Muzeul de Artă “Vasile Grigore” din Bucureşti este situat în Piaţa Rosetti din capitală, mai exact, pe Strada Maria Rosetti, la numărul 29. Muzeul a luat fiinţă din dorinţa pictorului Vasile Grigore care a donat statului toată colecţia sa de opere de artă pentru a fi expusă publicului larg.

Vasile Grigore a fost unul din cei mai apreciaţi pictori din România. A debutat în anul 1957, în cadrul unei anuale de stat şi a primit nenumărate premii de-a lungul vieţii sale. După debut, a participat la expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate.

A fost un colecţionar împătimit, adunând tot ce se poate vedea în muzeul dedicat lui în 50 de ani. Din păcate, pictorul a murit în februarie 2012. Multe dintre picturile sale se regăsesc în diverse muzee de artă din ţară, dar şi din străinătate.

Muzeul de Artă “Vasile Grigore” cuprinde opere din arta europeană, arta orientală şi extrem-orientală, pictură interbelică şi chiar artă populară. Muzeul a luat fiinţă în anul 2004, pictorul fiind de părere că “E mai bine să le vadă alţii, decât să le păstrez închise, să le privesc numai eu”.

Muzeul găzduieşte o expoziţie permanentă, vizitatorii putând vedea, laolaltă, tablouri, ceramică, grafică, sculpturi din diverse materiale (metal, bronz etc), stampe şi lucrări ale fondatorului. Printre numele care au semnat aceste opere, se numără Pallady, Tonitză, Petrașcu, Baba, Iser Steriadi şi mulţi alţii.

 

Clădirea în care a fost organizat Muzeul de Artă “Vasile Grigore” a fost amenajată după dorinţa pictorului. Spaţiile de expunere se desfăşoară pe două etaje, respectiv cinci săli.

Cele 500 de opere donate sunt împărţite în şapte secţiuni, după cum urmează: pictură, sculptură, grafică, artă populară românească, artă decorativă europeană, artă orientală şi artă extrem-orientală. Scara care face legătura între spaţiile de expunere conţine mai multe exponate ce au rolul de a introduce vizitatorul în tematica sălilor.

Muzeul de Artă “Vasile Grigore” oferă şi o legătură cu arta universală prin stampele japoneze, porţelanurile asiatice, ceramica englezească şi faianţele ruseşti, franceze şi nemţeşti. De asemenea, legătura este evidenţiată şi de covoarele orientale de rugăciune, pisele de mobilier marchetate sau pictate, dar şi de piese de metal gravate sau perforate. O altă parte a donaţiei generoase o reprezintă biblioteca şi colecţia de discuri.

Muzeul de Artă “Vasile Grigore” reprezintă dragostea pentru a artă a pictorului Vasile Grigore, a cărui pasiune a lăsat în urmă o deosebită colecţie de opere de artă etnografică, care se înscriu într-o varietate de genuri de artă.

Colecția muzeului include nu doar lucrări semnate de Vasile Grigore, ci și opere ale altor artiști români, alături de o serie de artefacte personale ale pictorului, care ilustrează călătoria sa artistică și evoluția stilistică. Fiecare sală a muzeului este aranjată tematic, creând un dialog vizual între diferitele perioade și stiluri reprezentate, oferind astfel o perspectivă completă asupra peisajului artistic românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.