Monumentul Eroilor din Negrești Oaș se află în județul Satu Mare, în centrul tradițional al regiunii istorco-etnografice numită Țara Oașului. Orașul Negrești-Oaș este așezat în extremitatea nord-estică a județului Satu Mare, la o distanță de 50 km de municipiul Satu Mare, la 50 de km de municipiul Baia Mare şi la 55 km de municipiul Sighetu Marmației.

Monumentul eroilor este amplasat în centrul municipiului şi este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu.

Complexul monumental este realizat din piatră albă și are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m și înălțimea de 12 m. Este construit din beton şi are înalţimea de aproape 3 metri. Faţada obeliscului este înscrisă cu numele a 56 de eroi.

placuta-de-pe-monumentul-eroilor-din-negresti-oas-judetul-satu-mare.jpg

Acest monument comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, care inspiră demnitate și statornicie (simbolul răscoalelor țărănești), o poartă cu incrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene („poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii), chipul unui ostaș care impresionează prin masivitatea și trăsăturile sale aspre și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene (simbolul flăcării veșnice).

Pe acest obelisc, este înscris următorul text: „Glorie ostașilor armatei romăne, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”. Acesta a fost construit în anul 1964.

Designul monumentului combină elemente arhitecturale tradiționale cu simboluri ale eroismului militar, reflectând profundele sentimente de patriotism și sacrificiu. Fiecare inscripție și statuie ale monumentului povestesc o parte din istoria luptelor și sacrificiilor locuitorilor din Oaș.

În fiecare an, evenimentele comemorative organizate la monument reunesc generații de Oașeni, consolidând memoria colectivă și transmiterea poveștilor eroilor între localnici și vizitatori. Aceste ceremonii sunt momente cheie în viața comunității, subliniind importanța păstrării istoriei și a valorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.