Muzeul Civilizaţiei Populare şi Tradiţionale Astra este un muzeul tematic în aer liber, aflat lângă Sibiu, la patru kilometri distanţă, în Rezervaţia Naturală Dumbrava Sibiului, cuprinzând o suprafaţă de 96 ha. Aici, se află un frumos lac şi expoziţia propriu-zisă. Vizitatorii pot face plimbări pe aleile lungi de câţiva kilometri, mergând pe jos sau cu trăsura, iar pe lac, plimbări cu barca.

muzeul-civilizatiei-populare-si-traditionale-astra.jpg

Ideea deschiderii acestui muzeu a pornit de la Muzeul de Etnografie şi Istorie a Românilor din Transilvania, care a fost înfiinţat la Sibiu, în anul 1905 şi închis în anul 1950. În anul 1962, au început lucrările de organizare a Muzeului Tehnicii şi Meşteşugurilor Populare şi s-a avut în vedere constituirea unui muzeu etnografic şi sociologic, urmărindu-se un singur aspect, acela al tehnicii şi meşteşugurilor tradiţionale româneşti.

Scopul muzeului era de cercetare şi conservare al valorosului patrimoniu, privind civilizaţia românească, dragostea pentru muncă şi creaţie populară.

strada-pe-care-se-afla-muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

În anul 1963, Cornel Irimie împreună cu echipa sa au înfiinţat un muzeu în aer liber cunoscut sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare, care a fost inaugurat în anul 1967.

Muzeul cuprindea 87 de ansambluri funcţionale, complexe, cu peste 225 de construcții-anexă, în care erau adăpostite cca. 10 000 de obiecte. Acest muzeu, în anul 1990, va primi denumirea de Muzeul Civilizaţiei Populare şi Tradiţionale Astra.

poarta-de-intrare-la-muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Vizitatorii interesaţi au posibilitatea cunoaşterii inventarului unui număr mare de ateliere, instalaţii şi alte obiective aduse din toată ţara. Tematica muzeului este axată pe domenii de activitate.

În cadrul generos al Dumbravei Sibiului, se găsesc 36 de instalaţii de industrie sătească, de la cele mai simple râşnițe, mori, teascuri, oloiniţe, dârste, pive, până la instalaţii pentru conservarea fructelor sau a altor alimente.

muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

La Muzeul Civilizaţiei Populare şi Tradiţionale Astra, sunt prezentate câteva complexe industriale, ateliere meşteşugăreşti de olari, dulgheri, cojocari etc.

intrarea-in-muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Sunt prezentate gospodării de meşteşugari de la sate, cu toate construcţiile şi instrumentarul necesar desfăşurării proceselor de muncă: construcţii simple, specializate pentru diferite categorii de ocupaţii, construcţii complexe legate de activitatea ţăranilor şi gospodării-ateliere de prelucrare a fierului, lemnului şi argilei.

Câteva gospodării de meşteşugari reprezentative sunt: gospodărie de cojocari şi curelari de la Săliște-Sibiu, gospodărie de prelucrare a cânepei şi inului de la Lisa-Brașov, gospodărie de prelucrare a borangicului de la Croici Matasari-Gorj şi altele.

bisericuta-din-muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Alte complexe sunt legate de mijloacele de transport folosite de-a lungul vremurilor: podul plutitor de pe Olt de la Turnu Roşu, bacul cu zbat de la Topalu-Constanta, monoxila de pe maulul Siretului-Bacău.

