Oposumul de apa este singura specie de marsupial semiacvatic si traieste in regiunile din sudul Mexicului si pana in centrul Americii de Sud. Numeroase exemplare sunt concentrate in Guatemala, Bolivia, nordul Argentinei si sudul Braziliei. De asemenea, specia este foarte comuna in Peru, Ecuador, Venezuela, Guyana si Columbia. Apare doar in zonele din apropierea apelor, cu iazuri si lacuri, uneori si in zonele de munte.

Oposumul de apa (Chironectes minimus), Foto: enciclopediadeanimalesvirtual.blogspot.com

Are corpul alungit, acoperit cu blana impermeabila, formata din fire de par groase, moi si scurte. Coloritul este marmorat, in nuante de gri si negru pe partea dorsala, si alb pe partea ventrala. Capul este mic, are partea superioara neagra, urechile sunt rotunjite, golase si au o dunga luminoasa. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa, iar in jurul lor apar pete albe. Botul este ascutit, iar buza superioara si cea inferioara sunt prevazute cu multe perechi de vibrize, lungi, fine, de culoare deschisa. La varsta adulta poate avea lungimea corpului de 26-40 cm si greutatea de 550-800 g. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, dar au labele dezvoltate, cele din spate palmate, il ajuta sa inoate in apa. Coada este lunga de 31-43 cm, acoperita cu fire de par la baza si golasa in rest, neagra si cu varful alb.

Oposumul de apa, Foto: clickertrainedakita.tumblr.com

Oposumul de apa traieste solitar, nici in perioada de imperechere nu apar grupuri familiare. Femela se imperecheaza cu masculul, apoi acesta pleaca sa isi continuie traiul singur, iar femela ramane gestanta, face pui si ii creste singura. Cand se scufunda in apa oposumul isi inchide marsupiul prin intermediul muschilor. Este un pradator acvatic, prinde pesti, creveti, crabi, broaste si alte vietuitoare in iazurile cu apa dulce. Mananca de asemenea plante acvatice si chiar se banuieste ca ii plac si fructele. In timpul zilei sta in vizuina construita pe malul raului care are acces direct spre apa si in care are mai multe camere, din care una (in care doarne) este captusita cu frunze si fire de iarba. Vizuina are forma unui tunel lung de 60 cm, construit incet cu ajutorul picioarelor, materialul din cuib este scos cu ajutorul labelor anterioare. Noaptea oposumul devine activ, isi prinde prada in apa cu ajutorul membrelor anterioare.

Citește și:  Ghepardul, animal venerat de egipteni

Femela isi tine puiul in marsupiu si il alapteaza timp de 48 de zile. La 3 saptamani puiul are corpul acoperit cu blana, iar ochii ii deschide abia la 4 saptamani. Desi este intarcat, puiul ramane inca o perioada de timp sub protectia mamei. Este tinut de mama pe burta sa, sau agatat de blana pe spatele ei. In perioada cat puiul este alaptat, femela il ia cu ea in apa cand vaneaza, marsupiul este inchis ermetic prin contractia muschilor si cantitatea de oxigen ii ajunge puiului doar cateva minute, de aceea ea trebuie sa iasa rapid la suprafata, intotdeauna la timp, pentru a-si deschide punga marsupiala, pentru oxigen. Masculul are si el sacul marsupial insa la acesta nu exista posibilitatea de a-l inchide ca la femela.

Oposumul de apa are denumirea stiintifica de Chironectes minimus, face parte din ordinul Didelphimorphia, familia Didelphidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Speranta de viata la oposumul de apa este de 2-3 ani in conditii de captivitate si mai putin in mediul sau natural.

Video – Oposumul de apa (Chironectes minimus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.