Teritoriul Oman-ului este variat, pornind de la munți stâncoși și văi adânci în nord, dune și depuneri de sare în centru, dealuri inverzite, mai ales în provincia Dhofar din sud, până la coasta care se întinde pe mii de kilometri, cu plaje frumoase și golfuri comfortabile. Turismul este totuși restricționat la capitala Muscat și orașul Salalah, faimos pentru mâncarea cu specific marin, copacii de tamaie și ruinele palatului reginei Sheba. Aici, unitățile de cazare intră în categoria hotelurilor de lux.

Muscat
Muscat

Imaginea oferită de Oman turiștilor este compusă din satele montane îngrămădite printre canioane, smochinii în plantațiile din oaze, cămilele care străbat deșertul și desigur dunele care sunt deranjate din caând în caând de adierea vântului. În ultimii 20 de ani, sultanatul a rămas retras, poporul fiind ținut departe de lumea modernă de către un conducător tradiționalist, până în punctul în care porțile capitalei Muscat erau închise de la apus până în zori. Însă, acest sultan a fost înlăturat de către fiul său, iar de atunci, Oman-ul a început să capete amploare și să câștige încredere și bogăție. Pentru vizitatori porțile sunt întotdeauna deschise.

Procesul de modernizare a țării s-a desfășurat într-un ton de respect pentru valorile tradiționale – în capitală se află puține clădiri înalte, iar forturile de pe teritoriul țării au fost restaurate cu grijă, iar meșteșugurile tradiționale se bucură de sprijin. Se respectă mai ales valorile arabe tradiționale, precum ospitalitatea și evlavia fapt ce face ca Oman-ul să reprezinte tot ce are mai bun cultura islamică.

Vizitatorii Omanu – ului pot explora capitala de culoare albă, Muscat, urmărind drumul din piața de pește, pe lângă clădirile cu balcoane din Muttrah Souk, până la Palatul Sultanului. Lângă palat se află forturile portugheze Al Jalali și Mirani din secolul al XVI – lea.

Citește și:  Monte Carlo, spectacolul luxului
Jebel Shams
Jebel Shams

Deși dispune de un singur tren care merge în adâncurile grotei Al-Hoota de lângă Nizwa, capătul drumului reliefează câteva minunății din calcar ale țării. Turiștii mai pot pleda pentru escaladarea Muntelui Soarelui – Jebel Shams – sau vizitarea- Marelui Canion la Arabiei.

Oaspeții pot lua modelul localnicilor și pot face un picnic împreună cu prietenii pe frumoasele plaje Yitti, Seifa sau Quiryat sau în grădinile cu leandru din Dayqah, Shab și Tiwi. Treziti-va dimineata devreme in orasul Nizwa, capitala tarii in secolele VI, VII. Faimos pentru pietele de animale din zori, orasul este o destinatie ideala pentru o scurta excursie in munti.

Sur
Sur

Vechiul oraș Sur, faimos pentru tradiția în construcțiile navale și pentru viața de noapte merită vizitat. În apropiere, la Ras Al-Jinz, țestoasele se adună în fiecare noapte a anului pentru a depune ouă. Majoritatea țestoaselor vin în iulie. De vizitat sunt și forturile și castelele din Nakhal sau Rustaq sau Bat – zona cu morminte antice și Bahla, una dintre cele mai interesante așezări fortificate din lume.

Toți iubitorii de sporturi nautice au posibilitatea să aleagă între scufundări, windsurfing, navigație sau, dacă vor să se bucure de momente de liniște pot alege să facă o excursie într-o zonă mai sălbatică cum este insula deșertică Masirah.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.