Muzeul de Istorie a Breslelor se află situat în Târgul Secuiesc şi oferă vizitatorilor un tablou complet despre trecutul acestui oraş. În clădirea în care a funcţionat, în zilele Revoluţiei de la 1848-1849, turnătoria lui Gabor Aron (1810-1849), unde s-au realizat şi tunurile folosite de artileria revoluţionară, a fost întemeiat, în anul 1969, un muzeu având în preocupări elemente ale istoriei oraşului.

Prin acest muzeu, sunt valorificate vechi mărturii de vieţuire omenească pe aceste locuri. Un capitol separat este dedicat revoluţionarului paşoptist Gabor Aron. Astfel, expoziţia reflectă foarte pe larg activitatea sa în judeţul şi ţinuturile locuite de secui, exprimând aspiraţiile participanţilor la marele eveniment.

În mod special, este reliefată lupta românilor şi maghiarilor pentru dreptate şi libertate socială. Sunt expuse: arme de epocă, portrete autentice ale lui Gabor Aron, biroul şi dulapul confecţionate chiar de revoluţionar, precum şi patru busturi sculptate în ipsos de artistul Vetro Andras şi care îi reprezintă pe Petofi Sandor, Turoczi Mozes, Kossuth Lajos, Bem Jozsef.

De un deosebit interes, este o copie a tunului executat de meşterii locali şi folosit în timpul luptelor cu armatele habsburgice, care se află alături de o machetă completă a acestui tun. De asemenea, sunt prezentate valoroase exemplare din colecţia de arme şi numeroase documente de epocă, păstrate în muzeele şi arhivele din Covasna.

Cea de-a doua temă importantă tratată la muzeu se referă la istoria oraşului prin breslele sale şi este reflectată prin numeroase obiecte. Expoziţia se prezintă ca un cuprinzător tablou al istoriei meşteşugarilor şi breslelor ce au activat în epoca medievală la Târgul Secuiesc. Ele exprimă, pe larg, legăturile acestui judeţ cu toate zonele de la sud şi est de Carpaţi.

Foarte interesante sunt documentele de breaslă care înfăţişează clar modul de organizare a breslelor. Patrimoniul muzeal cuprinde şi numeroase materiale ale istoriei breslelor din Târgu Secuiesc. Dintre acestea, foarte importantă este colecţia de steaguri, precum şi colecţia de lăzi.

Muzeul prezintă remarcabile produse din atelierele de la Târgu Secuiesc, care au fost realizate de olari, cojocari, lemnari, tăbăcari, lăcătuşi, fierari, cizmari şi de alţi meşteşugari talentaţi, a căror activitate şi-a pus puternic amprenta asupra localităţii.

De asemenea, o serie de exponate amintesc de vechile ateliere ale croitorilor, tâmplarilor, măcelarilor, turnătorilor şi pălărierilor. Fiecare în parte impresionează prin unicitate şi povestea vieţii lor.

O colecţie foarte apreciată este cea de costume populare miniaturale, în care pot fi admirate elemente de port popular realizate de copiii maghiari din zona Transilvaniei, în perioada anilor 1970-1971.

Din anul 1992, Muzeul de Istorie a Breslelor expune şi o colecţie de echipamente specifice pompierilor voluntari. Astfel, o serie de trăsuri pompiereşti de epocă se află prezentate într-o expoziţie în aer liber.

Importantă este şi colecţia de artă plastică contemporană care a fost realizată în urma donaţiilor făcute de numeroşi artişti, astfel, ajungându-se la un număr de 424 lucrări. Acest muzeu a găzduit, de-a lungul anilor, lucrările de artă ale peste o sută de artişti care au dorit să-şi expună cele mai frumoase creaţii.

Expozițiile muzeului sunt îmbogățite periodic cu elemente interactive și multimedia, care aduc istoria la viață și oferă vizitatorilor o experiență imersivă. Prin aceste metode, muzeul își propune să educe publicul despre importanța conservării patrimoniului cultural și istoric.

Muzeul este, de asemenea, un centru pentru studii istorice și cercetare, colaborând cu istorici și cercetători pentru a adânci cunoașterea istoriei locale. Acest angajament față de educație și cercetare contribuie la menținerea vie a tradițiilor și istoriei orașului pentru generațiile viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.