Situat la parterul Palatului Parlamentului din Bucureşti, Muzeul Costumelor Populare din România a fost inaugurat la 24 noiembrie 2004 şi funcţionează ca secţie a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.
Muzeul se întinde pe o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi şi cuprinde o colectie bogată de costume populare româneşti, dar şi covoare, specifice zonelor Muscel-Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea şi Teleorman.
Cele peste 250 de exponate prezintă portul tradiţional românesc din diferite ocazii şi evoluţia sa în ultima sută de ani. Unele costume sunt cusute cu fir de argint şi aur.
Colecţia a fost donată de către artistul plastic Marghioliţa Constantinescu – Rogojan, fiind formată într-o perioadă de aproape o jumătate de secol. Cele mai multe provin din zona Muscel-Argeş şi datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din secolul al XX-lea.
Pe lângă expoziţia permanentă de costume, muzeul mai găzduieşte şi expoziţii temporare ale unor artişti români sau străini, ale meşterilor populari, spectacole, concerte, conferinţe şi alte evenimente pe teme de specialitate.
Începând cu 24 aprilie 2014, Muzeul Costumelor Populare din România a fost închis pentru renovare.
Colecția muzeului include costume de sărbătoare, de lucru și de ceremonie, fiecare având o semnificație și o utilizare specifică. De asemenea, vizitatorii pot admira o gamă variată de accesorii tradiționale, precum ștergare, baticuri și podoabe, care completează ținutele expuse.
Un aspect interesant al colecției este reprezentat de legendele și poveștile asociate cu fiecare costum. De exemplu, se spune că unele costume erau purtate în ritualuri de protecție împotriva spiritelor rele, iar altele erau destinate să aducă noroc și prosperitate.
Muzeul Costumelor Populare din România este deschis publicului de marți până duminică, oferind tururi ghidate și expoziții temporare. Acesta este un loc ideal pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine tradițiile și cultura românească prin prisma portului popular.