Mănăstirea Izvorul Mureşului este o mănăstire ortodoxă de maici, situată în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Harghita. Mănăstirea este accesibilă din DN12, aflându-se la 15 kilometri de localitatea Gheorgheni şi 35 de kilometri de Miercurea Ciuc.

Mănăstirea Izvorul Mureşului nu are o istorie îndelungată, ea fiind construită în anul 1996, din dorinţa localnicilor de a se ruga într-un lăcaş religios adecvat. Ctitor de drept este considerat Episcopul Harghitei şi Covasnei, Ioan Selejan, care s-a implicat 100% în acest proiect.

El a fost cel care a procurat terenul pe care se află mănăstirea şi tot el a semnat proiectul atât pentru biserică, dar şi pentru celelalte anexe care alcătuiesc complexul monahal de la Izvorul Mureşului. Biserica a fost finalizată în anul 1999, fiind sfințită pe data de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului. Fondurile au fost asigurate de donaţiile localnicilor, dar şi a credincioşilor din toată ţara.

manastirea-izvorul-muresului.jpg

Biserica Mănăstirii Izvorul Mureşului a fost ridicată în stil brâncovenesc, având planul în formă de cruce. Lăcaşul este compartimentat în mod tradiţional: pridvor deschis, pronaos, naos şi altar. Pridvorul se sprijină pe şase coloane sculptate, iar naosul este despărţit de pronaos prin doi stâlpi, lucru des întâlnit în bisericile româneşti. Catapeteasma a fost executată în lemn de stejar, iar frescele au fost realizate în stil bizantin, lucrările fiind semnate de pictorul Liviu Dumbravă (Gura Humorului), ajutat de ucenicul său, Ionuţ Iepure.

Citește și:  Casa directorului superior UDR (Müller), azi sediu firmă și locuințe din Reșița

Complexul monahal al Mănăstirii Izvorul Mureşului cuprinde, pe lângă biserică, o clopotniţă masivă din zid, un corp de chilii pentru măicuţe şi un corp pentru cazare. Capacitatea de cazare este de 60 de locuri, însă pelerinii se pot caza doar pe timpul verii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.