Situat în partea de sud-est a Bulgariei, pe malul Mării Negre, oraşul Burgas reprezintă un important centru industrial, dar şi o destinaţie turistică atractivă, mai ales în sezonul estival. Este al patrulea oraş al ţării ca mărime după Sofia, Plovdiv şi Varna şi este amplasat în golful cu acelaşi nume, în apropierea a trei lacuri: Atanasovo, Burgas şi Mandra.

Burgas1

Originile oraşului datează din perioada Antichităţii, tracii construind în această regiune primele aşezări. Romanii au întemeiat în vecinătate colonia Flavia Deultemsium, sau Develtum. În Evul Mediu, în zonă se aflau mai multe localităţi, ca: Skafida, Poros, Rusokastron, Aqua Calidae şi Pyrgos. Se pare că de la aceasta din urmă provine şi numele actual al oraşului, în limba greacă „Pyrgos” însemnând „turn” sau „fortăreaţă”. Burgas a fost atestat documentar în secolele al XIII-lea – al XIV-lea, dezvoltarea sa ulterioară fiind strâns legată de pescuit şi de comerţ. În 1865, Burgas era unul dintre cele mai importante porturi otomane la Marea Neagră. Primul far a fost ridicat în anul 1899, iar extinderea oraşului a avut loc la începutul secolului al XX-lea, datorită realizării unei infrastructuri de cale ferată şi a dezvoltării portului. În prezent, portul industrial de la Burgas este cel mai mare din ţară, acesta jucând un rol important în economia locală.

Deşi este un oraş predominant industrial, Burgas atrage şi numeroşi turişti, care vin aici pentru plajele sale de culoare închisă şi pentru apele termale cu proprietăţi terapeutice. Cele trei lacuri din jur reprezintă, de asemenea, obiective naturale atractive pentru vizitatori. În comparaţie cu alte staţiuni aglomerate şi agitate aflate pe litoralul Mării Negre, Burgas este o alternativă mai liniştită. În plus, oraşul poate fi un bun punct de plecare pentru turiştii care vor să călătorească şi în alte staţiuni de la Marea Neagră, în această regiune existând multe facilităţi de cazare şi complexuri turistice.

În afară de plajă, turiştii pot vizita în Burgas muzee şi parcuri, precum şi o serie de biserici. Anual, oraşul găzduieşte evenimente culturale şi festivaluri internaţionale variate. Festivalul Internaţional de Folclor, Festivalul de Teatru, Expoziţia Naţională Flora şi Festivalul de Muzică „Spiritul Oraşului Burgas” sunt doar câteva dintre evenimentele care merită experimentate în Burgas. Festivalul de Folclor se află deja la cea de-a 42-a ediţie şi are loc vara, în aer liber, în spaţii special amenajate din Grădina Marină.

Citește și:  Muzeul Luvru: Obiective turistice Franta - Paris

Burgas11

Zona de recreere de lângă port reprezintă o oază de relaxare atât pentru vizitatori, cât şi pentru localnici. Amenajată în anul 1910, Grădina Marină din Burgas este locul ideal pentru o plimbare plăcută într-un cadru pitoresc, plin de verdeaţă. Este poziţionată de-a lungul coastei Mării Negre, de la port şi până spre nordul oraşului, iar în apropierea sa se găsesc numeroase restaurante şi cafenele.

Pentru amatorii de muzee, Burgas oferă câteva variante interesante. Muzeul de Istorie, care şi-a deschis porţile pentru prima dată publicului în anul 1925, expune piese datând din perioada antică romană, dar şi obiecte de istorie medievală şi modernă ce ilustrează evoluţia oraşului în timp. Muzeul de Etnografie, Muzeul de Ştiinte ale Naturii şi Galeria de Artă sunt alte muzee care merită vizitate în Burgas. Acestora li se adaugă Opera, Filarmonica şi mai multe teatre care animă viaţa culturală a oraşului.

Dintre biserici se remarcă Catedrala Sfinţilor Chiril şi Metodiu, Biserica Armenească, Biserica Sf. Ivan Rilski, catedrala catolică etc.

Cei care doresc să viziteze un loc inedit au la dispoziţie minele de sare de lângă oraş, unde pot înţelege procesul de extragere şi de prelucrare a sării.

Burgas111

În largul mării, nu foarte departe de Burgas, la aproximativ 1,5 kilometri de ţărm, se află insula Sf. Anastasia, un loc încărcat de istorie. Numele său provine de la mănăstirea Sf. Anastasia, aşezare care datează din perioada medievală. Refăcută în secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, aceasta a fost abandonată în anul 1923, când insula a fost transformată în închisoare pentru opozanţii regimului. În prezent, aici se află un far, un debarcader şi câteva clădiri pentru turişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.