Despre orașul Delphi, grecii antici credeau că este centrul lumii. Conform legendei, Zeus ar fi trimis doi vulturi să caute buricul universului, unul zburând spre est și celălalt spre vest. Păsările s-au întâlnit chiar deasupra viitorului oraș Delphi, iar locul marcat de Zeus ar fi devenit apoi piatra de temelie a Templului lui Apollo. De acest loc sacru se leagă și existența oracolului din Delphi, preoteasa Pythia.

Delphi1

Orașul Delphi din Grecia se află pe un platou al muntelui Parnassos, cu vedere la valea Pleistos. A fost populat din vremuri străvechi, cu mii de ani înainte de era noastră. În secolul al XV-lea înainte de Hristos, reprezenta o așezare umană renumită. Totuși, cele mai vechi ruine ale orașului datează din secolul al VI-lea înainte de Hristos, fără să fie însă și cele mai faimoase.

Orașul antic reprezintă azi principala atracție din Delphi, cu foarte multe obiective ce evocă viața oamenilor din urmă cu aproape 3000 de ani:

Templul lui Apollo este, fără îndoială, cea mai cunoscută și fascinantă construcție a sitului arheologic; a fost construit în secolul al IV-lea înaintea erei noastre, cu coloane în stil doric;

Stânca Sibylei sau locul în care era consultat oracolul din Delphi, la capătul unui adevărat ritual de purificare, ce includea și jertfe de ordin financiar. Grota poate fi vizitată doar pe dinafară, nefiind permis accesul înăuntru, datorită aburilor halucinogeni ce continuă să fie emanați din adâncuri. În această grotă, puteau pătrunde numai femeile preotese, care, sub înrâurirea vaporilor, începeau să vorbească pe mai multe voci și să transmită mesaje din viitor, sub forma unor cuvinte învălmășite, dar traduse ulterior de preoții templului;

Delphi11

Amfiteatrul Antic continuă să impresioneze datorită acusticii sale deosebite. Se află chiar deasupra templului lui Apollo și a fost construit pentru a acomoda circa 5000 de persoane;

Stadionul Antic, construit în continuarea amfiteatrului, este locul unde cu mii de ani în urmă se desfășurau întreceri sportive sub numele de Jocurile Pythiene, un soi de jocuri olimpice, desfășurate la fiecare patru ani. Stadionul impresionează prin dimensiunile sale spectaculoase, putând acomoda până la 7000 de spectatori. Existau și locuri cunoscute azi ca VIP, ele păstrându-se până în zilele noastre. Stadionul este prevăzut inclusiv cu o sală de gimnastică, unde sportivii obișnuiau să se pregătească înainte de începerea jocurilor. Totuși, stadionul este dificil de vizitat, mai ales din cauza riscului de cădere de pietre. Se află în partea de nord a sitului arheologic;

Templul zeiței Atena Pronaia cu celebrul Tholos, construit sub forma unei structuri circulare, formată din 20 de coloane urcate pe un piedestal. Se mai păstrează în picioare doar trei dintre coloane, acestea fiind reconstituite din fragmentele de piatră și marmură descoperite în 1938 la fața locului. Sanctuarul Atena Pronaia dispunea și de o clădire numită Trezoreria Atenei;

Delphi111

Peștera Corcyana, locul unor faimoase orgii sexuale, petrecute cu mii de ani în urmă. Grota era închinată zeului fertilității, Pan, astfel că devenea în mod constant scena unor ritualuri ce sfârșeau cu orgii ieșite din comun. Peștera dispune de două încăperi ale căror dimensiuni totale duc la o lungime de 60 metri și o înălțime de 12 metri. Înăuntru s-au găsit relicve păgâne, statui înfățișând bărbați, sculpturi miniaturale, rămășițe umane și o serie de bijuterii din bronz. În anumite perioade ale anului, peștera Corcyana nu poate fi însă vizitată.

De-a lungul secolelor, orașul antic Delphi a trecut prin cutremure, furtuni și incendii, fiind mereu reconstruit. În secolul al V-lea al erei noastre, a fost însă distrus, la presiunile creștinilor care acuzau practici păgâne, chiar sataniste la fața locului.

Muzeul Arheologic Delphi evocă într-o manieră fascinantă istoria orașului antic, dispunând de expoziții cu statui, sculpturi, coloane și frize antice, de secol al IV-lea înainte de Hristos, ce au aparținut templelor și sanctuarelor dedicate zeilor Olimpului. Cea mai de preț sculptură a muzeului a fost descoperită chiar în templul lui Apollo. Se cheamă „Vizitiul din Delphi” și este turnată în bronz. A fost realizată în stilul artei grecești antice, cu 500 de ani înainte de Hristos. Inițial, era vorba despre o sculptură enormă, înfățișând un car de curse cu patru cai, condus de doi vizitii. Până în zilele noastre, din toată sculptura a supraviețuit o singură statuie, și anume unul dintre cei doi conducători de car sportiv. Muzeul Arheologic se află chiar la intrarea în situl orașului antic, ajutând astfel la înțelegerea clară a ceea ce urmează turiștii să descopere printre ruine.

Delphi1111

În orașul Delphi din Grecia poate fi vizitată și o stâncă renumită, purtând un nume plin de înțelepciune, stânca Bătrânului, sau Gerontovrachos. În apropiere, există o stațiune destinată sporturilor de iarnă.

Un alt obiectiv turistic natural al orașului Delphi din Grecia este reprezentat de Parcul Național Parnassos, inaugurat în perioada interbelică, pe versantul muntelui cu același nume. Se numără printre cele mai vechi parcuri ale Greciei și dispune de numeroase trasee pentru turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.