Fiecare opera de arta este construita pe baza unor elemente, insa sursele de inspiratie se concretizeaza prin folosirea unor motive si simboluri. Despre motive si simboluri in arta se pot spune foarte multe lucruri, acestea reprezentand legatura creatorului si a operei de arta in sine cu realitatea, oferind astfel celui care percepe opera de arta sansa de a deslusi misterul ce se ascunde in spatele sau si posibilitatea de a descifra mesajul pe care artistul a dorit sa il transmita.

Motive si simboluri in arta1

Motivele si simbolurile caracterizeaza orice tip de arta, de la pictura, sculptura si arhitectura, pana la muzica, literatura, teatru sau cinematografie. De foarte multe ori, motivele si simbolurile in arta difera de la o epoca la alta, fiind un indiciu elocvent pentru a putea incadra o anumita opera de arta in perioada culturala corecta.

Care este diferenta dintre motive si simboluri?

Intre motive si simboluri exista o diferenta clara: in timp ce motivele reprezinta structuri complexe care ajuta la dezvoltarea temei principale a operei de arta, simbolurile sunt obiecte, forme sau culori care ajuta creatorul sa isi exprime mesajul, sentimentele, emotiile sau ideile abstracte pe care doreste sa le transmita prin intermediul operei de arta.

Motivul reprezinta o imagine clara, o structura vizuala, auditiva sau literara care, dupa cum am mentionat si anterior, ajuta la dezvoltarea clara a temei pricipale a operei de arta. Intr-o opera de arta, acelasi motiv poate fi reprezentat in repetate randuri in moduri diferit pentru a insista asupra unui anumit aspect.

Motive si simboluri in arta11

Simbolul este un element individual al unei imagini sau al unei structuri, intelegerea si interpretarea sa fiind adesea dificile din cauza faptului ca sunt necesare anumite asocieri. Simbolurile in arta sunt cele care ajuta la realizarea unei bune si originale interpretari a operei de arta pentru ca ele reprezinta cheia catre descifrarea mesajului pe care creatorul a dorit sa il transmita.

Motivele si simbolurile sunt diferite nu doar din punctul de vedere al epocii in care o opera de arta a fost creata, ci si din punct de vedere cultural, fiecare cultura fiind unica in felul sau si avand simboluri proprii. De aceea, pentru a analiza corespunzator o opera de arta pe baza simbolurilor si a motivelor prezente, trebuie sa se cunoasca istoria acestora.

Asadar, motivele si simbolurile reprezinta indicii care ajuta la o interpretare cat mai buna si mai interesanta a unei opere de arta, indiferent de tipul acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.