Marea Bariera de Corali (Great Barrier Reef) este una dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii. Acesta este cel mai mare recif din lume, fiind format din aproape 3000 de recifuri individuale, 880 de insule si mii de tipuri diferite de plante, pasari si viata marina. Acest recif este in Marea Coral, in largul coastei Queensland, in nord-vestul Australiei. Fiind introdusa in Patrimoniul Mondial in anul 1981 si etichetata ca fiind una dintre cele sapte minuni naturale ale lumii, Marea Bariera de Corali reprezinta o icoana din Queensland.
In aceasta regiune se gasesc o multime de animale marine care de care mai interesante si mai necunoscute de catre cei care nu locuiesc prin preajma, aici fiind inregistrate peste 30 de specii de balene, delfini si delfini bruni. De asemenea aici traiesc si sapte specii de testoase de mare. Crocodilii de apa sarata traiesc in mangrovele si mlastinile de langa acest recif, populati acestor animale fiind foarte mare pe o suprafata relativ mica.
Rechinii sunt si ei prezenti in acest recif, peste 125 de specii iar molustele sunt intr-un numar mult mai mare, peste 5.000 de specii inclusiv scoici gigant au fost descoperite in aceasta zona. Pestii sunt si ei intr-un numar foarte mare in Marea Bariera de Corali, fiind peste 1500 de specii in acest recif, 400 de specii de corali si 500 de specii de alge marine. Daca iesim din apa vom descoperii pe aceste insule peste 214 specii de pasari, 2195 de specii de plante si multe alte animale pe care nu prea le intalnesti in alte locuri de pe Pamant.
Acest mediu natural este amenintat de mai multe elemente printre care se numara schimbarile climatice, poluarea, coroana de spini si pescuitul, acestea fiind principalele amenintari ale acestui recif minunat. Alte amenintari fiind accidentele de navigatie, deversarile de petrol si ciclonii tropicali.
Marea Bariera de Corali a fost cunoscuta in trecut de catre localnici sub numele de Stramtoarea Torres Islander, iar unele cercetari au descoperit ca aceasta zona era populata inca de acum 40 de mii de ani. Aici sunt peste 70 de clanuri sau popoare si asta ne demonstreaza ca avem parte de o cultura foarte vasta in aceasta regiune. In 1768 Louis de Bougainville a descoperit acest recif in timpul unei misiuni de exploatare. La 11 iunie 1770 exploratorul James Cook a esuat in aceasta zona provocand daune foarte mari. Una dintre cele mai frumoase epave este Pandora care s-a scufundat la 29 august 1791 omorand peste 35 de oameni. In anul 1983 Muzeul din Queenslanda efectuat cercetari si au descoperit o multime de ramasite ale acesti nave.
Datorita apei limpede si minunata in care se gasesc o multime de specii de animale si plante aceasta zona este preferata in special de catre scafandrii. Turismul in Marea Bariera de Corali este axat in special in Whitsundays si Cairnsdatorita accesibilitatii lor, aceste locuri fiind doar 7% din suprafata parcului. Fiecare din aceste doua regiuni au un management personal, in timp ce multe orase din aceasta coasta ofera calatorii cu barca zilnic. Mai multe insule din aceasta zona sunt in acest moment statiuni pentru turisti asa ca o perioada petrecuta prin aceste locuri te va marca pe viata prin minunatiile pe care le vei descoperii aici.
Turismul in aceste locuri a inceput inca din anul 1996 iar din ultimele cercetari facute s-a descoperit ca veniturile pe an din turismul in aceasta zona au adus Australiei aproximativ 776 de milioane de dolar pe an.