Moscheea Mahmudia sau Marea Moschee din Constanța este un aşezământ religios musulman, aflat în Piaţa Ovidiu din Constanța. Clădirea este un monument de arhitectură, fiind singurul edificiu de acest gen din toată Dobrogea.

Moscheea a fost construită între anii 1910 şi 1912 din iniţiativa lui Carol I. A luat locul unei geamii, Mahmudia (de unde şi unul din nume), regele dorind să o construiască în semn de respect pentru comunitatea de musulmani din această ţară.

Arhitectul care a elaborat proiectul a fost Victor Gh. Ştefănescu, care a fost inspirat de Moscheea Konya din Anatolia, iar Gogu Constantinescu a fost chemat de la Londra pentru a se ocupa de construcţia monumentului. Ştefănescu a fost chiar decorat de către reprezentantul sultanului Abdul Hamid II, primind ordinul Medgidie. Inaugurarea edificiului s-a făcut în prezenţa regelui şi, iniţial, s-a numit Moscheea Carol I.

Moscheea Mahmduia a fost ridicată în stil arabo-bizantin, având şi motive româneşti. Singurul lucru care s-a păstrat din fosta geamie este minaretul, construit în stil maur. Are o înălţime de 37 de metri, iar scara interioară are 140 de trepte care duc spre muezin, locul în care se anunţa, în vremuri de mult apuse, rugăciunea.

Moscheea are două părţi componente, una dintre ele fiind curtea interioară, cu două galerii, în care credincioşii musulmani îşi pot spăla picioarele înainte să se roage sau se pot odihni.

Are o suprafaţă totală de 450 de metri pătraţi, având intrarea principală din piatră de Dobrogea, în timp ce uşa este din marmură neagră şi ornamente din bronz. Coloanele din interior au fost realizate din marmură de Câmpulung, iar minaretul şi vârful cupolei poartă versete din Coran.

Toţi credincioşii musulmani care vor să se roage aici trebuie să urmeze o regulă bine stabilită: să se descalţe la intrare. De o parte şi de alta a uşii există două rafturi, în care stau perechile de încălţăminte.

În partea dreaptă, denumită minbar, are loc predica de vineri, iar în cealaltă parte preotul musulman recită versete din Coran, cea mai importantă carte a acestei religii. Mihrab, adică nişa semicirculară în care se ţine rugăciunea într-o moschee, poartă stilul maur.

Pe marginea ei, au fost scrise cele 99 de calităţi divine, iar pe cele două margini sunt scrie numele lui Allah şi al lui Mohammed. Moscheea impresionează şi prin pictura interioară, dar şi prin obiectele de mobilier.

Un covor oriental întâmpină credincioşii, fiind realizat acum mai bine de 200 de ani, de către un centru celebru de artizanat din Turcia. Ba mai mult, a fost o donaţie din partea acestei ţări. Candelabrul este şi el o piesă deosebită.

Moscheea Mahmudia este un adevărat exemplu de arhitectură preţioasă, fiind chiar prima clădire de pe teritoriul ţării noastre construită din beton armat şi cărămidă. Cei care vor să viziteze acest edificiu o pot face zilnic, între orele 8 şi 20. Toţi cei care sunt interesaţi de istoria mulsumanilor sau, pur şi simplu, sunt curioşi, sunt bineveniţi aici.

Edificiul a fost construit în secolul XX și servește nu doar ca loc de rugăciune pentru comunitatea musulmană, ci și ca punct de atracție turistică, datorită arhitecturii sale unice și a poziționării centrale.

Moscheea este deschisă pentru vizitatori, oferindu-le acestora oportunitatea de a explora interioarele decorate cu artă islamică, de a învăța despre practicile religioase musulmane și de a se bucura de liniștea spirituală pe care o oferă acest spațiu sacru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.