Casa Panaghia din Babadag se află în apropierea monumentului istoric medieval de artă musulmană Geamia turcească şi a mormântului Ali Gaza-Pașă, din centrul oraşului, pe strada Mihai Viteazul, nr.1. Această clădire a fost construită în stilul arhitectonic vechi al acestui oraş şi adăposteşte Muzeul de Artă Orientală, înfiinţat în anul 1973.

casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea-monument-istoric.jpg

Muzeul concentrează un valoros patrimoniu pe două secţiuni și prezintă vizitatorilor o interesantă colecţie de artă orientală. Aceasta cuprinde importante obiecte ce fac parte din zestrea spirituală a unor locuitori ai Dobrogei de Nord.

vas-ritual-muzeul-de-arta-orientala.jpg

De un deosebit interes, se bucură obiectele care exprimă arta prelucrării metalelor. Pot fi admirate: podoabe, vase de aramă pentru diferite ceremonii, vase de bronz şi alamă pentru uz casnic, ibric, strecurătoare, râşniță, ghiumul cu cioc lung, tăvi, căni etc.

ferestre-de-la-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

Atenţia vizitatorilor este atrasă şi de exponatele colecţiei de ţesături, de vechimi apreciabile. Numeroase broderii, podoabe, ţesături, piese de port popular reflectă arta populară a tătarilor şi turcilor din ţinutul dobrogean. Broderiile realizate cu fir metalic argintiu şi auriu, precum şi motivele ornamentale orientale de pe ţesături: zambila, garoafa, fructul de rodie, chiparosul, şi multe altele, alcătuiesc compoziţii cromatice (în roşu, roz, verde, indigo, liliachiu, bleu) şi decorative, de mare valoare.

Citește și:  Vechiul Tribunal Județean din Focșani: martor al istoriei Vrancei

placuta-de-la-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

Unele exponate exprimă interferența artei autohtone cu cea orientală. Multe piese au fost achiziţionate de la diferiţi colecţionari, care le-au adus din zone îndepărtate: şaluri de caşmir, covoare orientale, învelitori de cămilă, covoare de rugăciune, ştergare şi altele.

intrarea-in-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

Atmosfera deosebită este realizată şi de arhitectura ambientală, ce aminteşte de tipicile construcţii ale Orientului.

imagine-cu-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

În cea de-a doua secţiune a muzeului este prezentată o colecţie de artă romanescă contemporană. Exponatele – lucrări reprezentative ale unor artişti afirmaţi în ultimii ani – ilustrează talentul şi orientările artiştilor, căile de expresie ale artei plastice româneşti, curentele cele mai răspândite.

gardul-de-la-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

Muzeul de Artă Orientală din Babadag este o unitate culturală importantă a judeţului Tulcea.

casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
strada-pe-care-se-afla-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.