosina şi Gheorghe Chitu-Burchiu, precum şi a soţului ei, Aurel Cornea.

Construcţia Mănăstirii Cornu a început în anul 2003, când Consiliul Local Cornu a dăruit Arhiepiscopiei Bucureştiului terenul pe care astăzi stă aşezarea religioasă. Chiar dacă au întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte construirea drumului de acces şi amenajarea terenului, cei care s-au ocupat de ridicarea mănăstirii au reuşit să treacă peste ele. Între anii 2006 şi 2008, au fost ridicate o biserică provizorie şi câteva chilii. Tot în 2008, viaţa monahală a început să îşi urmeze cursul, având în componenţa zece vieţuitori. Patriarhul Daniel a fost cel care a sfinţit locul, tot el închinând mănăstirea Sfântului Ioan Evanghelistul. Mănăstirea Cornu poartă şi hramul Sfintei Cuvioase Eufrosina, sărbătorit pe 25 septembrie.

Citește și:  Statuia Ion I.C. Bratianu Satu Mare: Obiective turistice Satu-Mare

Având în vedere că terenul pe care a fost construită Mănăstirea Cornu este cam instabil, în anul 2012 s-a luat hotărârea ca o altă biserică, mai mare, să fie construită într-una dintre poienile din jur. Ridicarea bisericii noi va da posibilitatea credincioşilor să vină într-un număr mult mai mare aici, să participle la slujbe sau pur şi simplu să caute un loc liniştit. În luna mai a anului 2012, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit locul în care se va afla biserica. Totodată, a dăruit mănăstirii o cruce de binecuvântare, un Liturghier, o Evanghelie şi alte cărţi liturgice necesare.

manastirea-cornu.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.