Martinique este o insula din estul Marii Caraibelor, ce se intinde pe 1. 128 kilometri patrati, avand o populatie de aproape 400 000 de locuitori. Face parte din Insulele Windward si apartine de statul francez. Face parte din Arhipelagul Antilles si se localizeaza la 450 de kilometri nord distanta de America de Sud si 700 de kilometri sud de Republica Dominicana.

Insula a fost descoperita de Christopher Columb in 1493, dar a acostat pe malul ei abia in 1502. Conform unor istorici insula se numea Jouanacaera, ceea ce inseamna “insula iguanelor”. Apoi, Columb a denumit-o Martinica. Numele sau a fost influentat apoi, la fel ca si numele insulei Dominica, devenind Martinique si Dominique.

peisaj Martinique
peisaj Martinique

Bastinasii insulei, caribii au fost alungati de catre francezi, datorita unor conflicte politice de pe insula St. Kitts ce au dus la nevoia ocuparii insulei Martinique. Apoi au urmat perioade tumultoase. Insula a devenit refugiu pentru cei persecutati religios, pana cand Louis XIV a decis sa transforme insula intr-un fel de inchisoare. Odata ajunsi acolo, insa, prizonierii insulei au fugit spre coloniile britanice. De atunci, lipsa de grija a francezilor pentru acest loc, a lasat insula susceptibila atacurilor britanice.

vulcanul Mont Pelee
vulcanul Mont Pelee

40 de metri patrati din suprafata ei este acoperita de apa, si se intinde pe 70 de kilometri lungime si 30 latime. Cel mai inalt varf este vulcanul Mont Pelee (1, 397 metri deasupra nivelului marii) si este cea de-a treia insula din arhipelag, ca marime, dupa Trinidad si Guadalupa. Vulcanul a fost activ ultima data in august, 1902, cand a cauzat 1 100 de morti in Morne-Red si Ajoupa-Bouillon. Cateva luni mai devreme, in luna mai, eruptia sa a dus la moartea a 28 000 de persoane, in doar doua minute.

Citește și:  Alexandria - Egipt: Orașe de vizitat
Plaja Martinique
Plaja Martinique

Cenusa vulcanica, rezultata din eruptiile vulcanului Mont Pelee, s-a transformat in plaje gri si negre, in partea nordica a insulei, intre Anse Ceron si Anse des Gallets. In sud, in Les Salines, se gaseste nisip alb, aceasta zona fiind mult mai agreata de turisti deoarece relieful permite o circulatie mai usoara. Cele mai cunoscute plaje de aici sunt: Pointe de Bout, St. Luce si mai sus mentionata Les Salines. Peisajul este completat cu cactusi, balsam copaiba si salcami.

vegetatie Martinique
vegetatie Martinique

Zona nordica este in principal acoperita de vegetatie si paduri unde aventurosii pot gasi bambus, mahon, lemn de trandafir si salcami. Cei se avanta in recunoasteri ar trebui sa stie ca insula este plina de serpi (ex: vipere). In 1800 au fost introduse manguste in acest habitat pentru a scadea populatia de reptile.

In ciuda vulcanului sau a serpilor, oamenii de pe insula Martinique au cel mai ridicat nivel de trai din toate asezarile Marii Caraibelor. Au acces la toate produsele frantuzesti si este un lucru des intalnit ca tinerii sa isi termine studiile in Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.