Memorialul National de razboi al Australiei este dedicat soldatilor care au murit luptand pentru tara lor si este situat in capitala, si anume in Canberra. Turistii trebuie sa stie ca se afla chiar in fata Triunghiului parlamentar de cladiri guvernamentale si de drumuri, de altminteri, marginite de copaci, din centrul orasului, cu fatada catre Parlament, la fel de impunator. Tot turistii mai trebuie sa stie ca Memorialul National de razboi din Canberra, Australia, consta in trei parti, si anume: Zona Comemorativa, ce include Hall of Memory, cu Mormantul Soldatului Necunoscut, Galeriile Memoriale (muzeu) si Centru de Cercetare. Plus, memorialul mai dispune, afara, si de un asa numit Sculpture Garden, situat pe partea de vest.

Memorialul National de razboi al Australiei1

Sculpture Garden contine mai multe monumente, care comemoreaza diferite ramuri de servicii, anumite unitati militare sau chiar evenimente istorice. Iar ceea ce mai trebuie remarcat este faptul ca Memorialul National de razboi este si un muzeu de istorie militara, aici fiind expuse diverse arme si nu numai, spre incantarea vizitatorilor care ii calca pragul. In sfarsit, Charles Bean, ulterior istoric oficial al Australiei pentru Primul Razboi Mondial, este cel care a avut ideea unui memorial in timp ce soldatii luptau in Franta, in anul 1916. Bean si-a dorit cu tot dinadinsul sa marcheze acele momente unice in istoria unei tari, cu atat mai mult cu cat soldatii au luptat vitejeste pe front.

Pe de alta parte, s-a dorit ridicarea unui astfel de memorial si pentru a alina durerea familiilor care isi pierdusera rudele pe frontul de lupta. Stim, de pilda, ca Australia i se alaturase Angliei in razboiul impotriva Germaniei, iar trupele sale suferisera mari pierderi in timpul bataliei de la Gallipoli, Turcia, din anul 1915, acesta fiind, cel mai probabil, unul dintre motivele care au dus la ridicarea unui astfel de memorial. In urma competitiei de arhitectura din anul 1927, pentru realizarea memorialului, nu s-a ales absolut niciun castigator, dar primii doi clasati, ambii arhitecti din Sydney, au fost rugati sa realizeze un proiect, care mai apoi, sa se materializeze intr-un memorial national.

Memorialul National de razboi al Australiei11

Iar daca va doriti sa vizitati acest memorial, trebuie sa stiti ca se ajunge prin Anzac Parade, care e marginita de alte memoriale pentru fiecare razboi in care a luptat Australia. Apoi, in cladire, veti trece pe langa Arhiva de Onoare, ceea ce consta in placi de bronz cu numele celor 102.600 de australieni ucisi in batalie. Atmosfera e ridicata la rang de nationalism si de Bazinul Reflectilor, precum si de o flacara despre care se spune ca va arde pentru eternitate. Mai mult chiar, se spune ca tufisurile de rozmarin plantate langa bazin simbolizeaza amintirile, pe langa care oamenii nu trebuie sa treaca in niciun chip fara macar sa le priveasca.

Citește și:  Casa lui Beethoven: Obiective turistice Germania - Bonn

Cateva trepte va vor duce catre Sala principala a Amintirilor, o incapere construita in stil bizantin care are pe cupola un mozaic din sase milioane de piese, ce ii infatiseaza pe veteranii celui de al Doilea Razboi Mondial. Veteranii de razboi apar succesiv, infatisarea in sine a acestora fiind o capodopera in adevaratul sens al cuvantului. Plus, o fereastra din vitralii albastre ii mai comemoreaza si pe veteranii Primului Razboi Mondial, in timp ce o placa din marmura rosie de pe podea acopera Mormantul oficial al Soldatului Necunoscut. De-o parte si de alta a salii principale, se afla galerii dedicate ambelor razboaie mondiale, iarasi, de-a dreptul impresionante.

Memorialul National de razboi al Australiei111

Ceea ce este, in schimb, cu adevarat interesant este faptul ca multi sunt de parere ca anul in care s-a nascut natiunea australiana este cel al carnagiului de la Galliopoli, si nu cand tara a juns sa fie o uniune independenta, in anul 1901. Acel eveniment cu totul si cu totul nefericit a marcat profund natiunea australiana, facand oamenii sa cultive mult mai mult simtul patriotic, in definitiv, iubirea de tara, sentiment care, pana la acea data, era pus de multe ori sub semnul incertitudinii si al patetismului exacerbat.

De fapt, acelasi lucru s-a intamplat in cazul aproape fiecarei tari in parte, iar Australia nu a facut rabat de la aceasta parere. Pana la urma, Memorialul national de razboi din Canberra este ridicat pentru a-i comemora pe oamenii care si-au pierdut viata in razboaie, in lupta lor pentru propria tara, pentru propriile idealuri, iar pe de alta parte, memorialul a fost ridicat pentru a le invata pe urmatoarele generatii de efectele de-a dreptul devastatoare pe care razboaiele, aproape in orice forma, le lasa in urma. In sfarsit, Australia isi comemoreaza victimile de razboi in fiecare an, pe 25 aprilie, aceasta zi fiind numita oficial Ziua Anzac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.