Muzeul balnear din Buziaş, judeţul Timiş, se află pe str. Avram Iancu, nr. 23. Este primul muzeu de acest fel din România şi a fost înfiinţat la data de 27 septembrie 1987, la iniţiativa companiei Balneoclimaterice Buziaş şi a Consiliului Popular Buziaş, cu susţinerea muzeografului Florin Medeleţ de la Muzeul Banatului din Timişoara.

Colecţia muzeului include o serie de obiecte şi documente ce prezintă istoria oraşului-staţiune Buziaş, precum şi efectele terapeutice ale apelor minerale din această zonă, acestea ajutând la tratarea afecţiunilor cardiovasculare, circulatorii şi hipertensiunii arteriale. Sunt expuse fotomontaje, vase din neolitic, ceramică tracică, obiecte de mobilier din secolul al XIX-lea şi diferite obiecte sanitare care au fost folosite în unităţile balneare.

muzeul-balnear-buzias.jpg

Muzeul balnear este format din şase săli, fiecare având o tematică specifică. Prima sală ilustrează istoricul staţiunii Buziaş, a doua oferă informaţii despre descoperirea apelor minerale în localitate, iar a treia prezintă dezvoltarea staţiunii şi beneficiile apelor minerale.

În a patra sală, sunt expuse mai multe obiecte de mobilier realizate în stilurile baroc, rococo, florentin, ecliptic, precum şi fotografii cu primul medic balneolog român, dr. Gheorghe Ciocârlan, şi cu împăratul Frantz Joszef. Sala a cincea este rezervată tratamentelor medicale, iar în ultima încăpere se află macheta staţiunii Buziaş, cu diferite obiective balneare.

Citește și:  Casa Catalin Bortun - 1889 - din Alexandria : Obiective turistice Teleorman

În prezent, muzeul se află în proprietatea Societăţii Comerciale de Tratament Balnear Buziaş S.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.