Pasionaţii de agricultură din întreaga lume au ce vizita în cadrul muzeului Agriculturii din Bathurst, Africa de Sud. Deşi prea puţin cunoscut, acest obiectiv turistic reflectă într-o manieră extrem de interesantă modul în care agricultura a evoluat pe teritoriul sud african, spunând povestea utilajelor şi a felului în care au influenţat ele munca şi viaţa oamenilor.

Muzeul Agriculturii din Bathurst se află în localitatea cu acelaşi nume, în provincia Eastern Cape a Africii de Sud şi reprezintă cel de-al treilea muzeu de acest gen din ţară. Unicitatea lui se reflectă în piesele extrem de valoroase care îi compun colecţiile. A fost înfiinţat în 1970, la iniţiativa unui grup de localnici din oraşul Bathurst care au înţeles cât de preţioase sunt o serie de unelte şi maşinării folosite generaţii la rând pentru a lucra pământul.

Oraşul Bathurst, un oraş de agricultori din tată în fiu, era plin de astfel de artefacte. Cam fiecare locuitor avea în propria magazie sau curte câte ceva ce reprezenta o mică bucăţică de istorie a agriculturii din partea locului. Unii dintre oameni îşi puneau problema de a se descotorosi de ele în cel mai rău mod cu putinţă – ducându-le la depozitele de fier vechi. Pentru că aveau totuşi valoare istorică ce s-ar fi putut risipi, mai mulţi localnici au decis atunci să adune aceste piese vechi şi să le reunească sub acoperişul unui muzeu dedicat tocmai acestei îndeletniciri foarte vechi. S-a format un comitet special care s-a ocupat cu strângerea uneltelor şi maşinăriilor, inventarierea lor şi ulterior expunerea în cadrul muzeului local.

În 1970, la momentul inaugurării muzeului Agriculturii din Bathurst, colecţia cuprindea nu mai mult de 30 de obiecte, însă s-a bucurat de un asemenea succes şi sprijin din partea oamenilor, încât, de-a lungul anilor, colecţiile sale s-au înmulţit prin foarte multe donaţii. În prezent, muzeul Agriculturii din Bathurst se mândreşte cu o colecţie de nu mai puţin de 1500 de obiecte. Cele mai multe dintre ele sunt de o valoare inestimabilă, fiind foarte rare sau chiar unice în Africa de Sud.

Poate că la o primă vedere, corpul de clădiri ce reprezintă sediul muzeului Agriculturii din Bathurst nu spune mare lucru. Este vorba de construcţii albe, simple, ce au aspectul vechilor ferme de animale. Prin grija personalului însă, de îndată ce turistul trece pragul acestui muzeu, intră într-o lume foarte veselă, pătrunde în casele şi hambarele de altă dată ale oamenilor. Acest lucru este posibil datorită unor picturi murale. Zidurile clădirilor care alcătuiesc muzeul Agriculturii din Bathurst au fost zugrăvite în alb şi apoi pictate cu secvenţe din viaţa obişnuită a fermierilor localnici. Se pot admira scene ce transmit tihna vremurilor de altădată, cu femeia ce ţese la război, având pisica la picioare, şi bărbatul stând la masă şi servind cina, la capătul unei zile istovitoare de muncă. Afară, calul paşte iarbă, în faţa unei micuţe şi rustice verande. Pictura este atât de sugestiv realizată încât în primele momente dă impresia de adâncime, de salon real, nicidecum de pictură pe un zid drept.

Alte clădiri sunt desenate cu momente din activitatea cotidiană a agricultorilor din Bathurst, cele mai faimoase ipostaze fiind cele în care localnicii cultivă brazdele de pământ.

Colecţiile muzeului Agriculturii din Bathurst sunt formate din piese dintre cele mai variate, atât vechi cât şi noi. Astfel că, laolaltă, pot fi admirate maşinării rudimentare de arat ogorul, dar şi tractoare performante. Dispozitive pe care le trăgeau caii sau boii, unelte agricole, motoare cu aburi, ustensile de uz casnic şi ustensile folosite în domeniul produselor lactate, echipament de prim ajutor pentru animale şi inclusiv incubatoare folosite pentru ouăle de struţ pot fi văzute în cadrul muzeului Agriculturii din Bathurst.

