Insula Montague este la 9 km distanță de orașul Narooma din sudul coastei regiunii New South Wales din Australia, descoperită de James Cook și numită de el Capul Dromedary, mai apoi identificată a fi o insulă. Suprafața insulei este de 80 km² cu 8 km lățime maximă. Botezată după conducătorul celui de-al doilea val de coloniști britanici, George Montagu Dunk, insula este vizitată de turiști, 6000 la număr doar în anul 2002, este cunoscută pentru farul de pe insulă, coloniile de pinguini și zona liniștită pentru relaxare de aici.

farul de pe insula Montague
Burrewarra Point

Farul de pe Insula Montague a fost proiectat de James Barnet în anul 1881, acesta a devenit automat în anul 1986. Înălțimea farului este de 21 m, lumina sa fiind la o înălțime de 80 m deasupra nivelului mării, cu o bătaie a luminii la 37 km de mal. Muzeul Farului Narooma prezintă lentilele focale vechi care erau montate la far, demontate în anul modernizării acestuia, 1986. Aici este și un centru pentru observații meteo.

Din 1905 primii ornitologi au apărut pe insulă pentru observarea păsărilor existente, înainte era doar un loc pentru pescari și vânători care tranzitau insula în drumurile lor spre alte insule. Parcul de conservare a fost înființat în 1953, până atunci doar administratorul farului trăia izolat aici, întreținând lumina acestuia mereu, câteva vase răzlețe aprovizionându-l cu cele necesare traiului.

Citește și:  Armenia : Țări de vizitat
Montague
teren de golf Montague

Vizitele la toate obiectivele insulei trebuie verificate la Serviciul Parcului Național pentru Insula Montague pentru a fixa termenii excursiilor. Un alt far în nord se află pe coasta australiană, numit Farul Burrewarra Point, acesta fiind cel mai apropiat far de insulă. 49 de specii din fauna insulei sunt protejate în Parcul Național New South Wales.

Coloniile de pinguini sunt ferite de prădători (vulpi sau pisici sălbatice), aceștia neexistând pe insulă, împreună cu păsările de mare, pescărușii și focile care pot fi observate de pe o platformă de lemn special construită. Aici se poate înnopta la cabana administratorului secund al farului care are 3 dormitoare ce pot primi până la 6 persoane, de unde se poate porni într-o excursie de recunoaștere a vieții sălbatice a insulei cu un ghid al parcului.

casa de administrare a farului
casa de administrare a farului

Tot aici mai există o construcție pentru administratorul farului, care nu mai este folosită și care poate caza în cele 5 dormitoare încă 12 persoane, într-o clădire la fel de veche ca și farul, dar cu facilități moderne de trai. Se poate face voluntariat pentru observarea celor 120 de cuiburi de pinguini de pe insulă după indicațiile administrației parcului Montague Island Nature Reserve și cei doritori pot fi ghizi pentru vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.