Muntii Apuseni, lantul muntos din Transilvania, fac parte din Carpatii Occidentali. Se afla la vest de Depresiunea Colinara, intre defileul Muresului si la nord, intre vaile Barcaului si Somesului. Cel mai inalt varf este Curcubata Mare sau Varful Bihor (1849 de metri). Campia de Vest intra in contact cu lantul muntos prin depresiunile Zarand, Beius, Vlad Borod. Muntii Apuseni are urmatoarele subdiviziuni: Masivul Bihor, Muntii Crisului, Muntii Ses-Meses si Muntii Muresului. Din Masivul Bihor se desprind spre nord Muntii Vladeasa (1836 m), iar in est Muntele Mare (1826 m). Pe versantul vestic al Muntilor Vladeasa se afla Cascada Moara Dracului. Are o inaltime de 20-25 m.

Muntii Apuseni1

Muntii Crisului cuprind Dealurile Crisene, Depresiunea Vad, Muntii Padurea Craiului (cu Varful Runcului – 822 m) si Muntii Codru-Moma (cu Varful Plesu – 1112 m). De fapt, in vest sunt asa numitii “muntii scunzi ai Crisurilor” care cuprind si Muntii Zarandului (Varful Drocea, 836 m). Muntii Muresului cuprind Muntii Metaliferi si Muntii Trascaului. De asemenea, Muntii Apuseni au un relief carstic ca si Muntii Banatului, Podisul Mehedinti si alte regiuni.

Lantul muntos le rezerva turistilor varietate in ceea ce priveste peisajele, mai ales prin frumusetea satelor imprastiate pe pajisti, printre fanetele care, in timpul verii, sunt mici pete galbejite pe intinderea verde.

Turistii pot vizita Cascada Moara Dracului sau Cascada Rachitele, numita si Valul Miresei. Aceasta din urma este una dintre cele mai frumoase cascade din tara. Este situata pe Valea Stanciului, pe suprafata localitatii Rachitele din comuna Margau, judetul Cluj. Apa cade aproximativ 30 de metri precum un voal alb si spumos. O legenda veche spune ca numele cascadei provine de la caderea unei mirese de pe acele stanci.

Voalul ei a ramas insa agatat de stanci, iar nuntasii au plans pana s-a fomat casacada. De fapt, forma cascadei arata precum un voal, asa cum se mentioneaza mai sus, astfel explicandu-se si legenda.

Totodata, turistii mai pot vizita si Cetatile Ponorului, aproape cel mai mare complex carstic din tara. Complexul este situat in zona Padis, in partea de nord a Muntilor Bihor, la 15 kilometri de comuna Pietroasa. Declarata rezervatie naturala inca din anul 1956, complexul carstic Cetatile Ponorului a intrat sub protectia Academiei Romane, devenind astfel si monument al naturii. Peisajele sunt magnifice, nealterate si impunatoare, iar acestea reprezinta de fapt oazele de liniste pe care majoritatea turistilor le cauta. Deasupra Dolinei se afla cele patru Balcoane, care, de asemenea, pot fi vizitate. Din nefericire, singurul aspect cunoscut in privinta faunei este faptul ca e bogata, neexistand prea multi cercetatori interesati sa o studieze. Pe langa peisajele bogate, se poate vizita si Pestera Cetatile Ponorului, o galerie impresionanta de aproximativ 2 kilometri, unde curge poate unul dintre cele mai mari rauri subterane din tara. O alta rezervatie natura din Muntii Apuseni este Cheile Rametilor.

In partea nordica a lantului muntos, este Lacul Belis-Fantanele, lac artificial, mai exact din Muntii Gilaului, judetul Cluj. Are o lungime din 15 kilometri si se afla la o altitudine de 990 metri. Insa daca va plac in mod special pesterile, puteti alege, in afara de Pestera Cetatile Ponorului, si alte pestere precum Pestera Coliba Mare, Pestera Coliboaia, Pestera Hodobana, Pestera Meziad, Pestera Scarisoara si, desigur, Pestera Ursilor.

Muntii Apuseni11

Pestera Coliba Mare, a carei lungime totala depaseste 4 kilometri, este situata in judetul Alba, mai exact la aproximativ 300 de metri de satul Casa de Piatra. Desi se poate vizita pe tot parcursul anului, nu se recomanda in perioadele in care debitul raului Gardisoara e in crestere. Insa de departe, Pestera Coliboaia este cea mai interesanta din tara, intrucat descoperirile facute acolo sunt destul de recente. Au fost gasite desene ale omului preistoric, mai exact picturi rupestre facute acum 35 000 de ani.

Din nefericire insa, pestera este destul de periculoasa, mai ales in perioadele cu viituri. Speram insa ca in viitorul apropiat va fi deschisa publicului larg.

Pestera Ursilor, descoperita in 1975 in urma unei dinamitari, se afla printre principalele obiective turistice din Muntii Apuseni. Aceasta se afla in Judetul Bihor, langa localitatea Chiscau, comuna Pietroasa. Pestera era un loc unde ursii (de caverna) se adaposteau, descoperindu-se si fosilele unor astfel de exemplare. De aici provine si numele. La Pastera Ursilor, se poate ajunge pe DN-76, si anume pe Oradea-Deva. Trebuie sa stiti ca puteti vizita pestera de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 17:00. Un alt obiectiv turistic din Muntii Apuseni ar fi Pestera Hodobana, insa aceasta este mai potrivita turistilor dornici de senzatii tari, eventual pentru cei cat de cat experimentati.

Si sa nu uitam de Tara Motilor, cunoscuta si ca Tara de Piatra, o asezare etnogeografica. Este situata pe bazinul superior al raurilor Crisul Alb si Aries. Aceasta regiune incepe de la Bistra, fiind reprezentata de satele imprastiate la o altitudine de peste 1 400 metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.