Monumentul Eroilor din Negrești Oaș se află în județul Satu Mare, în centrul tradițional al regiunii istorco-etnografice numită Țara Oașului. Orașul Negrești-Oaș este așezat în extremitatea nord-estică a județului Satu Mare, la o distanță de 50 km de municipiul Satu Mare, la 50 de km de municipiul Baia Mare şi la 55 km de municipiul Sighetu Marmației.

Monumentul eroilor este amplasat în centrul municipiului şi este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu.

Complexul monumental este realizat din piatră albă și are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m și înălțimea de 12 m. Este construit din beton şi are înalţimea de aproape 3 metri. Faţada obeliscului este înscrisă cu numele a 56 de eroi.

Acest monument comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, care inspiră demnitate și statornicie (simbolul răscoalelor țărănești), o poartă cu incrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene („poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii), chipul unui ostaș care impresionează prin masivitatea și trăsăturile sale aspre și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene (simbolul flăcării veșnice).

Pe acest obelisc, este înscris următorul text: „Glorie ostașilor armatei romăne, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”. Acesta a fost construit în anul 1964.

monumentul-eroilor-din-negresti-oas-judetul-satu-mare.jpg
placuta-de-pe-monumentul-eroilor-din-negresti-oas-judetul-satu-mare.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