Amplasat pe Bulevardul Bucureşti, nr. 9 bis, în partea de sud a municipiului Focşani, judeţul Vrancea, Mausoleul Eroilor români din Primul Război Mondial adăposteşte osemintele ostaşilor căzuţi în războiul de reîntregire a neamului (1916 – 1918).

Lucrările de construcţie au demarat în anul 1925, proiectul mausoleului aparţinând arhitectului Ştefan Baloşin. Edificiul a fost ridicat prin contribuţie publică, la iniţiativa Comitetului Judeţean Putna al Societăţii „Mormintele Eroilor căzuţi în război”. Din cauza lipsei de fonduri, lucrările au fost sistate după doi ani şi au continuat sporadic în perioada 1927 – 1929.

Mausoleul a fost finalizat în perioada ianuarie 1931 – noiembrie 1943 când, concomitent cu realizarea lucrărilor de construcţie, s-au exhumat osemintele eroilor din judeţele Putna şi Prahova.

Construcţia a fost puternic avariată în cel de-al Doilea Război Mondial şi în timpul ocupaţiei trupelor ruseşti, iar lucrări de reparaţii s-au realizat între anii 1958 – 1959. Mausoleul a fost din nou consolidat după cutremurul din 1977.

În perioada 1990 – 2008, clădirea a servit ca biserică pentru enoriaşii din zonă, însă apoi a revenit la scopul său iniţial, acela de monument memorial, fiind demarate ample lucrări de restaurare. Renovarea s-a încheiat în vara anului 2012, iar la 6 iunie a avut loc recepţia mausoleului.

Mausoleul Eroilor din Focşani include mai multe morminte principale, iar în pereţi sunt inserate o serie de casete cu oseminte ale eroilor necunoscuţi. Edificiul are un plan în formă de cruce şi a fost construit în stil arhitectural bizantin, din cărămidă, piatră şi beton, cu o cupolă deasupra căreia s-a amplasat o cruce.

Monumentul se întinde pe o suprafaţă de 457 de metri pătraţi şi face parte din Lista Monumentelor Istorice.

Împrejurimile mausoleului, îngrijite și pașnice, oferă un spațiu adecvat pentru reflecție și reculegere, încurajând vizitatorii să mediteze la istoria profundă a locului.

De-a lungul timpului, Mausoleul a devenit un centru educațional, unde tinerii sunt învățați despre sacrificiile făcute de înaintași pentru independența și unitatea națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.