constructie-din-lemn-de-la-muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Interesante construcţii cuprind mai multe obiecte ce ilustrează laturi ale ocupaţiilor oamenilor de la sate, cum sunt: pescuitul (gospodărie de pescari, coliba de pescari şi cherhana de la Mahmudia-Tulcea), apicultura (teasc de boştină de la Sebeșul de Jos-Sibiu), păstoritul (stana de la Puru), pomicultura (gospodărie de pomicultori de la Bălănești-Gorj, teasc de mere de la Veseud-Sibiu, crama pomicolă de la Polovragi-Gorj), viticultura (crama viticolă de la Voineşti de Vale-Gorj), prelucrarea plantelor oleaginoase (uleinița cu piuă cu scripete de la Arbore-Suceava, uleinița cu piuă acţionată cu tracţiune animală de la Grid-Hunedoara, gospodărie de oloieri cu piua acţionată manual de la Livada-Hunedoara, teasca de ulei cu roata frontală de la Băiești-Hunedoara), cultura plantelor cerealiere (gospodărie de agricultori cu coliba pastorală de la Feneș-Alba, pavilion de prezentare a instalaţiilor de treierat şi vânturat cereale).

imagine-de-la-muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

În Rezervaţia Naturală Dumbravă Sibiului, se disting mai multe exponate care ilustrează meşteşugul prelucrării lemnului, cum ar fi: mori de vânt şi de apă, fântâni de pe lângă gospodăriile crescătorilor de animale: stâna cu trei încăperi de la Colţii Giuvalei-Argeș, gospodărie cu ocol de la Măgura-Brașov, coliba pastorală de la Jiet-Hunedoara, gospodărie atelier de fluierari de la Codac-Mureș, gospodărie cu instrumente muzicale de la Câmpulung Moldovenesc-Suceava, gospodărie şi atelier de dogari de la Nereju-Vrancea şi altele.

În Muzeul Civilizaţiei Populare şi Tradiţionale Astra, se găsesc câteva unităţi din activitatea prelucrării metalelor şi gospodării-ateliere de prelucrarea fierului: fierărie de la Fundul Moldovei Suceava, atelier de clopotari şi fierărie de la Poiana Teiului – Neamţ. Sunt expuse ateliere ale olarilor din Bucovina, Banat, Transilvania, Oltenia, Maramureş.

Muzeul Civilizației Populare și Tradiționale Astra1

În cadrul minunat din Rezervaţia Naturală Dumbrava Sibiului, se mai întâlnesc cherhanaua cu gheţar, atelierele rogojinarilor gorjeni, morile de vânt dobrogene (moara de vânt cu acoperiş mobil de la Chirnogeni, moara de vânt cu etaj de la Frecăței), frumoase mori de apă din Maramureş (moara plutitoare de la Lucacești) şi din Bihor (moara cu roata verticală de la Poienii de Jos).

Muzeul cuprinde o serie de sculpturi monumentale, printre care amintim: ,,Izvorul lacrimii” realizat de Traian Moldovan, ,,Arca lui Noe” de Septimiu Enghis, ,,Roata lui Dumitru” de Alexandru Grosu, ,,Întoarcerea fiului risipitor” de Ion Incuț etc.

Muzeul Civilizației Populare și Tradiționale Astra12

Dintre edificiile publice, fac parte: Biserica de lemn de la Bezded-Sălaj, Biserica de la Comănești-Gorj, Biserica de lemn de la Dretea-Cluj, hanul tradiţional de la Tulgheș-Harghita, poarta monumentală de la Marsa-Sibiu, cârciuma ţărănească de la Bătrâni-Prahova, gospodărie de învăţător de la ţară, de la Săliște-Sibiu, troiţa din piatră de la Fântânele-Sibiu, troiţa de la Bunești-Vâlcea şi troița de lemn de la Sibiel-Sibiu.

Prin exponatele din zonă, aparţinând diferitelor etape ce alcătuiesc un patrimoniu cultural bogat, Muzeul Civilizaţiei Populare şi Tradiţionale Astra este un tablou complex al vieţii satului românesc din secolele trecute ale poporului român.

Muzeul Astra nu este doar un loc de păstrare a trecutului, ci și un spațiu vibrant de învățare și descoperire. Aici se organizează frecvent ateliere, demonstrații de meșteșuguri și evenimente culturale care aduc la viață tradițiile populare pentru vizitatori de toate vârstele.

Contribuțiile științifice ale muzeului la conservarea și promovarea culturii populare românești sunt remarcabile, muzeul colaborând cu instituții de cercetare pentru a studia și a documenta diverse aspecte ale vieții tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.