Myanmar sau denumită și Birmania este una dintre cele mai sărace dar, în același timp, una dintre cele mai fascinante țări din Asia de sud-est. Timpul istoric se îmbină cu cel sacru prin alternanța orașelor – ce au o atmosferă păstrată de acum 30 – 40 de ani – cu triburile de pe deal traiesc la fel ca in evul mediu. O călătorie în Birmania nu înseamnă doar un voiaj în altă parte a lumii, ci și o incursiune în alt timp.

În limba nativă, numele Birmaniei a fost întotdeauna Myanmar. În anul 1989, guvernul militar birmanez a emis un decret prin care țara a început să fie cunoscută ca Myanmar în comunitatea internațională. Neoficial însă, numele Birmania se folosește încă.

steag Myanmar

Țara dispune de multe atracții – mii de pagode, o cultură fascinantă, orașe antice, iar turiștii sunt primiți cu brațele deschise de către localnicii avizi de tot ce este nou. Pentru a înțelege și iubi cultura locală, turistul poate să exploreze orașul Yangon, un oraș cu temple, piețe, standuri cu mâncare și arhitectura colonială. Atracțiile principale includ Pagoda aurită Shwedagon și Maha Pasan Guha sau „Marea Peșteră”.

În Pegu se află Pagoda aurită Shwemawdaw și piața. Turistul poate vedea statuia Buddha Shwethalyaung, privită ca una dintre cele mai reale statui ale lui Buddha așezat, acoperit în totalitate de jungla în anul 1757 și redescoperit în epoca britanică. Indiciile religioase nu se opresc aici. Oaspeții Myanmarului pot descoperi orașul Baganul pe care au existat peste 13.000 de pagode, deși astăzi au rămas doar 3.000. Tot aici se află un muzeu, o piață, temple și ateliere de lăcuit. Printre templele deschise se numără Shwegugyi, Gawdawpalin și Thatbyinnyu, cel mai înalt din Bagan.

Citește și:  Auckland - Noua Zeelanda: Orașe de vizitat
Naypyidaw
Naypyidaw

În afara capitalei, Naypyidaw se poate vizita Naga-Yone de lângă Myinkaba, unde se află statuia lui Buddha protejată de o cobră uriașă – o combinație de budism și astrologie brahmană.

Mandalay
Palatul Mandalay

Turiștii mai pot alege să vizitateze ruinele Palatului Mandalay, distrus în anul 1942. Rămășițele Mănăstirii Shwenandaw Kyaung pot fi văzute la sud de Pagoda Kuthodaw, numită „cea mai mare carte din lume”, datorită celor 729 de plăci de marmură inscripționate cu canonul budist.

De asemenea, orașele abandonate din afara orașului Mandalay nu sunt neglijabile. În Sagaing se află pagode interesante și zidurile vechi ale cetății Ava. Orașul Amarapura este faimos pentru țesăturile din bumbac și mătase, iar Kalaw oferă un peisaj racoros, cu păduri de pin. Peșterile și lacurile de la Pindaya conțin mii de imagini ale lui Buddha. Lângă satul Yengan se află Peșterile Padah-Lin, ce conțin picturi preistorice. Lacul este faimos pentru grădinile plutitoare și pescarii ce vâslesc cu picioarele.

festivaluri Myanmar

Printre cele mai interesante festivaluri budiste se numără:  Festivalul Pagoda Amanda din ianuarie-februarie, Festivalul Peștera Pindaya din martie, Maha Thingyan de Anul Nou și Festivalul Pagoda Thihoshin din perioada iunie-iulie.

Chiar dacă oaspeții Myanmarului optează pentru o excursie pe râu până la Mingun, pentru a vedea faimosul Clopot Mingul sau vor să urmărească festivalurile budiste niciuna din decizii nu este incompletă. Rezultatele excursiilor se vor materializa în cunoștințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.