Oraşul Făgăraş este un municipiu ce aparţine judeţului Braşov din regiunea transilvăneană şi care are o populaţie de aproximativ 38.000 de locuitori. Înainte ca România să se unească cu Transilvania, Făgăraşul era considerat ca fiind centrul aministrativ al întregului comitat Făgăraş şi în perioada interbelică a fost chiar şi reşedinţa judeţului Făgăraş.

Din punct de vedere geografic, aşezat în zona numită şi Țara Făgăraşului, plasarea sa este chiar pe traseul şoselei DN1, la o distanţă de 66 de kilometri de Braşov şi 76 de kilometri de Sibiu, întinzându-se şi pe malul râului Olt. Constituie chiar una dintre zonele cele mai vechi şi totodată şi importante cu o deosebită valoare etno-culturală şi geografică de pe teritoriul României.

orasul-fagaras.jpg

Aceste ţinuturi mai sunt cunoscute şi sub denumirea de Țara Oltului şi au ca vecini pe Țara Bârsei şi Țara Loviștei, dar şi Țara Almășului, termenul de ţară fiind înţeles ca „pământ” sau „ţarina”. Momentan, în Făgăraş, se găsesc unele dintre cele mai importante clădiri culturale, dar şi istorice sau religioase, iar dintre acestea, amintim: Mănăstirea Cisterciană, care se găseşte în satul Carta şi datează încă din 1202, Biserica Evanghelică, care se află în Cincu şi datează din secolul al XII-lea.

Bazilica, ce datează din secolul al XIII-lea şi poate fi vizitată în satul Hălmeag, Biserica din satul Cincsor ce a fost fortificată din secolul al XIV-lea, Casa Memorială a lui Badea Cartan ce se găseşte în satul Cărţişoara, Colegiul Tehnic numit Aurel Vijoli, Colegiul Naţional Doamna Stanca în care se preda în germană şi în română, Colegiul Naţional Radu Negru, Liceul Ortodox Teologic „Constantin Brâncoveanu”, Liceul Agro – Industrial „ Doctor Ion Senchea”.

Pe lângă toate acestea, mai sunt ridicate şi şapte şcoli generale şi grădiniţe de stat, cât şi particulare. Printre instituţiile de cultură pe care le putem găsi în Făgăraş, se află: Muzeul Ţării Făgăraşului, Casa de Cultură din Făgăraş şi Fundaţia Negru Vodă.

orasul-fagaras-judetul-brasov.jpg

Oraşul Făgăraş nu duce lipsă nici de obiective turistice, având în vedere că aici putem întâlni Cetatea Făgăraşului, o construcţie cu o adevărată valoare a cărei concepere a datat încă din secolul al XIV-lea, care a fost transformată într-un fel de castel fortificat cu două secole mai târziu, iar în secolul al XVII-lea a fost numită reşedinţă princiară şi în care momentan se află muzeul Ţării Făgăraşului şi Biblioteca Municipală Făgăraş; un alt obiectiv turistic mai este şi bustul Statuii Doamnei Stanca, care se află în fața Cetăţii anterior menţionată, casa episcopului Ioan Inocențiu-Micu-Klein, ce fost ridicată în anul 1727, cât şi casa în care a locuit acesta timp de opt ani.

Un alt punct de atracţie foarte important este opera lui Dănilă Scheneider numită Monumentul Eroilor Români, ce au căzut în Primul Război Mondial şi ce a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa şi contribuţia mai multor persoane.

Acesta, totodată, este şi îmbogăţit cu un vultur realizat din bronz care are aripile deschise şi ţine o cruce în cioc. Şi să nu uităm, tot ca obiectiv turistic, frumoasa statuie a lui Badea Cartan ce se află în faţa Casei de Cultură a Făgăraşului.

Printre ziarele ce cuprind informaţii din oraşul Făgăraş, amintim: săptămânalele Monitorul de Făgăraş şi Bună Ziua, Făgăraş!, iar ca post de radio este RT Făgăraş şi postul de televiziune Televiziunea Făgăraş.

Castelul din Fagaras
Castelul din Fagaras

Un element foarte important din Făgăraş este complexul turistic numit Sâmbăta de Sus care se află la o altitudine de 690 de metri, complex turistic care oferă numeroase spaţii de cazare, atât la vilă, cabană, hoteluri sau pentru cei ce vor să se aventureze cu cortul, în vremea caldă, există spaţii şi pentru aşa ceva cât şi prilejul de a vizita diverse obiective de o deosebită importanţă istorică ce are în componența lor şi frumoase capodopere de artă religioasă.

Printre acestea, amintim Academia Ecumenică de la Sâmbăta şi Mănăstirea Constantin Brâncoveanu. De la acest complex turistic, se poate merge spre Valea Sâmbetei, la o altitudine de 1401 metri la care se află pe Munţii Făgăraş, cabana ce poartă acelaşi nume şi care are un spaţiu de cazare pentru 50 de persoane.

Fagaras centru vechi
Fagaras centru vechi

De acolo, se poate porni cu uşurinţă către fereastra Mare a Sâmbetei ce se află la altitudinea de 2180 de metri de unde se poate merge mai departe pe un fermecător traseu montan ce duce la Vârful Viştea Mare, situat la o altitudine de 2527 de metri, iar apoi la vârful Moldoveanu ce se află la o altitudine de 2544 de metri, iar lista poate continua cu siguranţă.

Un alt aspect important al oraşului Făgăraş, care îl îmbrăca totodată şi în haine de sărbătoare este partea a doua a lunii august, perioada în care sunt organizate zilele Făgăraşului.

În acest timp, atât turiştii, cât şi locuitorii oraşului se pot bucura de formaţiile muzicale ce participă la eveniment, ansambluri folclorice organizate, cavaleri ce mână steaguri medievale sau care şi dansează, fiind totodată prezente şi programele speciale pentru distracţia copiilor.

În perioada interbelică, orașul a continuat să joace un rol important, fiind chiar și reședința județului Făgăraș. Această eră a lăsat în urmă clădiri stil Art Deco și moderniste, care astăzi adaugă un strat de diversitate arhitecturală orașului.

Pe lângă rădăcinile sale istorice, Făgărașul este și un centru vibrant de activități culturale și comunitare. Festivalurile, expozițiile și evenimentele care au loc aici sunt un magnet pentru locuitori și turiști deopotrivă, demonstrând că orașul este viu și relevant în contextul modern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.