Orasul Kill Devil Hills din North Carolina avea sa fie fondat in anul 1953, cam dupa o perioada in care asezarea asistase la un eveniment fara precedent in istorie, de altminteri, un eveniment foarte important. Situat intre apele Atlanticului si dune de nisip, Kill Devil Hills a atras atentia unor oameni pasionati de aviatie, si-anume Orville si Willbur Wright, cei doi frati fiind mai degraba interesati de dunele de nisip, ce se intind hat departe. Astfel, la inceputul anilor 1900, asezarea era indepartata, daca vreti, izolata, drept pentru care cei doi frati Wright decid sa-si incerce planoarele exact in aceasta zona, unde unele dune de nisip aveau peste 300 metri.

Memorialul National al fratilor Wright1

Plus, vantul era puternic, ceea ce facea locul prielnic testarii planoarelor de catre fratii Wright. Dupa ce au construit, respectiv au zburat si cu alte planoare, cei doi aveau sa construiasca uluitorul Wright Flyer, la 17 decembrie, 1903, Orville reusind sa se ridice in zbor la bordul acestui aparat. Acesta a fost momentul care a marcat inceputul istoriei aviatiei, abia atunci fratii Wright realizand ca secretul unui zbor, ridicarii de la sol consta in controlul pe care omul il exercita asupra aparatului, si nu atat in puterea acestuia.

Cinci spectatori entuziasmati i-au urmarit pe fratii Wright cum fiecare a facut cate doua zboruri scurte in aceeasi zi de 17 decembrie. Interesant este ca abia dupa ultimul zbor programat, o pala de vant de lovit aparatul la sol, tarandu-l cativa metri si producandu-i pagube destul de importante. Din nefericire, dupa acest eveniment oarecum ironic, Wright Flyer nu s-a mai ridicat niciodata in zbor, insa a fost restaurat si inclus mai tarziu intr-o expozitie. La scurt timp, fratii Wright au construit si un locuitor pentru aparatul care avea sa scrie primul rand in istoria aviatiei, numindu-l Flyer II.

Citește și:  Casa lui Goethe din Weimar: Obiective turistice Germania - Weimar

Memorialul National al fratilor Wright11

Astazi, cei interesati de aviatie, de istoria acestui domeniu fascinant, pot vizita Memorialul National al fratilor Wright, un monument din granit, ce a fost ridicat in anul 1932, pentru a aminti, atat cat este cu putinta, de curajul si realizarile pe care cei doi le-au facut. Locuinta familiei Wright a locuit intr-o casa de lemn, langa care se afla un hangar, structura ce a adapostit, dupa cum se spune, primul avion din lume. Ambele constructii au fost ridicate din nou in acest loc unde inceputul istoriei aviatiei a fost scris. Mai mult, turistii pot vedea cum locul pe care fratii Wright l-au traversat cu Wright Flyer, loc care este marcat pe dune.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.