Crucea de pe Cetățuie, proiectată de către arh. Virgil Salvanu, a fost înălțată în perioada 1994-1997 pe colina Cetățuia din Cluj-Napoca și are o înălțime de aproape 23 m, iar greutatea monumentului este de 60 de tone.
Crucea de pe Cetățuie, numită și Monumentul Eroii Neamului, este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul Eroilor Neamului de pe Cetățuie a fost dezvelit și sfințit la 1 Decembrie 1997 de către I.P.S. Bartolomeu Anania și I.P.S. George Guțiu.
Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937, prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor. Crucea originară fusese înălțată în memoria celor întemnițați în această temută fortăreață.
Cetățuia este denumirea fortificației de tip Vauban ridicată de austrieci în secolul al XVIII – lea, având rol de control asupra orașului. Din fortificație au rămas doar o parte din ziduri și câteva clădiri.
O plăcuță comemorativă amintește că în acest loc a fost ucis Stephan Ludwig Roth, profesor, istoric, gânditor sas din Transilvania, condamnat la moarte prin împușcare. El a luptat în Revoluția de la 1848 pentru drepturile românilor. A fost întemnițat și executat aici, pe colina Cetățuii.
Anual, monumentul atrage mii de vizitatori, localnici și turiști deopotrivă, care vin să își exprime respectul și să reflecteze la istoria vibrantă a României. Este un punct focal în cadrul ceremoniilor naționale și un simbol al Clujului, reprezentând un loc de întâlnire pentru comemorări și celebrări.
Structura impunătoare a monumentului și locația sa pe una dintre cele mai înalte coline ale orașului oferă o vedere panoramică asupra Clujului, făcând din Crucea de pe Cetățuie nu doar un punct de interes istoric, dar și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în oraș.