Ajman este capitala emiratului cu același nume, cel mai mic dintre cele șapte emirate arabe. Se află în zona Golfului Persic și atrage foarte mulți turiști, datorită atmosferei de lux și de bunăstare.

Orașul Ajman se află la numai 10 kilometri distanță de celebrul Dubai. Deocamdată, nu dispune de aeroport, dar se fac eforturi pentru construirea cât mai rapidă a unei piste de aterizare. Turiștii ajung în orașul Ajman cu taxiul, ceea ce nu este însă o problemă, căci aceste servicii sunt destul de ieftine.

Orașul Ajman este încântător, nu doar prin prisma construcțiilor luxoase, ci și prin prisma peisajelor naturale. Dispune de un port aglomerat, prevăzut chiar de-a lungul unui pârâu ce pătrunde lin în oraș.

Economic și social, orașul Ajman este unul prosper, lucru care se poate vedea cu ochiul liber. Este alcătuit dintr-o mulțime de cartiere rezidențiale, bulevarde străjuite de hoteluri de lux, zone turistice cu facilități dintre cele mai moderne. Pe coasta Golfului Persic se deschid întruna resorturi hoteliere exclusiviste.

Spațiile verzi se bucură de mare atenție din partea autorităților. Arabii sunt îndrăgostiți de parcuri și chiar și cele mai actuale dintre ele beneficiază de influențele tradiționale ale grădinilor Semiramidei. Cele mai frumoase parcuri din Ajman sunt Ajman Women Park, Aljerf Park și Msheirif Park.

Printre atracțiile culturale ale orașului Ajman se numără câteva situri ce au reușit să reconstituie fidel atmosfera vremurilor antice, când arhitectura era inspirată de necesitatea de a face față provocărilor climei.

Trebuie neapărat vizitat Muzeul Ajman, aflat chiar în centrul orașului și în interiorul căruia sunt dezvăluite câteva dintre tainele lumii arabe. Este o construcție de secol XVIII care a servit mai multor scopuri. A fost inițial un fort militar, ulterior a devenit locuința conducătorului, apoi stație de poliție și, în final, muzeu. Înăuntru, se pot admira colecții de fotografii și documente istorice despre trecutul emiratelor, dar și numeroase colecții de arme, unelte de uz casnic și artefacte arheologice.

Orașul Ajman este un oraș foarte activ. Turiștii nu prea au ocazia să stea degeaba, căci sunt multe lucruri de încercat.

Plajele superbe sunt una dintre principalele atracții turistice, fiind în număr foarte mare, unele private, altele publice. Nisipul este fin și alb, plajele sunt marcate de palmieri uriași, iar apa mării este incredibil de caldă. Înotul reprezintă o adevărată desfătare pe plajele Golfului Persic. Se poate înota la malul mării, dar și în piscinele foarte numeroase ale orașului Ajman, fiind atât piscine acoperite, cât și piscine în parcuri de distracții.

Se practică foarte multe sporturi de apă, dintre cele mai vesele: ski jet, snorkeling, pescuit.

Atunci când vremea nu este propice bronzării, pot fi văzuți numeroși localnici luând cu asalt plajele. La umbra palmierilor sau a unor umbreluțe albastre, ei fac grătare pe nisip și picnicuri, creând o atmosferă pitorească de tihnă și relaxare.

De-a lungul țărmului Golfului Persic, a fost amenajată o promenadă, Corniche, unde turiștii și localnicii se plimbă în egală măsură, bucurându-se de câteva taverne modeste și de unele magazine de suvenire.

Totuși, principalele restaurante, cafenele și magazine pentru shopping sunt dispuse toate în centrul orașului Ajman, dorindu-se parcă evitarea amestecării turiștilor cu localnicii.

De altfel, vizitatorii orașului Ajman au de respectat un cod vestimentar atunci când pun piciorul în Emiratele Arabe Unite. Se recomandă purtarea hainelor decente, adică fuste peste genunchi și bluze sau cămăși care să acopere integral umerii, atât la bărbați cât și la femei. Sunt interzise hainele transparente și chiar și pe plajă, turiștilor li se cere să nu expună prea multă piele la vedere. Costumele de baie în două piese sunt văzute cu ochi răi, iar toplessul sau nudismul nu se numără printre opțiuni.

La fel ca restul orașelor din Emiratele Arabe Unite, Ajman poate fi considerat un soi de patrie a shoppingului. Există numeroase centre comerciale care impresionează prin dimensiune, calitate și, evident, prin prețuri: Ajman City Center, AlSafeer Center, Hamdan Center și Lulu Hypermarket.

Una dintre activitățile preferate, nu doar de către turiști, ci și de către localnici, este călăria. Orașul Ajman dispune de un centru ecvestru de prim rang, Ajman Equestrian Club, unde se pot lua lecții de călărie sau se pot admira, de aproape, animalele pur sânge.

Mâncarea și băutura pot fi consumate chiar și la prețuri rezonabile. De mare succes se bucură restaurantele cu specific indian, dar și localurile unde se servește celebrul kebab. Sunt foarte multe cafenele, dar foarte scumpe. Cafeaua este de primă calitate și își merită banii. Din fericire, în Ajman alcoolul nu este interzis, astfel că turiștii îl pot consuma în restaurante și baruri.

Un loc aparte este piața de pește din Ajman, unde turiștii pot participa la un adevărat ritual local. Pescarii vin direct de pe mare cu prada și o scot la vânzare. Se organizează licitații zgomotoase. Atmosfera este veselă, iar turiștii au ocazia de a cumpăra pește proaspăt pescuit.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