Norii lui Magellan reprezinta un sistem binar spectaculos compus din doua galaxii neregulate pitice care orbiteaza Calea Lactee. La fel ca si alte galaxii neregulate pitice, acestea sunt bogate in gaz si praf si afiseaza valori de formare a stelelor mai mari decat normale. Norii lui Magellan si Calea Lactee impart o lunga istorie de interactiune reciproca, care a afectat profund structura celor trei galaxii si formarea stelelor in interiorul acestora. Evolutia unei galaxii este un proces multifunctional complex, in care formarea stelelor este una dintre fortele supreme de conducere.
Galaxiile din Grupul Local sunt singurele galaxii in care stelele slab iluminate pot fi solutionate si unde formarea stelelor antice sau recente poate fi elucidata cu o precizie rezonabila. Norul Mic al lui Magellan este extrem de potrivit pentru investigarea istoriei de formare a stelelor, din cauza proximitatii sale. Lipsa unei structuri spiralate sau a unei bare nu ii lasa acestei galaxii niciun mecanism intern aparent de formare a stelelor si, la fel ca partenerul sau, Norul Mare al lui Magellan, aceasta are rezervoare mari de gaz capabile de formare energica a stelelor.
Formarea stelelor in aceasta galaxie
Astronomii au urmarit istoria de formare a stelelor in Norul Mic al lui Magellan si au ajuns la concluzia ca aproximativ 50% din stelele care s-au format in aceasta galaxie s-au nascut in urma cu 8,4 miliarde de ani. La fel ca si Norul Mare al lui Magellan, Norul Mic al lui Magellan a trecut apoi printr-o perioada de repaus, iar in perioada cuprinsa intre 8,4 miliarde de ani si 3 miliarde de ani, in galaxie s-au format destul de putine stele. In ultimele 3 miliarde de ani a existat o crestere treptata in ceea ce priveste formarea stelelor, cu izbucniri ce au avut loc acum 2.5, 0.4 si 0.06 miliarde de ani.
Epocile de formare a stelelor coincid in mod placut cu trecerile perigalactice din trecut ale Norului Mic al lui Magellan pe langa Calea Lactee, ceea ce furnizeaza dovezi puternice care atesta faptul ca interactiunile mareice cu galaxia noastra reprezinta o forta motrice importanta pentru formarea de stele in Norul Mic al lui Magellan.
Acum aproximativ 200 de milioane de ani, Norul Mic al lui Magellan a avut parte de o intalnire a mareelor cu Norul Mare al lui Magellan. La acea vreme s-a format o punte groasa din gaz neutru care acum leaga cele doua galaxii pitice si este cunoscuta sub numele de “Podul Magellanic”. O intalnire mult mai veche dintre Norul Mic al lui Magellan, Norul Mare al lui Magellan si Calea Lactee a avut loc acum aproximativ 1,5 miliarde de ani, intalnire in urma careia s-a creat un arc mareic urias care se intinde pe 100 de grade pe cerul sudic si este cunoscut sub numele de “Fluxul Magellanic”.
Infrastructura Norului Mic al lui Magellan
Studii asupra infrastructurii gazoase a Norului Mic al lui Magellan efectuate in lungimi de unda radio au identificat un numar extraordinar de mare de structuri sub forma de bule aflate in expansiune. In Norul Mic al lui Magellan au fost identificate 509 bule de hidrogen neutru aflate in expansiune, toate formate in acelasi timp in ultimele cateva milioane de ani, ceea ce indica o perioada recenta de intensificare dramatica a formarii de stele. Desi majoritatea bulelor contin roiuri de stele centrale sau asocieri OB ale caror vanturi stelare si supernove sunt presupuse a fi fortele cauzatoare, mai mult de 10% din aceste bule sunt, in mod straniu, goale. Bulele goale sunt concentrate in regiunea nord-vestica a Norului Mic al lui Magellan, unde se stie ca exista o caracteristica ciudata sub forma de horn. Efectul de horn are loc atunci cand gazul neutru incalzit este directionat dintr-o regiune catre exterior prin intermediul unor conducte formate din bule si filamente aliniate spatial, ceea ce conduce la propagarea gazului in zonele indepartate ale unei galaxii. Acest fenomen are loc in mai multe galaxii indepartate.
Norul Mic al lui Magellan contine aproximativ 30 de miliarde de stele, iar aria vizibila a acestuia este de peste 10 000 de ani lumina. Din punct de vedere optic, structura sa este bogata in regiuni HII, roiuri de stele tinere si ramasite ale unor supernove, ceea ce indica faptul ca formarea de stele a fost activa in ultimele cateva milioane de ani. Norul Mic al lui Magellan este un obiect important in istoria astronomica, acesta fiind locul unde Henrietta Leavitt a descoperit relatia dintre luminozitate si perioada la variabilele Cefeide.
VIDEO: