Olanda este o denumire informala a Tarilor de Jos. Localizata in vestul Europei, Olanda este delimitat in nord si in vest de Marea Nordului iar in sud si in este se invecineaza cu doua tari, Belgia si Germania. Olanda este tara cu cea mai mica altitudine din lume, 20% din teritoriul acesteia aflandu-se sub nivelul marii. Cu o populatie de aproximativ saptesprezece milioane de locuitori, Olanda este a zecea cea mai populata tara din Europa si a saizecisitreia din lume.

peisaj Olanda

Deorece teritoriul tarii nu a fost unu care sa creeze conditii bune de aparare, neavand munti sau granite naturale, de-a lungul timpului Olanda a fost tinta mai multor invadatori, romani, celtici, germani, vikingi, francezi, austrieci si spanoli. In anul 1623, dupa ce s-a terminat Razboiul de 80 de ani, Olanda si-a castigat independenta. In timpul razboaielor sustinute de Napoleon, Tarile de Jos au fost cucerite de francezi. Din 1815, Olanda este o monarhie constitutionala, ultima regina a tarii find Printesa Beatrix, mama actualului rege, Willem-Alexander.

Marea Nordului a fost un element cheie in dezvoltarea Olandei, mai ales in secolul XVII cand a devenit o mare putere maritima. Totusi, aceasta iesire la mare reprezinta si un factor de risc pentru populatia olandeza, acestia fiind singurul stat din lume care se pregateste pentru o crestere a nivelului apei datorata Incalzirii globale. Fara cei peste 2.400 de kilometri de dig, teritoriul Olandei ar fi inundat in proportie de 65% in fiecare zi.

Citește și:  Vacanţă şi exerciţii de pronunţie: Castelul Neuschwanstein

Amsterdam

Capitala Olandei este orasul Amsterdam, cel mai mare oras al tarii, avand o suprafata de 219 km² si o populatie de aproximativ 800.000 de locuitori. Totusi, Curtea suprema de justitie, guvernul si parlamentul Olandei isi au sediul in orasul Haga. Orasul Haga joaca un rol foarte important in politica internationala, aici avand sediu peste 150 de organizatii internationale, printre care Europol, Curtea Internationala de Justitie si Tribunalul Penal International. Amsterdam este un oras care are mereu ceva de vizitat, aici avandu-si sediu nu mai putin de 79 de muzee. Cele mai populare muzee din Amsterdam sunt: Muzeul Van Gogh, Rijkmuseum sau Muzeul National, Muzeul Evreiesc si altele.

flori Olanda

Olanda este cunoscuta drept Tara Lalelelor sau Tara Morilor de Vant. Mersul pe bicicelta este un alt simbol al Olandei, aici existand de trei ori mai multe biciclete decat masini.
Principalele atractii turistice ale Olandei sunt cele sapte obiective incluse in patrimoniul mondial UNESCO, Schokland si imprejurimile sale, Linia de aparare fortificate din Amsterdam, Reteau de mori din Kinderdijk-Elshout, Statia de pompare Wouda, Beemster, Casa Rietveld-Schroder din Utrecht si Cartierul si canalele Singelgracht din Amsterdam.

Cele mai cunoscute persoane legate de Olanda fac parte atat din domeniul artei, Rembrandt, Van Gogh, filosofiei, Baruch Spinoza, cat si din domeniul sportului, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben sau Robin van Persie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.