Orașul Banja Luka este capitala administrativă a Republicii Srpska și cel de-al doilea cel mai mare oraș al Bosniei și Herțegovinei cu o populație de 196.500 locuitori. în acest oraș se află Adunarea Națională a Republicii Srpska și Universitatea Banja Luka. Orașul era renumit în fosta Iugoslavie datorită numeroaselor spații verzi, parcurile și grădinile curate fiind numeroase, iar arborii dintre clădiri mereu îngrijiți.

Cetatea Kastel
Cetatea Kastel

Cel mai frumos sit al patrimoniului cultural local este Cetatea Kastel, construit de vechii romani, fortificat de otomani și așezat lângă râu. O excursie pe jos pe dealul Banj Brdo la memorialul celui de-al doilea război mondial prin pădure este o destinație favorită a turiștilor. Zona este excelentă pentru grătar și pentru a vedea panorama orașului de la înălțime.

Parcul Mladen Stojanović este cel mai mare parc din Banja Luka. Acesta este cel mai bun loc pentru odihnă și recreere sau pentru activități sportive în aer liber. Parcul este numit după Dr. Mladen Stojanović, erou național din al doilea război mondial. Este liniștit mai ales după reconstrucția și modernizarea sa, având o suprafața pietonală mare, mai multe terenuri de tenis, o cafenea și un restaurant.

Mir
Mir

Una dintre cele mai noi sculpturi ale orașului de pe râul Vrbas este sculptura numită Mir, care înseamnă pace. Se presupune că vă deveni unul dintre noile simboluri ale orașului Banja Luka. Sculptura Mir este creația artistului local Milivoje Unković. Statuia este un fel de proiectare industrială a unui porumbel cu aripile larg deschise, gata de zbor. Sculptura a fost inaugurată pe 21 noiembrie 2013. Expunerea sa aici a fost unul dintre modalitățile de comemorare a zilei în care a fost stabilită pacea și noua organizare a Bosniei și a Herțegovinei.

Hotel Palace
Hotel Palace

Hotel Palace in Banja Luka este unul dintre atracțiile principale ale orașului. Acesta este situat în piața principală din oraș, piața Krajina. Această clădire a fost construită în anul 1933, în anii de prosperitate din timpul guvernării lui Ban Svetislav Tisa Milosavljević. Hotelul este astăzi protejat ca monument de patrimoniu arhitectural de prima categorie. Deceniile de experiență în furnizarea serviciilor de top a făcut ca hotelul să devină dintre cele mai cunoscute din țară. Hotelul dispune de o grădină de vară, de un restaurant, un magazin de produse de patiserie, o pizzerie, un coafor, un bar de noapte, alte facilități de catering și de divertisment.

Piața Republica Srpska este oarecum o nouă atracție în orașul Banja Luka. Aceasta este situată în apropiere de noul centru administrativ al Guvernului Republicii Srpska, fiind poziționată între strada principală Petar I Karadjordjevic și strada Olympic. Piața este înconjurată de clădiri ale guvernului Republicii Srpska și de clădirea Casei Audiovizualului din Republica Srpska. Aceasta din urmă este frumos decorată cu fântâni, piscine, copaci bonsai, cutii muzicale cu muzică clasică și bănci. În apropiere este Stadionul Banja Luka.

Orasul Banja Luka1

Muzeul de Artă Contemporană sau Galeria de Artă al Republicii Srpska este situată în afară parcurilor și a râului Vrbas, în vechea stație de calea ferată. Galeria prezintă arta modernă locală. Un ghid în limba engleză poate fi solicitat de către vizitatori și intrarea este gratuită. Sunt expuse picturi, design grafic, desen, sculptură și artă nouă mass-media.

Citește și:  Maison et Jardins Chenier-Sauve: Obiective turistice Canada - Saint Eustache

Biserica Sf. Treime este o biserica ortodoxă sârbă. Acesta a fost construită în apropiere de centrul orașului Banja Luka ca o amintire a Bisericii Hristos Mântuitorul. Biserica a fost construită în 1963-1969. Alături de acesta este clădirea Palatului Episcopal.

Monumentul soldaților căzuți în al doilea război mondial este situat în centrul orașului. În mijlocul complexului monumental este un zid înalt, cu o stea cu cinci colțuri pe partea de sus. În jurul lui au fost amplasate mai multe monumente mai mici care comemorează eroii din al doilea război mondial din localitate. O inscripție pe monument în alfabetele chirilice și latine spune-Glorie luptătorilor căzuți pentru libertatea patriei lor, pentru frății lor și pentru o viață mai bună a semenilor noștri-în memoria celor căzuți. Se observă moschei ce se întind de-a lungul principalelor drumuri care duc în afara orașului și aproape de râul Vrbas.

Orasul Banja Luka11

O duzină de moschei, împreună cu celebra moschee Ferhadija (din 1580) ce a fost odată o parte din centrul cosmopolit al orașului urmează să fie reconstruite în cursul acestui an. Este considerată una dintre cele mai mari realizări ale arhitecturii otomane și islamice din secolul al XVI-lea. În anul 1969, un cutremur a demolat aproximativ 80% din oraș, ceasul din piața centrală s-a oprit în momentul în care cutremurul a lovit orașul. Aici se mai poate vizita Teatrul Copiilor, Teatrul Național, Dioceza Banja Luka și Muzeul Republicii Srpska. Recent, turismul ecologic s-a dezvoltat organizându-se multe activități de gen în orașul Banja Luka. Cele mai multe dintre activități se desfășoară in jurul râului Vrbas, cum ar fi pescuitul, plimbările sau zborul cu parapanta. Barca dajak este o caracteristică specifică a orașului Banja Luka și a râului Vrbas. In timpul perioadei de vară, se pot vedea mai multe bărci dajak pe râu.

Vizitatorii pot face turul centrului pe jos sau pot vizita parcuri și zone verzi. Dintre aceste zone des vizitate se numără Banj Brdo
, un parc cu alei, păduri, izvoare și cabane pentru picnicuri, Trapisti, zonă dedicată picnicului ce are și un parc zoo în apropiere, Srpske Toplice care este un loc cu izvoare termale și minerale, la 2 km depărtare de Hostelul Banja Luka. Acest loc cu izvoare termale este în funcțiune încă din perioada romană. Localitatea Krupa na Vrbasu este situată la aproximativ 25 km sud de Banja Luka, este un oraș medieval cu parcuri naturale, izvoare, cascade, o mănăstire și o biserică. Se organizează un tur al zonelor apropiate de orașul Banja Luka, cu ghizi locali, turiștii având posibilitatea de a explora locațiile din zonă: Mănăstirea Krupa na Vrbasu, Mănăstirea Gomionica, Mănăstirea Steaua Mariei în orășelul Delibašino și monumentul de pe dealul Banj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.