Mănăstirea Crişan sau Mănăstirea Vaca, aşa cum mai este cunoscută, este o mănăstire ortodoxă de călugări, aflată în satul Crişan, comuna Ribiţa din judeţul Hunedoara. Mănăstirea a fost construită pe un deal, iar pentru ridicarea ei a fost nevoie să se intervină la nivelarea dealului.

Construcţia Mănăstirii Crişan a început la sfârşitul secolului al XVI-lea şi a continuat şi la începutul secolului următor. Ctitorii ei au fost însăşi localnicii, care au fost sprijiniţi material chiar şi de voievozii din acele vremuri, inclusiv de către Mihai Viteazul. A fost ridicată din cărămidă şi piatră, însă a avut de suferit de-a lungul timpului, din cauza diverselor bombardamente sau incendii.

interiorul Manastirii Crisan
interiorul Manastirii Crisan

Anul 1759 găseşte Mănăstirea Crişan într-o stare avansată de degradare, aproape de ruină. A fost restaurată în această perioadă, iar în anul 1772 documentele o menţionează ca un simplu obiect imobiliar. A fost părăsită definitiv după Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din anul 1784, din cauza alunecărilor de teren, care puneau în pericol atât clădirea, cât şi vieţile celor de aici.

Ideea reînfiinţării Mănăstirii Crişan a apărut abia după Revoluţia din 1989, când ieromonahul Visarion Neag a cerut Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane şi Episcopiei Aradului aprobarea pentru a realiza acest lucru. Aprobarea a venit destul de repede, iar primul lucru care a trebuit făcut a fost cumpărarea terenului care devenise proprietate privată. Anul 1992 este anul în care încep lucrările de reconstrucţie, iar viaţa monahală începe să înflorească. A fost ridicată biserica cu hramul “Naşterea Maicii Domnului”, un altar de vară, chiliile, trapeza şi alte anexe gospodăreşti.

Citește și:  Descoperă Casa Filipescu din Drăgășani: o călătorie în timp

manastirea-crisan.jpg

Biserica de la Mănăstirea Crişan a fost realizată din zid şi are o formă de cruce. Uşa de la intrare este un element deosebit, deoarece a fost făcută din lemn de stejar şi sculptată manual. Catapeteasma este şi ea din lemn sculptat, iar naosul şi pronaosul nu au o delimitare clară, aşa cum se întâmplă la cele mai multe biserici. Turla are geamurile pictate, la fel fiind și cele din interior, care înfăţişează diverşi mucenici şi sfinţi. Picturile interioare şi exterioare au fost executate de câţiva iconari iscusiţi, iar la loc de cinste stă icoana “Naşterea Maicii Domnului”, pictată în frescă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.