Citește și:  Rezervatia Longhouse: Obiective turistice SUA - New York

Printre artefacte se numără şi numeroase piese provenind de la primii agricultori britanici veniţi să colonizeze Africa de Sud, cele mai multe dintre acestea reprezentând unelte folosite în prepararea lactatelor, multe obiecte de uz casnic, dar şi dispozitive manuale de lucrat pământul.

O piesă cu adevărat demnă de muzeu este un motor cu aburi pe care localnicii din Bathurst l-au folosit foarte mult timp pentru a treiera cerealele. Ultima dată a fost pus în funcţiune în anul 1930, în ciuda vârstei lui înaintate.

În cadrul muzeului Agriculturii din Bathurst sunt expuse nu mai puţin de 81 de tractoare vechi, fiecare dintre ele evocând o perioadă de timp îndepărtată.

O altă piesă care atrage privirile turiştilor este fierăstrăul cu bandă (gater) expus în curtea interioară a muzeului Agriculturii din Bathurst. În ciuda vârstei şi a aspectului său obosit, gaterul se află în perfectă stare de funcţionare, putând fi oricând folosit. Este legat cu lanţuri de unul dintre stâlpii muzeului, pentru a nu dispărea din bunăvoinţa hoţilor. În cadrul muzeului Agriculturii din Bathurst se găsesc două astfel de maşinării pentru tăiat lemnul.

Ceva mai încolo pot fi admirate o serie de pompe şi cositoare aşezate ordonat pe pământ şi provenind din timpuri ceva mai îndepărtate. Cele mai multe dintre ele sunt, la fel ca şi gaterul, în perfectă stare de funcţionare.

Evident, nu lipsesc nici pompele în variantă modernă. Una dintre ele este expusă cu mândrie în apropierea unuia dintre pereţii muzeului. Se găsesc şi o serie de cositoare moderne, pe care agricultorii din Bathurst le-ar putea oricând împrumuta pentru munca câmpului.

Sala motoarelor este principala atracţie a muzeului Agriculturii din Bathurst şi constă într-o magazie în care se află expuse aproape toate motoarele folosite de-a lungul timpului în această localitate. Valoarea lor este inestimabilă, cu atât mai mult cu cât printre acestea se regăsesc până şi motorul şi generatorul, ambele originale, utilizate cu foarte mulţi ani în urmă la iluminarea farului din Fish River Mouth. Se poate admira şi un motor electric portabil, dispus pe o suprafaţă cu patru roţi. Din păcate, unele dintre piesele vechi ale acestui motor s-au pierdut, astfel că maşinăria nu mai poate fi pusă în funcţiune.

Pe scurt, este vorba despre 97 de dispozitive de transport, 81 de tractoare, 14 tractoare pe şenile, 11 trăsuri, 93 de ustensile pentru lactate şi 195 de unelte de uz casnic.

O piesă care obişnuieşte să trezească curiozitatea turiştilor o reprezintă un soi de maşinărie tanc numită rezervor de cianură. Are forma unui butoi de metal pe roţi enorme şi se folosea pe timpuri la împrăştierea cianurii pe culturile de cereale, împotriva insectelor dăunătoare. O mare parte a ustensilelor manuale pentru lucrul pământului sunt expuse pe pereţii unuia dintre atelierele muzeului Agriculturii din Bathurst, lăsând impresia că cineva încă le foloseşte.

Parţial, acest lucru este adevărat. Curatorul muzeului Agriculturii din Bathurst se numeşte Allan Town şi este un personaj reprezentativ pentru localitatea lui.

Omul a lucrat toată viaţa în minele din Transvaal, iar acum, ieşit la pensie, s-a angajat ca şi curator al muzeului, funcţie pe care o consideră extrem de plăcută, mai ales că îi oferă posibilitatea de a se distra reparând o mare parte a pieselor de colecţie pe care localnicii le donează muzeului Agriculturii din Bathurst.

Acest minunat centru cultural poate fi vizitat în zilele lucrătoare ale săptămânii, între orele 9.00 şi 16.00, în mod gratuit.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.