Oraşul Bucureşti are multe monumente cu poveşti interesante, dar care nu sunt atât de cunoscute nici măcar de bucureşteni, dar de români din alte părţi ale ţării! Monumentul Eroilor Sanitari se încadrează în această categorie, el aflându-se în Piaţa Eroilor, lângă Facultatea de Medicină şi Opera Naţională.

Monumentul Eroilor Sanitari1

Aflat pe lista monumentelor istorice naţionale, Monumentul Eroilor Sanitari este dedicat doctorilor, surorilor şi sanitarilor care au participat la salvarea a mii de vieţi în timpul Primului Război Mondial. Monumentul a fost dezvelit publicului în anul 1932, fiind realizat de sculptorul Raffaello Romanelli. Are dimensiuni impresionante, iar cei care se opresc să îl privească, fie şi pentru o clipă, rămân uimiţi de detaliile pe care le prezintă.

Monumentul Eroilor Sanitari este alcătuit din soclul de marmură, coloane şi statuia propriu-zisă. Pe soclu, se pot vedea mai multe altoreliefuri care înfăţişează diverse scene din spitalele de campanie sau de pe câmpurile de luptă, scene în care personaje principale sunt sanitarii. Pot fi observaţi chirurgi militari care operează, o soră care pansează unul din răniţi, brancardieri care adună răniţi şi chiar un spital de campanie.

Citește și:  Casa de pe str. Mihai Bravu nr. 49 din Galați - o fereastră în timp

Monumentul Eroilor Sanitari11

Dintre toţi sanitarii, iese în evidenţă o femeie, despre care se spune că ar fi chiar Regina Maria, ştiindu-se faptul că a ajutat foarte mult răniţii din război. De asemenea, sunt reprezentaţi şi Principesa Elisabeta de România (sanitară şi ea) şi Prinţul Nicolae al României (cadet). Deşi comuniştii au avut grijă să îndepărteze toate însemnele care aveau legătură cu familia regală, Monumentul Eroilor Sanitari este unul dintre puţinele monumente păstrate intacte, pentru că nu au fost înscrise nume pe monument, iar regimul a considerat că înfăţişează o scenă obişnuită de război.

monumentul-eroilor-sanitari.jpg

Din soclu, se înalță patru coloane, acestea sprijinind un platou din marmură pe care se pot vedea trei personaje din bronz: o femeie care are o cunună şi o sabie, un erou căzut şi un ostaş sanitar, acesta din urmă înfăţişat într-o poziţie de aşteptare – pare că se pregăteşte să primească semnul gloriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.