Crucea de pe Cetățuie, proiectată de către arh. Virgil Salvanu, a fost înălțată în perioada 1994-1997 pe colina Cetățuia din Cluj-Napoca și are o înălțime de aproape 23 m, iar greutatea monumentului este de 60 de tone. Crucea de pe Cetățuie, numită și Monumentul Eroii Neamului, este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul Eroilor Neamului de pe Cetățuie a fost dezvelit și sfințit la 1 Decembrie 1997 de către I.P.S. Bartolomeu Anania și I.P.S. George Guțiu.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937, prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor. Crucea originară fusese înălțată în memoria celor întemnițați în această temută fortăreață.

Cetățuia este denumirea fortificației de tip Vauban ridicată de austrieci în secolul al XVIII – lea, având rol de control asupra orașului. Din fortificație au rămas doar o parte din ziduri și câteva clădiri. O plăcuță comemorativă amintește că în acest loc a fost ucis Stephan Ludwig Roth, profesor, istoric, gânditor sas din Transilvania, condamnat la moarte prin împușcare. El a luptat în Revoluția de la 1848 pentru drepturile românilor. A fost întemnițat și executat aici, pe colina Cetățuii.

Citește și:  Fântâna Arteziană din Brăila: spectacolul apei în inima orașului

imagine-indepartata-cu-monumentul-eroilor-neamului-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
vedere-cu-monumentul-eroilor-neamului-din-cluj-napoca-judetul-cluj-noaptea.jpg
imagine-nocturna-cu-monumentul-eroilor-neamului-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
prim-plan-cu-monumentul-eroilor-neamului-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
inscriptie-de-pe-monumentul-eroilor-neamului-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
baza-de-la-monumentul-eroilor-neamului-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
monumentul-eroilor-neamului-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.