Newcastle Upon Tyne (de obicei numit prescurtat Newcastle) este un oraș și un burg metropolitan în cadrul Comitatului Metropolitan Tyne și Wear în regiunea de nord est a Angliei. Orașul este al 20-lea cel mai populat oraș englez, dar conurbația în care se află este cea de a 5-a conurbație din Anglia. Situat între râul Tyne şi malul Mării Nordului, localitatea nordică, fosta capitală a celui mai nordic comitat din Anglia, Northumberland, este un loc vibrant, plin de viață.

Newcastle peisaj

Din Newcastle, coasta Northumbria se întinde pe o lungime de 112 km spre nord, către granița cu Scoția. Aceasta zonă superbă cu stânci joase și golfuri nisipoase este răcoroasă atât vara cât și iarna. Orașul a fost controlat de către romani, acum 2000 de ani, când era numit Pons Aelius, cucerit apoi de către saxoni și triburile germanice danes, numele său original fiind folosit din momentul cuceririi normande a Angliei. Dezvoltat în timpul evului mediu, a avut un rol important în timpul revoluției industriale în secolul al XVl-lea, orașul fiind printre primele industrializate, cunoscut fiind ca unul dintre cele mai vechi zone de unde se extrăgea cărbunele, azi este un oraș comercial și un centru cultural.

Newcastle Upon Tyne are aproape 800.000 de rezidenți, răspândiți în mai multe districte de-a lungul malului Mării Nordului. Limba vorbită de localnici este diferită de engleza pură, ai impresia că vorbesc limba germană, dar nu este această limbă.

Warkworth
Castelul Warkworth

Aici vestigiile culturale, castelele și muzeele sunt numeroase și oferă turiștilor informații prețioase despre istoria orașului: Castelul Warkworth localizat spre nord, de-a lungul coastei, construit între secolele al XII-lea și al XIV-lea, este cadrul de desfășurare a părții I din piesa „Henric al IV-lea” de Shakespeare, Castelul Dunstanburgh, Grădina Alnwich de lângă Castelul cu același nume, Alnwick cuprinde fântâna arteziana, o casă de joacă, un labirint, Castelul Bamburgh se înalță pe stânca pe care este așezat peste celelalte 28 de stânci ale Insulelor Farne lângă focile, pasările și ruinele mânăstirești de la Inner Farne și Parcul Northumberland care este cel mai sălbatic, cel mai îndepărtat și cel mai puțin vizitat dintre parcurile naționale.

O mare parte din întinderile sale golașe au fost împădurite de către autoritățile statale în special în jurul lacului de acumulare Kielder Water, exista aici o suprafața de 648 kmp de păduri de conifere, în zonă tradiția muzicală și muzica tradiționala din Northumberland, cântată la fluiere mici, este sălbatică și distinctă, un punct de reper în folclorul regatului. Organizația locala Folkworks a revitalizat aceasta tradiție prin nenumărate concerte, dansuri și ateliere artistice.

Castelul Lindisfarne
Castelul Lindisfarne

Insula Holy din apropiere cu biserica și mănăstirea (întemeiată în anul 635), castelul Lindisfarne și pasările de pe tărm sunt la fel de atractive pentru turiști. Cocoțat în vârful stâncii Beblove, în sudul Insulei Holy, castelul a fost construit în anii 1550, ca o fortificație de graniță împotriva scoțienilor și încă mai păstrează un aer sumbru și sfidător. Zidul lui Hadrian este de departe cea mai importantă relicvă a ocupației romane din Newcastle. Dimensiunile sale impresionante (113 km lungime) dau un indiciu despre importanța locului în timpul romanilor. Newcastle este un adevărat centru universitar, cu cele două instituții, vechi de aproape două secole, care atrag anual sute de studenți din întreaga lume.

Citește și:  Zambia : Țări de vizitat
Millennium Bridge
Millennium Bridge

Una din atracțiile moderne ale orașului este şi Millenium Bridge, o construcție din metal care face legătura între zonele situate de o parte şi de cealaltă a râului Tyne.

Tynemouth Priory
Tynemouth Priory

Cel mai important obiectiv este însă Castelul Tynemouth Priory, situat pe malul Mării Nordului, la unul dintre capetele zidului lui Hadrian, construit de Eduard I la 1296, pe ruinele unor fortificații ale armatei romane din jurul anului 601. Ulterior, construcția a fost refăcută în perioada secolelor al XV-XVll-lea, fiind un important bastion de apărare. În preajma ruinelor se află mormintele celor mai importanți regi şi cavaleri ai armatei engleze.

Fiind un centru cultural puternic, în orașul Newcastle teatrele ocupă un loc aparte: Teatrul Regal deschis în 1837 (primul, cel original a fost deschis în 1788) a prezentat piese ale celebrei trupe Royal Shakespeare Company 25 de ani și spectacole de revistă, Teatrul Mill Volvo Tyne, Northen Stage, Studioul Gulbenkian, Teatrul Live, Teatrul Poporului, Teatru Jubilee, Newcastle Gateshead.

Festivalurile din oraș includ o sărbătoare a noului an chinezesc, un festival al comediei, un festival al științei în martie, al berii în aprilie, un festival muzical pentru iubitorii muzicii dance și rock, un festival pentru iubitorii artei, filmului și al conferințelor, un festival regional de artă, North East Art Expo, în luna mai, un festival al mâncărurilor și al băuturii numit Eat, care se desfășoară două săptămâni în iunie, un târg de turism în luna iulie, un festival pentru mediul înconjurător organizat de comunitatea locală, un festival pentru familii, Ouseburn Festival, în luna iulie, un festival intercultural pentru emigranții din India, cu teatru și prezentare de meniuri din culturile respective, un alt festival ținut în octombrie despre design.

Discovery Museum
Discovery Museum

De asemeni muzeele sunt variate: Muzeul Discovery despre știință și invenții, Muzeul Seven Stories dedicat cărților pentru copii și copiilor, Muzeul Motoarelor Newburn, Muzeul Centrul Vieții, Muzeul Mare al Nordului cu artefacte ale istoriei locului, Galeria Side cu fotografie istorică și contemporană din întreaga lume. Grainger Town este inima acestui oraș cu cele 40 % dintre clădirile sale declarate monumente istorice, iar monumentul cu același nume, ridicat în 1838 în memoria reformei din 1832 și piața acoperită deschisă din 1835 sunt dintre locațiile care pot interesa turiștii care sosesc în oraș.

Laing Art Gallery
Laing Art Gallery

Prima galerie a orașului a fost Laing Art Gallery, deschisă în 1901 de către un negustor de vinuri și tot aici a fost construit primul pod de cale ferată din lume în 1849, iar parcul orașului Town Moor este mai mare decât Hyde Park și Parcul Hampstead Heath împreună, încât se permite localnicilor sa pască oile lor acolo. Biblioteca din oraș, numită The Lit and Phil este cea mai mare bibliotecă independentă din afara Londrei cu peste 150.000 cărți, locul unde este aceasta a fost inițial un loc în care se făceau conversații între localnici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.