Mierla (Turdus merula), femelaMierla (Turdus merula) este o pasare sedentara din Romania, care se intalneste in toate padurile, atat la munte cat si la ses. La fel ca si vrabia, a devenit una dintre cele mai cunoscute si populare pasari. Este raspandita in toata Europa, mai putin Scandinavia, traieste si in Africa, Asia, Insulele Canare. Cu multi ani in urma, era o pasare sperioasa de padure care traia ascunsa, cu timpul ea a devenit mai increzatoare si comuna in parcuri si gradini la orase, in livezi, vii si zone cultivate la sate.

Femela are penajul maro inchis cu nuante de gri si cafeniu, picioarele de culoare maro, ciocul galben si corpul lung de cca. 15-20 cm. Masculul este lung de 25 cm si are penajul inchis, negru, ciocul galben-portocaliu. Unii masculi au pene cu margini albe, in zona aripilor si a cozii.

Mierla (Turdus merula), masculMierla este o pasare omnivora, se hraneste cu fructe, seminte si nevertebrate mici. Femela isi construieste cuibul pe ramurile copacilor sau in tufisuri. Cloceste de 2-3 ori pe an, depune 4-6 oua de culoare gri-albastruie cu puncte gri. Dupa doua saptamani, puii ies din oua si sunt hraniti de ambii parinti.

Citește și:  Vulturul-curcan (Cathartes aura), o pasăre de pradă parțial migratoare

Aceste pasari pot fi observate in grup doar in perioada migratiei, cand pleaca din zonele nordice spre cele sudice. In general, ele traiesc in perechi izolate. Cantecul mierlei este mereu vesel, ca un fluierat variat. Ea canta stand pe ramurile cele mai inalte ale copacilor.

Mierla face parte din familia Turdidae si este o pasare care prefera in general zonele de munte.

Va prezentam un video cu mierla:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.