Memorialul Campiilor Mortii, situat in apropierea orasului Phnom Penh din Cambodgia, este dedicat celor care au fost ucisi cu cruzime de catre kmerii rosii, victimele acestora fiind ingropati cu rapiditate pentru a se scapa de urmele terorii. Acest memorial se afla, de fapt, la Choeung Ek, intr-un loc care candva a fost o livada. In fiecare an, acest loc este vizitat de peste 100.000 de turisti care vor sa vada unul dintre cele mai importante situri din Cambodgia, respectiv pentru a comemora amintirea celor care au murit sub ingrozitorul regim al khemerilor rosii. Acestia din urma erau comunistii din Cambodgia, care s-au instalat in fruntea tarii in anul 1975. Ei aveau o viziune noua, chipurile, care viza dezvoltarea agricola a tarii.
Si pana in anul 1979, cand au fost inlaturati de vietnamezi, khemerii rosii au omorat circa 1,7 milioane de oameni, intr-o perioada de numai patru ani, comunistii din Cambodgia distrugand vietile a peste un milion de familii, probabil atatea cate ar fi suferit, de pilda, de pe urma unui razboi mondial. Mare parte dintre victimele acestora nu cunosteau insemnatatea numelui Pol Pot, criminalul lor ascunzandu-se sub numele de Angka sau „Organizatia”. In sfarsit, Campiile Mortii erau locul unde khemerii rosii isi ucideau cu cruzime victimele, tot aici ingropandu-le. Desigur, nu doar in acest loc comunistii scapau de asa zisii dusmani, existand mai multe astfel de „centre” ale terorii.
Aici, de pilda, la Choeung Ek au fost omorati circa 17.000 de oameni. Venind dinspre drumul cu multe gropi, ce se intinde incepand cu directia capitalei, parca anuntand cumva dezastrul de acum mai bine de trei decenii, vizitatorii vor putea vedea o pagoda memoriala, dispusa pe trei niveluri. Odata ce vor intra in cladirea respectiva, vor avea oroarea sa descopere ca aici se afla peste 8.000 de cranii, separate pe varste si sexe.
Victimele khemerilor rosii erau interogate ore intregi in „tabara de reeducare”, cunoscuta mult mai bine cu denumirea de Tuol Sleng, ca mai apoi, sa fie trimise la Choeung Ek pentru a fi omorate. Insa peisajul sinistru nu se afla in cladirea Memorialului Campiilor Mortii, ci chiar in spatele acestei constructii, unde afla mormintele comune ale victimelor. Gropi cu oase, peste care a crescut un strat de iarba, pastreaza memoria victimelor ucise cu cruzime de comunistii din Cambodgia. Masacrul din acei ani a zdruncinat intreaga tara si, mai mult, intreaga planeta. In mod bizar sau poate ca nu — in mod, de altminteri, normal — acest loc este, astazi, precum un fost lagar de concentrare nazist, linistit, sinistru de tihnit, am putea spune, cu atat mai mult cu cat ne gandim la cate morti a asistat Choeung Ek.
Exista, in schimb, numeroase controverse in ceea ce priveste Memorialul Campiilor Mortii, multi oameni din Cambodgia, tara budista, crezand, potrivit religiei lor, ca acele cranii nu ar trebui expuse, deoarece, avand in vedere ca trupul nu a fost incinerat, sufletul celor morti nu isi va gasi pacea si libertatea niciodata. Cu toate acestea, memorialul a ramas deschis, considerandu-se ca este mult mai important ca oamenii din intreaga lume si, mai ales, cei care vin la putere in Cambodgia sa stie ce s-a intamplat, astfel incat acest genocid sa nu se mai repede niciodata. In plus, pe langa craniile expuse in Memorialului Campiilor Mortii, vizitatorii mai pot vedea, in Muzeul Genocidului Tuol Sleng, din Phnom Penh, fotografii ale victimelor lui Pol Pot.