Newport este un oras din sud-estul Tarii Galilor. Din 2011 a devenit al treilea cel mai mare oras din tara, avand o populatie urbana de 306, 844 locuitori. Face parte din zona metropolitana Cardiff-Newport si este asezat pe raul Usk, aproape de confluenta sa cu estuarul Severn. Se afla la 18 kilometri distanta de Cardiff si la 222 kilometri distanta de Londra.

Catedrala din Newport
Catedrala din Newport

Se crede ca vestita Catedrala Newport exista inca din secolul IX, astazi fiind locul episcopului de Monmouth. Orasul a fost prima data mentionat sub numele de novo burgus, stabilit de Contele de Gloucester, Robert, in 1126. Acest termen venea din latina veche, Novus Burgus, care inseamna “noul targ” sau “noul oras”. In anul 1521 Newport a devenit un targ destul de dezvoltat, facand schimburi cu porturi din apropriere precum Bristol si Bridgwater. Oamenii se ocupau de tabacirea pielei natural, si crearea de sapun si amidon. Orasul era plin de mestesugari: brutari, măcelari, berari, tâmplari și fierari.

Newport medieval

Este un oras port inca din perioada medievala, cand a fost construit un castel, aici, de catre normanzi. In secolul XIX a inceput sa se dezvolte foarte mult datorita exportului cu carbuni din vaile din sudul Tarii Galilor. In secolul XX importanta portului sau a scazut, dar a ramas un centru de productie si inginerie destul de important. In 2002 a primit statusul de oras, iar in 2010 a gazduit Ryder Cup. In 2014 va gazdui sumitul NATO.

Newport se afla intr-o clima temperat continentala, vremea schimbandu-se de la o zi la alta. Primeste influentele Golfului Stream, avand very blande si ierni reci.
Din punct de vedere etnic, oamenii sunt 89,9% albi, 5,5% asiatici, 1,7% negri, 1,1% mixt (alb si negru), 0,5 mixt (alb si asiatic), 1,4% alte grupuri etnice. Din acestia 56,8% sunt crestini, 4,7% musulmani, 1,2% alte religii (budisti, hindu, evrei etc), 29,7% sunt non-religiosi si 7,5% nu au vrut sa isi marturiseasca credinta. Astfel ca aici se pot gasi peste 50 de biserici, 7 moschee si o sinagoga.

Citește și:  10 experienţe pe care nu trebuie să le ratezi în Varşovia

Newport murals

Newport are, de asemenea, o importanta baza culturala. Aici se pot gasi Riverfront Arts Centre si Teatrul Dolman, Muzeul Newport, Muzeul National al Legiunii Romane, Muzeul Bailor Romane. Vara, turistii se pot bucura de Festivalul Artelor din Caerleon.

Tredegar House
Tredegar House

Tredegar House, este una din cele mai importante cladiri din oras. Este un conac construit in secolul XVII ce a servit drept casa familiei Morgans, pana in 1951. Apoi a fost cumparat de Biserica Catolica si folosit ca scoala pentru fete, pana in 1974, cand a devenit casa de consiliu (fiind descries ca fiind cea mai grandioasa casa de consiliu din Marea Britanie).

Turistii nu s-ar plictisi aici, orasul fiind plin de pub-uri, baruri si cluburi de noapte. Aici exista faimosul bar in care Kurt Cobain (Nirvana) a cerut-o in casatorie pe Courney Love. Barul se numeste T. J’s si a fost inchis in 2010. Pentru concerte muzicale live se poate merge in centrul orasului la Six Feet Under, Le Pub, Riverside Tavern, Warehouse 54, Kama longue, The potters. Vara, exista concerte organizate in aer liber la Beechwood Park, Belle Vue Park, Newport Stadium si Pillgwenlly carnival.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.